Annons ↓ Annons ↑

Allt du behöver veta för en lyckad kräftskiva

Det finns saker som är behändiga att veta för en lyckad kräftskiva – oavsett om du är gäst eller värd. Djungeltrummans matredaktör Sara Berndtsson har skrivit ihop några nyttiga överlevnadstips.

Varför kräftskiva?
Det har inte alltid sörplats kräftor i slutet på sommaren. I början på 1900-talet drog kräftpesten fram bland de sötvattenlevande flodkräftorna och nästan alla dog. Det var först på 1960-talet när importen ökade som det lilla djuret blev folkligt och pappershaklappar och roliga hattar åkte fram igen. Fram till 1994 var det kräftpremiär första onsdagen i augusti, nu är de små brandröda djuren tillgängliga året om.

Du kan äta kräftor från både havet och insjö, och havskräftan är som bäst under de månader med bokstaven R i sig: så septembeR till apRil är potentiella kräftskivemånader. Ordet ”skiva” beskriver en glad fest och det hänger ihop med att på en bra fest dukas det upp både mat och dryck på just en bordsskiva. Så inget picknickande tack!

Hur äta de små rackarna?
Samla ett gäng vänner eller bjud in dig själv till nån drömmig fest på en skärgårdsö, kräftskiva bör inte firas på krogen – även om vissa restauranger försöker övertyga dig om det. Pynta med lyktor, sitt runt ett bord, gärna utomhus och ha myggmedel nära. Osäker på hur du skalar en kräfta? Börja med tillbehören och smygkika på nån som verkar proffsig. Eller kolla på detta klipp.

Drycken
Någon slags starksprit, gärna kryddad dricks allt som oftast till de röda kräftdjuren tillsammans med en pilsner eller två. För de alkoholfri är sockerdricka eller äppelmust ett härligt alternativ.

Tillbehören
Se kräftskivan som en blandning av fredagsmys med räkor och midsommar. Västerbottenostpaj är en klassiker, potatis, baguett och aioli är också gött. En krispig sallad att knapra på är alltid en god idé, kanske denna med fänkål och gurka. Och när du sköljer ner maten, se till att göra det med snapsvisor. Veckorevyn har digitaliserat några klassiker, vill du ha några mer gammelmodiga melodier – bjud in en sprallig student från Lund eller googla.