Annons ↓ Annons ↑

Wine Mechanics

2018 blev året då Göteborgs första vinmakeri slog upp portarna. I Slakthusområdet kommer Wine Mechanics grundare Kenneth Gustafsson och Magnus Holmgren producera viner från grunden. Vi passade på att besöka vinmakeriet, precis innan premiären.

– Det som verkligen skiljer oss från andra vinmakare är att vi får göra lite som vi vill. Här i Göteborg finns inga regler eller traditioner och därmed inte heller några förväntningar. Här finns det utrymme för oss att göra vår alldeles egna tolkning, säger Kenneth Gustafsson medan han lutar sig ut i den öppna lokalen. Några stolar och bord har kommit på plats nedanför och hela tiden rör sig människor fram och tillbaka genom entrédörrarna. Gaveln på det gamla slakthuset är numera helt i glas och på utsidan står fyra män och konsulterar angående den kommande uteserveringen.

– De ska vara klara på fredag, säger Kenneth och nickar mot killarna. De hinner, konstaterar han lugnt samtidigt som han står med böjda knän och vilar överkroppen mot balkongräcket.

Ett par meter under oss kommer ostronbaren att ligga, där det från och med i helgen kommer att serveras ostron och vin från lunchtid till sent.

– Här, i The winery pub, kommer det att vara stimmigt – härlig stämning, goda viner och fingerfood. Tanken är att vi utgår från vinet och att du först och främst bestämmer vad du är sugen på att dricka, maten tar du sen. Till ett vin från Rhônedalen vill vi också erbjuda mat från samma distrikt. Och för den har svårt att bestämma sig eller som helt enkelt känner för testa lite olika, finns det vinflighter där du får prova tre olika viner inom en viss kategori. Till exempel tre viner på Syrah, tre från Loiredalen eller varför inte tre viner vi producerar här, säger Kenneth och skrattar.

“Ett vinmakeri är inte alltid synonymt med en rustik gård i Toscana med vackra vyer”

Här i Slakthusområdet i Gamlestaden kommer Wine Mechanics grundare Kenneth Gustafsson och Magnus Holmgren, tillsammans med sina kollegor, framöver att producera viner från grunden. Hela processen från pressning till buteljering kommer att ske på plats i det gamla slakthuset, bara ett par meter från kök och matsal.

– Jag får ofta frågan var druvorna kommer ifrån, eftersom att de uppenbarligen inte växer runt knuten, och det enkla svaret är att vi kör hit dem. Det är egentligen inga konstigheter, många vinmakare transporterar druvor från olika ställen för att få tillgång till de råvaror de önskar. I år kommer vi att göra vin på druvor från Tyskland, Frankrike och Ungern, men framöver blir det säkert druvor från ett gäng andra länder i Europa också. Det här året har vi valt att transportera frukten från länder och distrikt där vi vet att det finns bra råvaror och smaker som matchar de vi är ute efter. När druvorna är precis mogna, nästan på gränsen, då är de som mest syrliga och passar perfekt till de friska, pigga viner som vi vill erbjuda, säger Kenneth och förklarar att eftersom frukten transporteras i 6 grader och packas utan att staplas lager på lager, är de i samma skick när de kommer hit som när de precis plockats från rankan.

– Jag brukar säga att det finns tre saker som gör det möjligt att producera bra vin, det första är just bra råvaror, det andra är bra utrustning och det tredje är bra personer som vet vad de gör, precis som att en god middag kräver bra råvaror, utrustning och en kunnig kock. Tar du bort det ena eller andra fallerar ofta hela processen, fortsätter han.

“Vi hoppas att vi inom ett par år är grannar med både en chokladfabrik, ett kafferosteri och kanske till och med ett mejeri”

I hjärtat av verksamheten, som Kenneth kallar det, ryms tolv metalltankar och två ekfat. Här jäser och lagras vinet, från det att druvorna pressats till att de, cirka nio månader senare ska buteljeras och serveras till Wine Mechanics gäster.
– Jag jobbade tidigare som vinimportör och specificerade mig på ett väldigt litet område kring Oregon och Seattle där det producerades just den här typen av syrliga friska viner utan att någon ifrågasatte varken klimat eller befogenhet och jag tänkte helt enkelt att fungerar det där, så borde det fungera minst lika bra hemma i Göteborg. Och här står vi nu, två år senare i stadens första vinmakeri.

Kenneth visar vägen förbi baren. I utrymmet bakom döljer sig ytterligare ett rum med bord och stolar utspridda i lokalen.
– När huset byggdes, för drygt 110 år sedan, då var det här grisarna stod innan de slaktades. Vi har försökt att bevara mycket av de gamla detaljerna i lokalen, det finns till exempel fortfarande kvar hakar i taket från grisspiltorna och de här bjälkarna, de är original från 1905.

Han sträcker ut ena armen och tar tag i en svart pelare som sträcker sig hela vägen från tak till golv.
– Här inne i Dining room är det mer fokus på mat, i form av både lunch och middag. Med det sagt, är vinet fortfarande vår utgångspunkt men här inne kommer maten att ta större plats än i The winery pub.

“Förhoppningsvis kommer Göteborgs Slakthusområde liknas med Köttbyn i Köpenhamn eller Meatpacking District i New York”

Det gamla slakthuset är idag K-märkt och varken Kenneth eller fastighetsägarna får göra några bestående förändringar, varken invändigt eller utvändigt. Det märks tydligt att de arbetat för att, inte bara bevara, utan också framhäva, de historiska dragen huset för med sig. Bjälkarna är samma som år 1905 och fönstren är små och tätt placerade längs med de kraftiga stenväggarna.
– Vi hoppas att vi inom ett par år är grannar med både en chokladfabrik, ett kafferosteri och kanske till och med ett mejeri. Förhoppningsvis kommer Göteborgs Slakthusområde liknas med Köttbyn i Köpenhamn eller Meatpacking District i New York, säger Kenneth.

– Vi göteborgare är bra på att skapa saker. Eftersom att klimatet inte direkt uppmuntrar till odling så har vi väl helt enkelt fått lära oss att skapa och producera varor på annat vis. Det är också därifrån namnet Wine Mechanics är hämtat. Vi slog ihop tanken på Göteborg, som den industristad det är, med tanken på ett vinmakeri för att visa att drycken och processen inte nödvändigtvis behöver vara så fin och pretentiös. Ett vinmakeri är inte alltid synonymt med en rustik gård i Toscana med vackra vyer och vin måste inte heller göras “som det alltid gjorts”. Dessutom är det ingen som vet vad de ska förvänta sig av viner som producerats i Slakthusområdet, annat än att ska vara dåligt kanske, och då kan det ju bara bli bättre, säger Kenneth och skrattar.

Tips tips tips! Den nionde juni korkar Wine Mechanics upp de allra första flaskorna av sitt eget vin! Läs mer här och håll utkik på deras Facebook för fler happenings!