Hösten innebär förnyelse för många – en ny kreativ frisyr, panikresning i garderoben med efterföljande hetsshopping i Nordstan är inte ovanligt när väderleken slår om. Men bespara dig den orimliga stressnivån och gör något trevligare, som att gå till en ny restaurang, de senaste månaderna har flera guldkorn öppnat upp i Göteborg.
Project
Södra vägen, en gata som för många inte är mycket mer än en transportsträcka till Korsvägen, ett turiststråk och samlingspunkt för baguetteälskare. Kanske käkade du lunch på Soup’n Bagel nån gång under gymnasiet? I den lilla lokalen har Project öppnat. Modern bistro med fokus på kvalité utan att det blir stelt. Här kan du förvänta dig bra mat, vin och service, med en meny där proteinet består men tillbehören varierar efter säsong. Inget för vegetarianer. Men den vackra gravade makrillen, inlindad i tunn rotselleri, toppad med forellrom och rökt skinka är en spännande rätt som har sällskap av klassiker som råbiff och foie gras. Det funkar också fint att svänga förbi på ett glas vin, Anna Dahlöf har en förmåga att pricka precis rätt.
Södravägen 45, Göteborg
Öppet: måndag–fredag 16–23 , lördag 12–23
Varmrätter från 95–205 kr
Bar Centro
Efter att ha drivit Göteborgs minsta restaurang i två år lämnar David Lilja Lundin och Tomas Reivinger över till Harry Wong och Oskar Ahlvin. Vin, mat och kortbetalning tar vid när sista espresson droppat klart runt 17. Nytt porslin och ny meny som det ska vara vid en nyöppning, och det ska bli spännande att utforska kycklinghjärta, rättika och miso med ett glas naturvin under infravärmen i höst. Var vi hittar David och Tomas här näst är ännu TBA …
Kyrkogatan 31, Göteborg
Öppet: måndag–tisdag 17–21 , onsdag–torsdag 17–22, fredag–lördag 17–sent
Varmrätter från 95–165 kr
Teaterkällaren
Att driva krog i Stora Teaterns källare verkar inte vara helt lätt. Supper försökte, Mannerström försökte med Gropen och trots en TV-produktion på bästa sändningstid med ungdomar på glid stängde de igen. Nu är det gänget bakom The Barns tur men det blir inte burgare, att göra en copy/paste på sig själva är de inte intresserade av. Menyn består av klassiker både från det svenska och franska köket med inslag av andra sydeuropeiska kök. Byggdammet är precis avborstat så kliv ner i källaren och käka en Pig Mac, en långkolt karré toppad med lökkompott och foie gras, eller varför inte en åttaarmad bläckfisk?
Kungsparken 1, Göteborg
Öppet: tisdag–torsdag 17–23 , fredag–lördag 17–00
Varmrätter från 80–295 kr
Falafel Alsham
Ahmed Thabet lärde sig laga mat som politisk fånge i ett israeliskt fängelse. I flera år har han velat öppna restaurang i Göteborg och äntligen blev tajmingen rätt. Sedan i juni har du kunnat äta piroger, fattoush, fatta och foul från tidig morgon till kväll i Kville. Klassiska rätter från Mellanöstern är i fokus, mat lagad från grunden i denna prisklass är inte lätt att hitta utanför hemmet. Du får knappt en frusen pan pizza för en Astrid längre. Gamla Tuvevägen 20D, Göteborg
Öppet: måndag–fredag 07–23, lördag–söndag 10–23
Varmrätter från 20–80 kr