Annons ↓ Annons ↑

Välkommen till 2031

Självkörande bilar, 3D-printers hemma, evigt liv och robotar som viker kläder, tvättar och diskar – om 15 år kan det här vara en del av vardagen. Vi spanar framåt till år 2031.

– Det brukar ta ungefär tio år från det att teknik finns på prototyp eller för ganska få, tills det blir använt av gemene man.

Anders Ekholm är vice vd för Institutionen för framtidsstudier. Han kan det mesta om framtiden och har hjälpt oss att spåna lite om vad vi kan vänta oss om 15 år. En teknisk uppfinning som finns redan idag, i fyra och en halv miljon exemplar faktiskt, är den självkörande bilen.

– Om 15 år är det definitivt en grej. Och det kommer då bli en ganska stor förändring av stadsmiljön. Vi behöver inga parkeringar längre, åka tåg kommer verka helt larvigt att göra när man antagligen åker både billigare och bättre med självkörande taxi. Vi kanske förbjuder manuellt körda bilar och då kan vi ta bort rödljus och sådana saker för de självkörande bilarna vet om var alla andra bilar är någonstans, säger Anders Ekholm.

Det tar lång tid att byta ut exakt alla bilar men om 15 år är vi på god väg, menar han.

Andra tekniska prylar vi kan se fram emot är 3D-printers för hemmabruk och hushållsrobotar. Redan nästa år lanseras en tvättmaskin som också stryker och viker dina kläder. Och som vi lärt oss: om prototypen finns nu blir det vardagsmat om 15 år! Media kommer också genomgå ganska stora förändringar. Anders Ekholm har också några (kvalificerade) gissningar:

– Vi kommer antagligen ha digitala assistenter som vet vad just du är intresserad av. Men jag tror också systemen kommer bli bättre på att hitta vad du skulle bli förvånat intresserad av från ett annat område, så att filterbubblan inte blir lika påtaglig. Vi kommer också att prata mer med våra maskiner och datorer, säger han.

Anders menar att prata med datorn är det nya slå på nyheterna på tv. Maskinen säger saker som ”du kanske är intresserad av varför de krigar så mycket i Syrien?”, och så svarar man ”ja det har du rätt i, varför är det så?”.

– Vi kommer att konsumera massmedier i mindre grad och faktiskt se och delta i högre grad. Dessutom kommer spel och kultur att växa ihop allt mer. En virtual reality kommer kanske hela tiden finnas med dig som gör att din värld ser ut som du vill att den ska se ut. Det innebär att du kan göra en digital version av dig själv, så när folk går omkring och tittar på dig genom sina virtual reality-glasögon ser du inte ut som du gör i verkliga livet utan som du själv vill. Det kanske också innebär att kläder blir ointressant så att alla går runt i bekväma myskläder för att deras utseende finns digitalt.

”Tänk att du lever tills du blir tusen, varför skaffa dig en utbildning och ett jobb innan du är hundra år?”

Andra bra grejer vi har att vänta oss är mindre jobb och längre liv. Åldersforskaren Aubrey de Grey har sagt att framtidens 1000-åringar kanske redan har fyllt 60.

– Tänk att du lever tills du blir tusen, varför skaffa dig en utbildning och ett jobb innan du är hundra år? Då kan man hålla på att leka i decennier, säger Anders Ekholm.

Dags att börja på dagis igen alltså.

Men Anders, du låter väldigt positiv till allt. Finns det ingen utveckling som är negativ?

– Utveckling som sådan är varken god eller ond, det är enskilda individers användning av den som kan göra den till något bra eller dåligt.

Det kommer alltså ha hänt ganska mycket på 15 år. Men hur ser Djungeltrumman ut vid sitt 30-årsjubileum då? Först och främst kan vi ju glömma dagens utformning, pappersmagasin och hemsida är så 2016. Djungeltrumman kommer snarare att vara en upplevelse. En VR-app där man kan promenera omkring i Göteborgs klubbdjungel, stanna till och lyssna eller titta på intervjuer med ens favoritartister, gå på smygvisningar av teatrar och få en massa tips om vart en borde gå härnäst. En informationsproppad Göteborgsvärld där det alltid är sol och klockan 16 en fredagseftermiddag i maj, eller den varmaste av sommarnätter. En fantastisk liten VR-värld att krypa in i och inspireras av.