Det har hänt en hel del sedan tapas först dök upp på den göteborgska restaurangkartan. Matredaktör Sara Berndtsson byter tonårens sega calamares mot Bocados välkomponerade smårätter.
För tio år sen var tapas det som hamburgare är i Göteborg nu. Det vill säga överallt, på allas tallrikar och ständigt på väg bort för nästa trend. Som tidig nittiotalist var det spanska smårätter som tog mig ut i vuxenvärlden när det var dags att gå ut och äta, utan föräldrar och istället för falafelrulle för 20 spänn på Kungstorget. Bleka baguetter, aioli med bismak av plast och friterade bläckfiskringar har satt sina spår. Tapas har sedan de där första stapplande stegen i restaurangvärlden egentligen aldrig varit min grej.
”Det har snackats mycket om Bocado sedan de öppnade förra året”
Bocado, restaurangen i gamla Televerket på Kaserntorget har det snackats om sedan de öppnade förra året. Spansk gastronomi med både små pintxos och större tapas att dela på. En kall novemberkväll var det dags att ta reda på vad folk pratar om och förhoppningsvis sudda ut minnena av dåliga smårätter som 18-åring. Men det var nära att jag gick i dörren då det jag möttes av var en tom restaurang med macarena i högtalarna. Bocado ligger på första våningen och utgör också själva entréplan i huset, udda dörrar med flagande färg och nån gardin ramar in lokalen som går i en pub-möter-industriell-shabby-chic-stil.
”Bra råvaror med rena och välbalanserade smaker”
När kvällens middagssällskap samlats och maten börjat rulla in var dock musiken nästan bortglömd och känslan påminde mer om att sitta hemma i någons kök. Två till tre tapas per person rekommenderades och till bordet fick vi spänstig och samtidigt mör bläckfisk på galiciskt vis med potatis, vitvinskokta venusmusslor, spanska sardeller och syrad ansjovis i len olivolja. Benmärg med chorizo paté, stekt potatis med krämigt ägg och svamp och den absoluta favoriten: något så enkelt som gröna stekta padrones. Jag har nu förstått grejen med tapas, det är enkel mat på bra råvaror med rena och välbalanserade smaker som sätter samtalen i centrum. Sen är det en annan sak att lyckas med det som Bacado gör, även om de blir motarbetade av en lite udda lokal.
Bocado, Kaserntorget 11
Bäst: Priset och kvalitén, en middag inklusive dessert och öl för lite mer än 300 kr.
Sämst: Lokalens utformning och att de två sällskapen på en annars tom restaurang placerade precis bredvid varann, social dining är trevligt men jag vill hellre höra vad mina vänner pratar om än grannen på bordet bakom.
Öppettider: tisdag–torsdag 17–23, fredag–lördag 17–24