Vad har Robyn, Lykke Li och Sabina Ddumba gemensamt? De har alla sjungit i Tensta Gospel Choir. I år fyller denna showiga gospelkör 20 år vilket firas med en jubileumturné. På lördag dyker de upp på Stora teatern i Göteborg så vi passade på att ta oss ett snack med körledaren Cedwin Sandanam.
Hej Cedwin Sandanam! Hur är läget?
– Tack, det är fantastiskt. Förutom alla förkylningar i familjen. Men det tillhör säsongen så det är inget att gråta över.
I år firar Tensta gospel choir hela 20 år vilket ni med rätta firar med en stor jubileumskonsert. Vad har hänt med kören sedan starten?
– Förutom att medelåldern bland medlemmarna har ökat så tror jag inte vi har förändrats så mycket. Jag känner fortfarande igen den där starka ”Tensta Gospel-vibben” från när jag började för 19 år sedan. Sen har ju medlemmar hunnit vara med längre nu och därmed kunnat utveckla sången så kanske är vi lite mer finslipade rent musikaliskt nu.
Kören började som ett integrationsprojekt, vilket ju känns otroligt aktuellt idag. Hur gör ni för att nå ut till potentiella sångare?
– Kören bildades för att ge ungdomar en fristad fritt från droger och alkohol. Det var och är ett problem att många ungdomar växer upp i otrygga miljöer med missbruk omkring sig. Kören har även skapat många fina kulturmöten då vi har många kulturer och etniciteter representerade. Vi har inte integrationen som fokus när vi tar in nya medlemmar. Det är sången som är i första rummet.
”Jag var verkligen ett stolpskott till sångare”
Vad behöver man för att få vara med?
– Tidigare har det varit så att en körmedlem tar med en vän. Vi har också haft auditions, inte för att avgöra hur duktiga man är men snarare vilket sound den sökande har. Just nu är det fullsatt i kören och vi kommer nog inte ta in fler medlemmar de närmsta åren. Jag kanske får starta en till kör då det är många som visat intresse.
Det låter ju som en bra idé! Men hur hamnade du själv i Tensta gospel choir?
– Jag var 17 år när en vän drog med mig till kören. Det var ett år efter kören startade. Han visste att jag gillade musik och sång men jag var verkligen ett stolpskott till sångare. Ändå fick jag vara med och jag fick många fina vänner och utvecklades på många plan.
Vad är det bästa med kören?
– Måndagarna när vi får träffas och sjunga tillsammans. Jag tror att det är många i kören som håller med mig om att det är just måndagarna som är behållningen. Det är också måndagarna vi försöker ta med oss upp på scen.
”Gospeln skapar irl-möten med människor”
Ni har spelat på både Grammisgalan och Allsång på skansen och dessutom varit plantskola för många stora artister. Varför har det gått så bra för kören tror du?
– Ja, det är otroligt kul att gospelmusiken får utrymme i sådan rum som Grammisgalan och Allsång på Skansen. Vi känner oss otroligt hedrade. En plantskola har vi aldrig varit och vi vill nog inte se oss som det. Musikskolor är plantskolor med syfte att stärka blivande artister och musiker. Vårt fokus har varit gemenskapen genom körsång. Jag tror att det har gått bra för kören pga de associationer som gjorts med olika artister men också för att vi bjuder på en smittsam glädje och kärlek när vi är på scen.
Vad är det bästa med gospel?
– Det är en uttrycksform som lämnar plats för hela känslospektrat. Och gospeln skapar irl-möten med människor. Möten som inte går att fake’a.
Vad kommer hända på jubileumskonserten?
– Vi kommer sjunga några gamla favoriter och sånger som är aktuella för oss nu. Det är alltså ingen ”Best Of” konsert. Vi hoppas på att kunna ta publiken genom hela sitt känslospektra, ge tankeställare, inspirera och motivera. Å så blir det en hel del dans å festande som det ofta blir när vi uppträder.
Fett! Vad händer i framtiden då, bortom jubileumskonserterna?
– Jag har som målsättning att sätta ihop ett album med kören. Men låtar som går att spela på radio. Efter det så vill jag att vi ska engagera oss mera lokalt med s.k. ”Social Outreach”.
Spännande! Vad menas med social outreach och hur ska ni bli mer engagerade i det?
– Social Outreach kan egentligen vara lite vad som helst som har med lokalt samhällsengagemang att göra. Om det så skulle vara läxhjälp, stöd för missbrukare, ungdomsverksamhet osv. En extrainsats där kommunen inte lyckas eller har råd. Vi har pratat om många olika inriktningar. Finns många i kören som är engagerade i olika frågor men jag tror att det kommer landa i en satsning för ungdomar.