Annons ↓ Annons ↑

Doc Lounge

På tisdag slår Doc Lounge upp dörrarna för ännu en dokumentär-filmisk höst. Enligt eventproducenten Annie Karlsson blir det allt från engelska modeikoner och amerikanska rättsskandaler till queer sport och skånsk RnB.

– Jag är jättetaggad! säger Annie när jag frågar hur det känns inför premiären på tisdag. Annie Karlsson är en av de som arbetar med planeringen produktionen bakom Doc Lounge i Göteborg. På tisdag, den fjärde september, går säsongens första film upp på lilla scen inne på Folkteatern.

– Vi har fått en ny arena i år, det känns superkul. Tidigare har vi hållit till här ute på trappen i foajén men nu har vi flyttat bak till lilla scen. Det blir lite mer bio-känsla där inne. Vi har uppgraderat helt enkelt, lite mysigare och lite skönare.

I flera år har Doc Lounge bjudit in till film-bar i Göteborg och organisationen, som är hemmahörande i Malmö,  finns idag i både Sverige, Norge och Finland. I tio år har Doc Lounge specialiserat sig på att göra event med dokumentärfilm i fokus.
– Vi vill tillgängliggöra dokumentärfilmen, väcka intresse och skapa ett rum för just bio och bar i ett, förklarar Annie och fortsätter:
– Jag tror att det är ett vinnande koncept, inte bara för att det är trevligt utan också för att det är ett bra sätt att ta till sig något, att prata med varandra, diskutera och dela sina tankar om det man precis sett. När filmen är slut kan man ju gå och sätta sig här ute, hänga kvar en stund och snacka av sig med andra.

”En dokumentär behöver inte alls vara informativ och grå, utan den kan vara så mycket”

Annie har själv fått upp ögonen för dokumentärfilm efter ett par år som programmedarbetare på Göteborgs Filmfestival.
– Det som är kul med just dokumentärfilm är enligt mig, bredden. En dokumentär behöver inte alls vara informativ och grå, utan den kan vara så mycket. Den kan vara precis vad som helst. Det kan likaväl vara en film för dina sinnen, något helt banalt, något med bara ljud, bara ljus, eller något jätteroligt, jätteintressant, eller totalt ointressant. Det finns utrymme för nästan allt.

Vilka är din bästa?
– Oj, nu fick jag nästan lite prestationsångest, Annie skrattar och blir tyst en stund.
– Jo, fortsätter hon, jag måste nog säga Team Hurricane som vi visar den 19e september på Kvillepiren. Den har beskrivits som den enda riktiga tonårsskildringen sedan Fucking Åmål och den är verkligen jättebra, man känner sig som en bad ass rocker-chick efteråt, haha. Jag gillar att den halvt om halvt är en hybrid, i vissa delar känns det nästan som att någon filmar en story till Instagram. Sen tycker jag att Dream of Life: Patty Smith är helt fantastisk, det var en av de filmerna som gjorde att jag verkligen fick upp ögonen för dokumentärfilm. Och givetvis, Generation Wealth som vi kör nu på premiären.

Ja berätta mer om den!
– Det är en skildring av det kapitalistiska samhället, om den amerikanska drömmen och den nästan lite skrämmande kärleken till pengar. Man får följa rika ungdomar och uppleva en nästintill narcissistisk kändiskultur. Den är riktigt bra. En tankeställare.

Den låter bra. Och mer då, vilka fler filmer kommer ni att visa i höst?
– Höstsäsongen kommer innehålla allt från engelska modeikoner och amerikanska rättsskandaler till queer sport och skånsk RnB. Vilka filmer det blir, det avslöjar vi på säsongspremiären.

Visst känns det som att dokumentärer fått ett uppsving det senaste?
– Ja, visst gör det det! Det är så roligt att intresset vuxit sig så stort, och givetvis hoppas jag ju att det blir ännu större. Det finns ju som sagt så himla mycket bra film att ta del av.

Det gör det. Hur hittar och väljer ni alla filmer att visa?
– Det är främst gänget som sitter på huvudkontoret i Malmö som plockar filmer till programmet, därefter får vi ta del av förslagen och tillsammans sätta programmet i respektive stad. Men vi har också utrymme att lyfta lokala filmskapare vilket vi såklart mer än gärna gör. Ibland kör vi en eller ett par kortare filmer innan ”huvudfilmen” och vid vissa tillfällen har vi bara fokuserat på kortfilm. Det är ju såklart extra roligt när filmskapare som är från stan får visa film, inte minst för att de faktiskt är på plats och själva kan berätta om produktionen.

Innan vi säger hejdå visar Annie vägen in i lokalen och uppför den breda trätrappan. Längst bort i högra hörnet, finns en dörr, och utanför den en upplyst korridor och en dörr till. Och en till. Och mycket riktigt, utrymmet som gömmer bakom den sista dörren känns mycket mer som en biosalong en det vi precis passerat.
– Trots att det känns mer som en stängd salong kommer det vara öppet hela tiden så man kan gå ut till baren och när man vill. Det är ju det som är så bra med Doclounge att man får det bästa av två världar, både bio och bar samtidigt, säger Annie och skrattar.

Här kan du läsa mer om säsongspremiären av Doc Lounge.