Är det en dessert eller frukostmat? Ingen vet. Därför är denna grötpannkaka en utomordentlig rätt att äta hela dagen, och ett perfekt sätt att städa ut julen på. Håll utkik i butiken – ofta reas färdig risgrynsgröt ut för några korvören nu i januari.
Tidsåtgång: 30–75 min
Ingredienser för fyra ordentliga portioner:
2 dl grötris
7–8 dl mjölk
4 dl vatten
1 msk smör
salt
0,5 g saffran
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 knivsudd vaniljpulver
1 dl russin
1 dl hackade blandade nötter
3 ägg
2 msk socker
Till servering: lättvispad grädde och sylt
Koka upp grötriset med en klick smör, vatten och salt i 10 minuter. Tillsätt sedan mjölken och fortsätt sjuda på låg värme i cirka 40 minuter, rör om då och då. Har du ont om tid? Strunta i att koka egen gröt och köp färdiggjord i klassisk plastkorv.
Blanda i ägg, saffran, hackade nötter, kryddor och socker. Rör runt så att allt blandas och tillsätt mer mjölk om smeten är för fast, det ska vara enkelt att breda ut i passande form. In i ugnen på 200 grader i 30 minuter (lite kortare om du kör portionsformar), pannkakan ska vara gyllene och fast. Servera med sylt och lättvispad grädde. Hur gott som helst och funkar utmärkt i lunchlådan.
Artikeln publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #46.