Att svenskar älskar att fika råder det inga tvivel om och alla har väl någon gång funderat på vilket sätt som är bäst att äta Ballerinakex på. Göteborgs Kex, Kungälvs stolthet, har fått oss att knapra kex i snart 130 år.
Det var en gång en man som hette Carl Leopold Berggren. Han var skeppsredare och gift med en kvinna från England som hade lärt honom att älska kakor till både te och sherry. Detta var på 1800-talet och paret Berggren levde gott på importerat gofika från hustruns hemland. Så en dag kom ett hemskt besked, Sveriges regering hade bestämt sig för att chockhöja tullen, bland annat på kex från Storbritannien.
Carl Leopold lade pannan i djupa veck och kom till slut på den briljanta idén att själv försöka ta upp konkurrensen mot de stora engelska tillverkarna. Han slog sig samman med sina två bästa affärskompisar och startade den 19 april 1888 Göteborgs Kex. Fabriken placerades i Kungälv, vid Nordre Älv, för att på älven enkelt kunna transportera kakor till hela Sverige. Ett hus byggdes i rött tegel med kexmaskiner och ångpannor på bottenvåningen, packsalar på andra våningen och ett gediget lager för mjöl och socker på vindsvåningen. Affärerna gick som smort ända från start och Carl Leopolds arvingar tog glatt över företaget när tiden var kommen.
1965, 77 år senare, jobbar Kerstin Johansson Walberg sin första dag i packsalen på Göteborgs Kex. Eller Kexen som det ofta kallas.
– Vi kunde vara ända upp till 17 stycken på samma linje i början. Då satt man vid ett långt band som kakorna kom på och lade kakorna i askar. Sedan skickade man vidare askarna på ett annat band till paketeringsmaskinen där det också satt ett antal människor. Då hade man ett socialt liv på maskinen, alla pratade med alla, säger Kerstin.
Det sociala livet och sammanhållningen var det bästa med att jobba på Kexen förr i världen tycker hon. Idag, när det mesta sköts av maskiner och de bara sitter tre personer vid linjen, blir det inte samma sak.
– Man var närmare sina chefer förr också. De var liksom med på maskinerna mera, idag springer de mest på möten.
”I början åt man ju jämt och ständigt men efter ett tag upptäcker man att det är samma sorter varje dag”
En hel del favoritkakor från förr har försvunnit de också. Guldmarie och pepparkakorna är de äldsta sorterna och har funnits med sedan start. Ballerina har toppat listorna sedan 1963. Men Tigertungor, Våfflor och Farmors smörringar är några av Kerstins favoriter som har gått till historien.
– De kakorna var ett rent hantverk. Tigertungorna liknande Baddare, det var ett tunt rån och sedan satt det en dam och spritsade ut äggvitesmet på rånet och sen lade man det på band där det fick ett chokladöverdrag. När damerna som satt och gjorde det här gick i pension så var det ingen som kunde fortsätta, berättar Kerstin.
Men Baddarna, många göteborgares favoritkaka, finns kvar, om än inte i originalsortimentet. Baddare bakas bara när det finns plats på linjen och personal till övers. Personalen får alltid äta hur mycket kakor de vill i fabriken men det är först när det bakas Baddare som det blir en rejäl åtgång.
– I början åt man ju jämt och ständigt men efter ett tag upptäcker man att det är samma sorter varje dag. Men Baddare är en kaka som är väldigt god när den är alldeles färsk, de blir gamla efter bara en dag, så även om man inte åt annars så åt man när man körde Baddare!
Fakta för alla som inte kommer från Göteborgstrakten:
Vad är bräck?
Bräck är kakor som gått sönder i produktionen. De säljs till ett billigare pris i Bräckboden som ligger i anslutning till kexfabriken i Kungälv.
Vad är Baddare?
Baddare är en god liten kaka med kort hållbarhetsdatum. Därför bakas de bara när det finns möjlighet och säljs endast i Bräckboden förpackade i plastpåsar som det står “bräck” på. En bör alltså inte blanda ihop Baddare och bräck. Baddarna har inte gått sönder, de har bara inte fått någon egen förpackningsdesign.
Så här gör du Baddare:
Tillverkningstid ca 15 minuter. Räcker till 11 000 påsar.
- Baka jättemånga rån. Tänk på att de måste vara perfekt tunna och krispiga!
- Smeta på nougatkräm på rånen och skicka dem genom din kyltunnel så att nougaten stelnar.
- Skär dina rånark med nougat i rätt storlek, ungefär en decimeter långa och en centimeter breda.
- Lägg på äggviteskum.
- Kör Baddarna igenom din chokladmaskin, kom ihåg att sätta på rätt hemliga inställningar så de blir precis som originalen.
- Kör tillbaka Baddarna genom din kyltunnel.
Varsågod och njut!
Publicerades först i Djungeltrumman #40. Läs hela numret här!