Djungeltrummans matredaktör tog sig ett snack med Klara Stenholm och Nikos Plegas som gick emot alla tråkiga nyårslöften. Istället svor de på ett som var rimligt att hålla för två matälskare: att laga 52 olika veganska hamburgare under ett år. Idén snodde de av en snubbe på Instagram och nu kan vi följa deras resa under namnet 52veganburgare.
Okej, vi måste börja med det viktigaste – vad är en burgare?
–Det är lite svårdefinierat. Men vi har kommit fram till att det är någon slags biff emellan något slags bröd som man bygger på höjden. Men det är inte vattentätt i alla lägen då vi till exempel gjort en fooled pork-burgare samt en vegan lobster roll-burgare.
Hur många varianter finns det egentligen?
–Det finns nog oändligt med varianter, men det gäller nog bara att våga använda lite metoder som man inte riktigt är van vid. Vi har till exempel en idé där vi tänkte fritera en smet som egentligen känns ofriterbar. Det finns såklart även lätta genvägar med god köpemajonnäs, veganost och köttsubstitut.
Funkar det med burgare i alla väder?
–Egentligen finns det inget dåligt tillfälle att bjuda på en god burgare. Det är roligt att äta med händerna, man får trixa ihop den själv och om det är den första dejten så har man tidigt kommit över den där ångesten att vara ful när man äter. Det allra bästa tillfället är när man är ett gäng, dricker lite god öl och tävlar om vem som kan bygga högst.
Det är några veckor kvar på 2016, vilken har varit bäst?
–Bästa kombinationen hittills är våran sötpotatisburgare med popcorn. Med en god hemmagjord majonnäs och PRL (picklad rödlök) så är halva slaget vunnet.
Recept: Sötpotatisburgare enligt Klara och Nikos
Släng ihop ett gäng vänner, skaffa bröd och öl, följ receptet och bygg egna sötpotatisburgare på höjden! Toppa med popcorn, majonäs, picklad rödlök och kryddig majs.
6 stora sötpotatisbiffar
4 stycken sötpotatisar
4 vitlöksklyftor
1 paket färdigkokta svarta bönor
chili efter smak
1 tsk chipotlepasta
1 hackad rödlök
salt/peppar
½ – 1 dl majstärkelse (mängd varierar)
Ugnsrosta sötpotatisen tillsammans med vitlöken tills potatis blivit mjuk.
Stompa potatisen och blanda samman alla ingredienserna i en bunke till en smet.
Hur mycket majsstärkelse som behövs kan variera. Det bästa är att test steka en biff och se om den håller ihop bra, om inte så tillsätt lite mer majsstärkelse. Anledningen att inte ta för mycket är att det lätt kan smaka lite mjöligt. Forma sedan smeten till biffar i passande storlek och stek. Var noga med att biffen ska bli genomstekt så den inte blir för mjuk.
Majonnäs
6 msk aquafaba (spadet från kikärtor)
ca 3 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
2 tsk citronjuice
1 skvätt äppelcidervinäger
salt och peppar
Häll aquafaban, citronen, vinägern och senapen i en bunke. Droppa i rapsoljan och mixa med en mixerstav tills majonnäsen känns tjock nog. Smaka av med salt och peppar.
Chipotlestekt majs
200 g fryst majs
1 rågad tsk chipotlepasta
½ tsk vitlökspulver
1 dash smoked paprika
salt och peppar
1 skvätt limejuice
Stek majsen tills den fått fin färg tillsammans med kryddorna, klart!
Glöm inte att toppa burgaren med PRL (picklad rödlök) och popcorn!