Vår matskribent Sara Berndtsson har bara en sak att säga: Älskade matlåda!
”Att äta låda stoppar dig inte från att gå till favoritstället då och då”
15 600 kr om året. Det är summan som i snitt skiljer en matlåde-ätare från en utelunchare*. Det är en eller två designerstolar runt matbordet, en lång tågluff genom Europa eller en riktigt rolig sommarfest. Jovisst, det kan vara socialt, lyxigt och härligt att gå ner på stan med en vän eller kollega och käka. Det är mysigt med den lilla kakan till kaffet. Det är skönt att komma ifrån kontoret eller skolan och få sig en promenad.
Det finns absolut fördelar med att äta lunch på restaurang. Men återigen: 15 600 kr! Om du käkar varannan lunch i låda: 7 800 kr. Om du som jag släpar på din lunchlåda mer eller mindre varje dag, ja men då är du ju redan där! Men om du bränner ett hål i din plånbok varje månad så finns det några enkla saker som kommer hjälpa dig på traven.
Står du vid spisen ett par kvällar i veckan och lagar middag? Närmare hälften av alla svenskar lagar faktiskt mat varje dag och då är jobbet redan gjort: dubbla bara receptet och vips så har du en matlåda att stoppa i väskan morgonen efter. Blev portionen för liten, tråkig eller torftig? Inga problem. Se till att ha en påse edamamebönor i frysen och plocka med dig en näve av dem, så har du ett piggt side snack. Lägg upp din mat på en tallrik, det är värt disken. Om vädret tillåter, ta en kollega under armen och luncha utomhus. Ny utsikt och frisk luft förhindrar både matkoma och återhämtar hjärnan.
Tryter inspirationen? Byt recept med dina vänner, följ matiga Instagramkonton eller köp en helt vanlig kokbok. Att äta låda stoppar dig inte från att gå till favoritstället då och då, men du får bättre koll på vad du stoppar i dig och spenderar dina slantar bättre i längden. Att vara ekonomisk och samtidigt äta gott går faktiskt inte att klaga på. Var stolt över den lilla älskade matlådan!
*beräknat på att en utelunch i snitt kostar 85 kr och medtagen låda 20 kr.