Annons ↓ Annons ↑

Steg för livet

Imorgon premiärvisas filmen Steg för livet på Stora Teatern i Göteborg, med efterföljande samtal. Vi pratade lite med Sarah Görsch från organisationen Suicidprevention i Väst, som tillsammans med Västra Götalandregionen har arrangerat kvällen.

Steg för livet benämns bland annat som en viktig film i ert pressmeddelande. Vad är det som gör den – och kvällen ni arrangerar – så viktig?
– Filmen och kvällen handlar om ett väldigt viktigt och tabubelagt ämne; självmord. Omkring 1500 människor dör i självmord i Sverige varje år, det är ett stort folkhälsoproblem. Samtidigt är det fortfarande tabu att prata om det. Men vi måste börja prata om det för att vi ska kunna få till en förändring. Därför har vi (Suicidprevention i Väst, Västra Götalandsregionen och regissören Paul Jerndal) gjort en film där människor med egen erfarenhet av självmordstankar får berätta hur det kan kännas men också vad som kan hjälpa så att man orkar fortsätta leva.

Den diskussion som evenemanget ska övergå i efter filmen, hur kommer den att se ut?
– Efter filmen kommer vi att presentera fyra steg som man kan ha som stöd när man pratar med någon som mår dåligt och kanske har självmordstankar. Det handlar om att ta kontakt, visa att man bryr sig och vill lyssna, att fråga om självmordstankar och var man kan söka hjälp. Sedan vill vi att publiken diskuterar hur de skulle kunna använda sig av de här stegen.

Vad kan man som medmänniska göra om man är orolig att någon har självmordstankar?
– Det viktiga är att prata med personen, att visa att man finns där och vill lyssna. Man behöver inte komma med lösningar på problemen, ofta kan det betyda jättemycket att bara få berätta hur man känner. Fråga om personen har självmordstankar, det är inte farligt att ställa frågan utan tvärtom är det viktigt att det kommer fram om det är så. Erbjud dig att följa med och söka hjälp.

Och vad kan man göra om man själv har självmordstankar?
– Det är viktigt att inte hålla det för sig själv, att man pratar med någon som man känner sig trygg med och berättar hur man känner. Att man söker hjälp, till exempel på en vårdcentral eller i ett akut läge på en psykiatrisk akutmottagning. Det finns också stödlinjer man kan ringa till, som Självmordslinjen (tel 90101) Men det är ju inte säkert att man har kraft att prata med någon eller söka hjälp om man mår väldigt dåligt, därför är det så viktigt att människor runt omkring agerar.

Vad har ni själva för förväntningar och förhoppningar rörande kvällen?
– Förhoppningen är att vi ska få publiken att känna hopp om att det går att göra något för att hjälpa en människa som mår dåligt. Att det faktiskt går att rädda liv genom att finnas där för någon.

Steg för livet släpps också på YouTube den 5 september.