Annons ↓ Annons ↑

Djungeltrumman hälsar på: Bar Centro

Djungeltrummans matredaktör Sara Berndtsson har i det här numret struntat i att gå ut och äta för att istället träffa Jenniffer Gedda, en av Göteborgs-favoriten Bar Centros kaffefantaster för att snacka just kaffe.

På kyrkogatan, vid sidan av NK i Göteborg finns den lilla espressobaren Bar Centro. De senaste två åren har de ett par dagar i veckan förvandlats till restaurang om kvällarna men för tillfället är det mest fokus på att komplettera kaffe och croissanter med vällagad lunch. Den vackra, lätt luggslitna, sekelskifteslokalen med välvda fönster har plats för ett tiotal sittande gäster. Desto fler dricker sitt kaffe på stående fot vid bardisken eller i den smala passagen utanför som både vinter och sommar, med eller utan värmelampor, skyddar från väder och vind.

Jenniffer Gedda är en av dem du kan möta bakom disken, från tidig morgon, alla dagar i veckan och alltid med en het espressomaskin i givakt för att leverera kaffe till kaffesugna Göteborgare. Idag är det en tidig eftermiddag precis efter att hon avslutat ett pass, ett pass som påbörjades strax efter klockan fem samma morgon. Ena handen håller hon tryckt mot en kökshandduk fylld med is, lättare brännskador får en visst räkna med när det bakas småkakor och ångas mjölk. På Bar Centro har Jenniffer varit i tre år, men hur kom det sig att det blev kaffe som skulle bli professionen och levebrödet?
– Det började när jag, som många andra flyttade till Oslo för att jobba. Jag började på United Bakery, en kedja som var både brödbutik och kafé. Det var här jag lärde mig dricka kaffe, ett lättrostat fruktigt kaffe som såklart var arabica. Jag var väldigt frågvis och ville lära mig allt och efter två månader där blev jag kaffeansvarig, det var jättekul. Det går åt mycket kaffe på ett sånt ställe, runt 60-70 kg kaffe i veckan. Vi samarbetade med rosteriet Kaffa i Oslo och varje månad åkte vi dit för att koppa kaffe, att sedan föra vidare till mina kollegor, berättar hon.

En gång hade vi en stammis som tog med sig en tvärgod påse bönor från Berlin”

Jenniffer trycker handduken mot sin onda hand.
– Äh det är okej, sånt här händer då och då. Så länge det är mindre en sin egen handflata är det visst ingen fara. Efter flytten tillbaka till Göteborg blev det lite inhopp på olika kaffeställen för att slutligen hitta hem på Bar Centro, för att komma nära både gäster och hantverket.
– Stora kedjor som United Bakery fyller självklart en funktion, men efter det kände jag för ett litet ställe. På Bar Centro har jag varit i tre år, och vi är tre personer som ser till att dagarna funkar här.

Finns det fler skillnader?
– Ett litet ställe innebär många stammisar, som du lär känna och det är extremt roligt. Det är ungefär samma människor som kommer varje dag, man vet vad dom vill ha och det är familjär stämning. Lite som att det kommer ett gäng kompisar, men man känner inte varandra på riktigt. Det sociala gör mycket, och ett riktigt gott kaffe, såklart.

Visserligen sägs det alltid att finnarna dricker mest kaffe i Norden, men kaffet ligger även oss svenskar varmt om hjärtat. På Bar Centro dricks det framförallt italiensk espresso, lite bitter och sträv, men det finns också en kvarn med specialkaffe som inte lika många känner till.
– Många kunder vill ha den bittra lite kärva smaken för att de är vana vid det och tänker att det är så kaffe ska smaka. På Centro har jag fått lära mig att gilla de de allra flesta gillar, den klassiskt italienskt rostade men en det finns alltid ett specialkaffe som varierar. Vi tar in lite olika från Kaffa, Per Nordby, och Johan&Nyström. En gång hade vi en stammis som tog med sig en tvärgod påse bönor från Berlin. Det är roligt att prova lite olika.

Även om Bar Centro håller sig till ett klassiskt koncept när det kommer till kaffe tror Jenniffer att vi kommer att få se mer kallbryggt hantverkskaffe.
– Nått som jag hoppas är en kommande trend är buteljerad hantverkscoldbrew som man kan köpa i matbutiker och kiosker. Så kan kaffedrickare ta medvetna val även där och slippa Starbucks kalla fejkkaffe och byta ut mot en svalkande brygg ihopsvängda med omsorg.

Publicerades i Djungeltrumman #48.