Om mindre än en månad kan du både äta och dansa på Erik Dahlbergsgatan 3 igen, efter att Jazzhuset lagt ner för gott. Djungeltrumman träffade Hoki Mokis nattklubbschef Assia Dahir, och Emma Kolback, kökschef på tillhörande restaurangen Bonito, mitt i den hektiska ombyggnadsperioden.
– Ni märker kanske att vi har tagit bort rökrummet, säger Emma Kolback.
Man känner sig aldrig så härligt motbjudande som när man kommer ut ur ett rökrum. Gänget bakom Hoki Moki och Bonito, som öppnar dörrarna för allmänheten den andra veckan i september, har nu till sist rivit Jazzens gamla gruvhål. Rummet med sämre luft än Ebbot Lundbergs lägenhet finns inte längre.
– Jag har ändå alltid tyckt att det är mer gött att röka utomhus, fortsätter hon.
Så sjönk alltså ännu en del i den gamla mytologin om Göteborgs popscen tillbaka ner i intet och försvann. Men Emma Kolback sammanfattar det bra, när hon tillsammans med klubbchefen Assia Dahir står på ungefär samma ställe där Håkan Hellström drog runt i sin förbannade sjömanskostym för 16 år sen och förändrade allt: ”Jag gillar framåtrörelse”.
Man skulle kunna påstå att Hoki Moki och Bonito bygger på just den frasen, och hela ombygget symboliserar egentligen exakt samma ord: rörelse och utveckling.
– Du ska kunna växla mellan alla våra tre rum under en enda utekväll, säger Emma och går i en liten halvcirkel över det papperstäckta golvet.
– Man börjar kanske med att äta på Bonito, sen drar man vidare till vad vi kallar “den stökigare baren” mittemellan nattklubb och restaurang, den kommer för övrigt byta utseende ibland, och sen kanske man avslutar med att shotta vodka i klubbdelen. Man ska kunna stanna bara här från tidig kväll till sen natt; de tre delarna kan fungera som tre olika humör eller tillstånd.
Hon tittar ut över den ofärdiga lokalen med spånskivor och bråte överallt – det ser ut som någon har sprängt en båt här – och ser belåten ut.
– Hela stället kommer vara inrett som en härlig trerumsvåning, men av någon som är lite koko: roliga färger på lite oväntade ställen, typ ill-orangea stolsben, fortsätter Emma.
Assia kommer som klubbchef att sträva efter att boka både okända och oetablerade artister – under förutsättningen att de har en särskild, svårinringad egenskap.
– Det viktigaste är att de gör något genuint för sin egen konst som vi uppskattar. Såna artister ger så mycket mer när de står på scen eller står bakom spelarna – de ger sin egen smak, sin egen flavor. Det kommer vara mycket hiphop, mycket r’n’b, dansant. Saker som är behagliga för öronen.
– Inriktning: “svinbra”, flikar Emma in.
Har du någon drömbokning, Assia?
– Vad sa du? Dömbokning?
Nej, jag kan inte säga R, sorry, pratar småländska, D-R-ömbokning.
– Jaha!!! Det är så många, så många. Eh, det här kommer aldrig hända.. men eftersom jag är Göteborgs största Drake-fan så vill jag ju ha hit Drake. Jag kanske DM:ar honom och skriver “snälla kan du inte komma hit till Gbg, vi har en jättebra restaurang”, eller nåt sånt.
Även om matutbudet kommer att ha tydliga ramar så gäller i regel samma filosofi för restaurangen Bonito som för Hoki Moki: lösa, tänjbara strukturer.
– Vi kommer att servera sushi, sashimi och smårätter med inspiration från izakaya, som är den japanska gastropuben eller tapasbaren, säger Emma. Tanken är att man ska beställa in flera olika rätter tillsammans som också passar bra ihop, annars blir det bara ett totalt mischmasch i munnen. Jag gillar sharing-kulturen, det är ett enkelt sätt att få folk nöjda: om någon gillar mer starkt, eller mer sötsurt, så äter den människan mer av starkt eller sötsurt, och viceversa. Sen får man självklart beställa in eget också om man vill det, säger Emma.
Assia håller med:
– Jag är helt onboard med sharing-stilen. Jag är uppvuxen med att man sätter en jättestor tallrik i mitten av bordet, och alla bara käkar tillsammans – allt blir mycket bättre när man delar.
Hoki Moki och Bonito öppnar den tredje veckan i september. Hoki Moki den 15:e september, specifikt datum för Bonito är ännu inte klart. Håll utkik på deras Facebooksida.