Annons ↓ Annons ↑

Recension: Taverna Averna

Tjusig miljö, men svajigt och lite av en berg- och dalbana. Matredaktör Sara Berndtsson äter italienskt på Tredje lång, blir besviken och får killgissa sig till vilket vin som passar till maten.

Att svänga ner på Tredje Långgatan en kväll är numera tradition för många citykids, trots att det bara är två år sedan Avenyfamiljen öppnade upp sina restauranger och barer i det gamla Auktionsverket. Taverna Averna är en av dessa, som trots namnet inte har något grekiskt på den Italien-inspirerade bistromenyn.

För den som gillar konst och Instagramvänliga miljöer är detta stället helt rätt. Med hundratals tavlor på väggarna och lagom tjusig inredning är det lätt att trivas. Trots att borden står tätt finns det utrymme för skvaller och skratt utan att störa grannen, och det var precis det jag och min vän tänkte ägna oss åt när vi slog oss ner.

En bra middag börjar med bubblor, det är ju sen gammalt. Balbinot Spumante (75 kr) och en alkoholfri motsvarighet fick vi i glaset när vi tittar på (den inplastade!) menyn. Förrätterna kom in snabbt och det blev en carpaccio med lökmajonnäs, friterad svartrot, hasselnötter och riven parmesan (145 kr). Det tunna köttet riktigt smälte och proportionerna var bra mellan tillbehören. En Moule Napoli (125 kr) med spänstiga musslor, rostad vitlök och en gräddig, len sås fick oss också på gott humör.

”Fisken var kompakt, som om den kommit direkt från frysen till pannan”

Till varmrätten brukar jag uppskatta ett glas vin, men vår servitör hade inget att rekommendera utan hänvisade till hovmästaren – som aldrig dök upp. För min del blev det en överkokt, osaltad torskrygg med färskpotatis, brynt smör och hyvlade primörer (265 kr). Till slut killgissade jag och bad om ett glas Riesling (105 kr) till fisken. Vi måste varit där precis innan höstmenyn anlände för några primörer var det inte tal om. På andra sidan bordet blev det en Sallad Nicoise (170 kr) med bland annat grillad tonfisk och en dressing som mest var besk. Fisken var kompakt, som om den kommit direkt från frysen till pannan, och hela rätten var som ett skvaller utan smaskiga detaljer. Inte riktigt komplett, det fattades flera klassiska ingredienser som ägg och potatis.

För att ta oss upp ur svackan förflyttade vi oss till baren och satsade på dessert. Det blev en god, hemmagjord sorbet med fin rabarbersmak och en Crème brûlée. Men även här fick vi problem med vinet, till slut blev det ett ljummet glas Moscato d’Asti (95 kr).

Taverna Averna är lite som en berg- och dalbana, miljön är fantastisk men maten är ganska platt. Servicen gjorde oss besvikna, de var trevliga men okunniga och att få ett glas vin på restaurang borde inte vara som att handla på systemet som 18-åring, det vill säga nästan omöjligt.

Taverna Averna, Tredje Långgatan 7
Tillgänglighet: Trappa utan ramp i entrén och liten toalett.
Bäst: Den hemgjorda rabarbersorbeten, att hundar är välkomna, konsten på väggarna och dj:n i baren.
Sämst: Den okunniga servicen och att vi inte fick någon presentation av maten.
Restaurangens öppettider: Mån – tors 15 – sent. Fre 15-01. Lör 13-01. Sön 13 – sent.