Annons ↓ Annons ↑

Nattskiftet

Jippi! Klubbarna bubblar. Uteserveringarna är öppna. Festivalerna bokar på. Vi har pratat med Lisen Andréasson Florman från organisationen Nattskiftet som tipsar om hur vi håller oss trygga i sommarnatten.

Berätta om Nattskiftet!
– Nattskiftet är en trygghetsorganisation som grundades 2014, utifrån en personlig upplevelse, jag blev våldtagen just på väg hem från krogen, och ur att min vän Jakob Grandin som driver etablissemanget Trädgården i Stockholm, samtidigt ville ta ett ansvar för deras närområde där det skedde mindre bra saker. Vi hade en idé och tillsammans började vi utveckla en tanken om att skapa en modernare version av morsor farsor på stan som riktar sig mot unga vuxna av unga vuxna, i just utelivet. Vi hade en tanke om att skapa en brygga mellan besökare och säkerhet. 2018 är femte året som Nattskiftet är verksamma, och det visar sig att en brygga för tryggare och bättre stämning behövs.

”Vi måste använda vårt civilkurage, ta hand om varandra och prata om trygghet”

Varför behövs ni?
– För att skapa mer trygghet i natten och för att lyfta medvetenheten om att det är många som inte tycker att det är lika självklart att gå ut eller gå på festival och vara trygg. Vi vill att man ska kunna ha roligt oavsett vem man är och utan att behöva känna sig rädd. Jag märker att medvetenheten ökar och trygghet diskuteras på en högre nivå än tidigare. Våld och sexuellt våld inom nöjesliv och på festivaler är fortfarande tabu, tyvärr, och jag tror inte det handlar om att våldet har ökat, utan det handlar om att anmälningar har ökat, det är viktigt. I just detta är vårt arbeta och närvaro mycket viktig för att fortsätta belysa att vi måste använda vårt civilkurage, ta hand om varandra och prata om trygghet.

Vart kommer vi kunna se er i sommar?
– Ni kommer att ses oss på massvis av festivaler runt om i landet, etablissemanget Trädgården i Stockholm och kryssningar med Tallink Silja.

Vad får ni för respons när ni är ute?
– Oj glada tillrop och en massa kramar och highfives är det vi möter mest! Sen så blir det såklart en del tröstande kramar och fina samtal med fulla och glada personer.

Nu har ni vuxit från frivilligorganisation till en som kan betala ut lön, hur känns det?
– Det känns fantastiskt att vi tagit ett så stort steg mot en mer hållbar organisation och ser just på framtiden att vi kommer växa. Jag är trygg och glad med att kunna ta en mer strategisk och visionär roll i styrelsen och ha en anställd verksamhetschef som kan ta hand om det operativa, jag ser fram emot att se vad vi kommer göra tillsammans!

”Jag tror inte det handlar om att våldet har ökat, utan det handlar om att anmälningar har ökat, det är viktigt”

Om man själv vill vara med och göra något, kanske volontära eller hjälpa till på annat sätt, hur bär man sig åt? 
– Klart man ska bli Nattkompis och vara med i kampen mot våld och sexuella övergrepp och skapa trygghet i natten, kom med! Man anmäler sig på vår hemsida och fyller i ett formulär, sen behöver man gå en tvådagars utbildning med syftet att känna sig mer trygg med uppdraget, träffa oss bakom organisation och andra nattkompisar. Det är så fantastiskt och se hur vi alla blir medvetna, förstår att trygghet är något personligt och se hur det blir ringar på vattnet bland nattkompisarna för att de får öva på sitt civilkurage som de sedan tar med sig ut både med Nattskiftet jackan på och av i vardagen. Alla borde vara Nattkompisar!

Tre tips inför sommarfesterna:
1. Vara en aktiv medmänniska och använd ditt civilkurage – våga se, våga agera och våga prata om det. Att agera behöver inte vara att fysiskt ingripa det kan vara att höja sin röst eller att höja sin blick. Använd ditt civilkurage själv eller med en kompis, testa!
2. Ta ett 360 varv och kolla att alla mår bra och säg hej!
3. Kramas (med samtycke), visa kärlek och såklart ha kul!