I helgen är det sista chansen att äta middag i slottsmiljö, ja om du inte vill åka längre än tio minuter från centrala Göteborg vill säga. Sara Berndtsson, Djungeltrummans matredaktör bytte ut stimmig bar mot grönsakspoesi för en kväll.
En bussfärd på tio minuter från korsvägs är allt som behövs för att mötas av betande hästar, äppelträd och powerwalkande pensionärer, målet med färden var Gunnebo Slott, den lantliga idyllen fick min vän Anna (som aldrig säger nej till en utflykt) och jag på köpet. Det var ovant att inte dra ner på nån långgata en lördagkväll, men när vi traskade upp för grusgången mot slottet och vidare mot kvällens middagsställe kändes det helt rätt.
”När vi ändå tagit sig till en annan kommun passade vi på att äta oss genom hela menyn”
Gunnebo Kaffehus och Krog som den lilla restaurangen och tillhörande bageriet heter är en dröm i allmoge, med levande ljus, linnedukar på borden och odlingslådor rakt utanför köksdörren. De serverar vanligtvis lunch eller har öppet för abonnerade sällskap, men ett par kvällar varje vår och höst när råvarorna från de kringliggande trädgårdarna är som bäst serverar de även middag. Jonas Heimbrand, vår kock och för kvällen servitör berättade att de gör det mest för att det är roligt och en möjlighet att testa nya rätter.
När vi ändå tagit sig till en annan kommun passade vi på att äta oss genom hela menyn, inte omöjligt när grönsakerna och säsongen får styra. Vi snackar totalt 6 rätter, från början till slut.
Till förrätten, stekt salladsstjälk med syrad gurka, färsk spenat, körvel och äppelkarameliserad grädde serveras vi ett orange vin från Brutal Bar i Barcelon och vinproducenten Matassa, fyra av de 500 flaskor som produceras om året hamnade i Mölndal och det var utan tvekan en höjdpunkt i min korta naturvinskarriär.
– Jag har väntat hela sommaren på att servera detta, sa Jonas och drog en historia om producenterna bakom vinet. Vi drack härliga viner kvällen igenom, ett fruktigt Beaujolais fick mig i tårar, en bidragande faktor kan ha varit Jonas poetiska förhållningssätt till grönsakerna på menyn. Det var som att han och de två kollegorna i köket hade varit kompis med varenda grönsak vi fick på tallriken, det fanns något att berätta om varje liten ingrediens.
Jordärtskockan som serverades som puré tillsamman med sotad broccoli, hasselnötter och tunt skivad rädisa var den enda som tillagades den hösten, trädgårdsmästaren ville lagra resten av skörden till senare i vinter. Salladsstjälken hade räddats från en överblommad planta ingen ville äta, rosenbönorna och zucchinin som serverades lätt stekta till högrevet kokt i cider hade de följt från liten planta till stekpannan. Desserten, sötsyrlig vispad cream fresh, toppad med citronverbenaolja, sega mandelkaksmulor och tunt hyvlat päron som de väntat tålmodigt på i två år. Efter en period med angripna träd kunde de äntligen servera päron igen.
”Att kockarna i köket vill servera oss det bästa de kan komma över är det ingen tvekan om”
Att äta middag i Kaffehuset var inte alls som en vanlig kväll på en stimmig bar, såklart, det kanske var slottsmiljön som gjorde sitt? Jovisst, men det speciella med kvällen var att höra hur de arbetar med råvarorna, att näst intill alla grönsaker odlas där och tillslut serveras till gäster, året om. De måste anpassa sig, absolut men begränsningen verkar också skapa en härlig kreativitet och nyfikenhet bland grytor och konserveringsburkar. Att kockarna i köket vill servera oss det bästa de kan komma över är det ingen tvekan om. Att vara gäst i denna restaurangen var riktigt härligt. När du får känslan av att vilja byta ut din bodylotion mot en mjuk, söt och lite fluffig sås på krasse som serverades till en perfekt bit torskrygg, ja då vet man att det är gott.
Gunnebo Kaffehus och krog
Kristine Halls väg, Mölndal
Öppettider: Varje dag kl 10-16, lunch serveras vardagar 11.30-14, helger och röda dagar 11.30-14.30
Extraöppet:
30 september kl 18.30
7 oktober kl 18.30
8 oktober kl 18.30
28 oktober kl 18.30
29 oktober kl 18.30