Matredaktör Sara Berndtsson håller sig i sitt eget kvarter och äter riktigt bra pizza i Kortedala. Men glöm sås, pommes och ananas på burk – här är det färsk basilika och finess som gäller.
I över 35 år har Alexander Pizza Service funnits i Kortedala. När han började jäsa deg som en av de första i stan fanns det knappt vitlök att få tag på i Sverige. Vid ugnen hänger blyertsteckningar på en ung man som bakar pizza, en ung man som är väldigt lik den lite äldre mannen som står bakom disken idag, vilket skvallrar om samma ägare och bagare sedan starten. Väggarna i den lilla avlånga pizzerian är täckta av grekiska souvenirer i blått och vitt, små vita tegelhus, flaggor och en tallrik i keramik. Disken och det kombinerade bakbordet är pyntat med olivoljor och basilikaplantor. Det är precis så stort att tre, fyra personer kan stå där inne, äta får man göra hemma eller på en parkbänk utanför vid bra väder.
”Hem kom jag med en Margherita, utan sås och med förklaringen att en pizza är godast utan”
Första gången jag träffade Alexander var med ett rekordlågt blodsocker, på ivrig jakt efter en såsindränkt Margherita och en cola. Hem kom jag med en Margherita, utan sås och med förklaringen att en pizza är godast utan och istället med färsk basilika och cocktailtomater på toppen. Allt eftersom har jag utforskat menyn, en Napolitana med salta sardeller och ljuvliga mandelspäckade gröna oliver passar bäst med ett glas rött och en Ai Funghi med färska champinjoner slinker gärna ner med en läsk en fredagskväll.
Tre generationer Berndtssons – min mamma, en brorsdotter och jag – samlades en kylig höstdag för att äta lunch i form av några riktiga klassiker: Hawaii och kebabpizza. De två yngre generationerna är uppfödda på den äldres hembakta pizzor, som utvecklats sakta men säkert under de senaste åren. Det har gått från ost och frusen falukorv till ost och bacon på toppen. Inget slår mammas hemmagjorda pizzor, men vi kunde enas om att Alexanders har en speciellt god botten som inte är knaprig eller degig utan precis däremellan, en lite kryddigare tomatsås och lagom mycket fyllning. Kebabpizza utan sås funkade fint med mycket rå, tunt skivad lök som i ugnen blir söt och mild, och de sötsyrliga, fasta bitarna av ananas var precis det som behövdes för att bryta av mot den salta skinkan på Hawaiin.
Alexander är en engagerad bagare som kan sina grejer och som inte kompromissar med varken råvaror eller smaken. Att sås och pommes inte är ett alternativ på menyn säger en del, men det är en traditionell kvarterspizzeria som varit med från början och jag hoppas att den kommer stå kvar i 35 år till.
Alexanders Pizza Service
Kalendervägen 2, Kortedala
Telefon: 031-46 37 22
Öppettider: Måndag stängt, tisdag-fredag 11–21, lördag 12–21, Söndag 13–21.
Tillgänglighet: Ingen hemkörning, entré i marknivå utan trösklar.
Bäst: De egenmarinerade oliverna och att pizzorna toppas med färsk basilika.
Sämst: Synd om dem som inte har denna som kvarterspizzeria.