Annons ↓ Annons ↑

Lunchlåda: Gotländsk saffranspannkaka

Är det en dessert eller frukostmat? Ingen vet. Därför är denna grötpannkaka en utomordentlig rätt att äta hela dagen, och ett perfekt sätt att städa ut julen på. Håll utkik i butiken – ofta reas färdig risgrynsgröt ut för några korvören nu i januari.

 

Tidsåtgång: 30–75 min
Ingredienser för fyra ordentliga portioner:
2 dl grötris
7–8 dl mjölk
4 dl vatten
1 msk smör
salt
0,5 g saffran
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 knivsudd vaniljpulver
1 dl russin
1 dl hackade blandade nötter
3 ägg
2 msk socker
Till servering: lättvispad grädde och sylt

Koka upp grötriset med en klick smör, vatten och salt i 10 minuter. Tillsätt sedan mjölken och fortsätt sjuda på låg värme i cirka 40 minuter, rör om då och då. Har du ont om tid? Strunta i att koka egen gröt och köp färdiggjord i klassisk plastkorv.

Blanda i ägg, saffran, hackade nötter, kryddor och socker. Rör runt så att allt blandas och tillsätt mer mjölk om smeten är för fast, det ska vara enkelt att breda ut i passande form. In i ugnen på 200 grader i 30 minuter (lite kortare om du kör portionsformar), pannkakan ska vara gyllene och fast. Servera med sylt och lättvispad grädde. Hur gott som helst och funkar utmärkt i lunchlådan.

Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #46.