Igår släppte den svenska hiphoparen Zacke nytt album. Ett album som handlar om Fattigkussen och landsorter i Norrbotten. Syftet är att rikta fokus mot en grupp människor som sällan får komma till tals.
Det är snökaos i Stockholm så särskilt förvånande är det inte att flyget är försenat. Vi hörs på telefon när Zacke sitter på Luleås flygplats och väntar. Han har varit hemma för att hälsa på och jobba men är nu på väg tillbaka till sitt riktiga hem, Stockholm. I helgen släpps nämligen hans nya album Fattigkussen. Ett album som inte bara är ett album, det är också både musikfilm och brevskickning.
– Det är ett konceptalbum ska man väl säga. Jag har byggt det kring en karaktär, Fattigkussen. Namnet Fattigkussen kommer från talesättet ”fattiga kusinen från landet”, som är intressant just för att här uppe så finns inte ens ordet landet. Alltså man säger inte ”åka ut till landet” som att åka ut till stugan. Så för mig är det ett ganska konstigt begrepp överhuvudtaget. Det är inte helt etablerat vad som menas med det, var går gränsen mellan landsbygd och landsort? Så jag gjorde en liten twist på det helt enkelt, säger Zacke.
Syftet med temat Fattigkussen är att lyfta historier av människor som annars inte får komma till tals.
– Det finns ett egenvärde i att historierna berättas. Sverige är sjukt polariserat och det tror jag beror på att folk har förutfattade meningar och förenklade bilder av andra människor. Man är inte intresserad av att höra verkliga historier utan vill snarare få sina fördomar bekräftade, säger Zacke.
”Jag tror att bilden blir nyanserad bara folk får komma till tals”
Historierna han berättar är historier om människor. Både Zacke själv och människor i hans närhet. Det är små händelser man kan läsa in större saker i om man vill, menar Zacke. Och alla utspelar de sig i landsorten.
– Jag kan tycka att det finns en förutfattad och skev bild av Norrland och folk som kommer från mindre ställen. Jag tänker inte i min musik beskriva hur det egentligen är utan bara nyansera bilden. Visa. Jag tror att bilden blir nyanserad bara folk får komma till tals.
Den skeva bilden ligger enligt Zacke i att Norrland ofta exotifieras. Det är Norrlandsguldreklam eller Jägarna. Det är inte människor som bor i hyresrätter med sina livsmål och vardagsproblem.
Pratar man inte om Jägarna när man pratar om Norrland handlar det oftast om problematiken med avbefolkning, något som SVT:s programserie Resten av Sverige har eldat på. Zacke har lite diskret hänvisat till programmet genom att likna sig själv med ”resten av Sverige”.
– Programmet handlar ju mer om landsbygden och min skiva handlar inte om landsbygden. Men den handlar om människor som är från landsbygden. För det är det som är grejen, de flesta som bor i orten är landsbygdsmänniskor som fått flytta in, så det är svårt att dra gränser. Det är jävligt inne med polarisering nu för tiden.
”Min mormor kom på en spark till Lule”
Angående avbefolkningsdiskussionen är Zacke inte säker på om det verkligen är ett problem som bör lösas eller ej. Och om det ska lösas behöver vi helt byta system, det hjälper inte med en välvillig politiker.
– Landsbygdens död är ingenting som började i förrgår. Min mormor kom på en spark till Lule, det är också urbanisering. Om ska vi leva i det här systemet så måste folk följa pengarna, det är ingenting nytt.
Men än bor inte majoriteten av befolkningen i de tre storstäderna, majoriteten finns att finna i landsorterna.
– Vare sig du vill eller inte så vore det helt sjukt att inte ha historier därifrån. Det är ju ganska konstigt det som sker, landsortstidningar läggs ned, tv4 lägger ner alla sina redaktioner. Det är ju ett recept på polarisering. Det är väl där det politiska i skivan ligger.
Även om du inte går igång på det politiska budskapet och problematiken i att majoriteten av människors liv glöms bort går det helt fint att lyssna på skivan bara för att det är najs, försäkrar Zacke.
– Vi har gjort en mångbottnad skiva som är ännu mer helhet än de tidigare skivorna. Vi har också försökt koka ned soundet så att bara det som vi är bra på och det vi tycker är bra blir kvar.
Nu när skivan är släppt är det alltså dags att boka in turnén. Kommer ni förbi Göteborg?
– Lätt. Alltid. Det är alltid najs gig där. Det är love for a fattigkusse.