Iyengaryoga, mediyoga, bikram yoga, yinyoga… Listan på olika typer av yoga kan göras lång. Men en metod som sticker ut lite extra är getyogan. Hur fungerar det egentligen? Vi har pratat med getyoga-instruktören Lisa Kwasniewski från Göteborg som ger oss svaren på hur och varför vi yogar med getter!
Först och främst, hur kom getyogan till världen egentligen?
– Först ut med getyogan var en yogainstruktör från Oregon, som var i framkant med att kombinera just djur och natur med yoga. Jag själv fick frågan av ordföranden på Stättareds 4H-gård i mars, så sedan dess har jag hållit på.
Men yoga med getter, går det ens?
– Ja, det är verkligen hur bra som helst! Först tänkte jag, precis som jag tror att många andra tänker, att det är lite jippo och bara på skoj. Men getter är väldigt speciella djur och väldigt mysiga. De hoppar gärna upp på ens rygg i vissa positioner, och det ger en extra effekt: både som massage men också en närhet. Många som kommer till getyogan säger direkt att de vill ha en get. De är också lite humoristiska, getterna.
Kan det inte vara lite farligt?
– Vi har haft yoga med både getter och får, och det är inte någon fara alls. När hanarna börjar bli könsmogna, då kan det bli lite mycket, de är väldigt på. Då brukar vi bara försöka separera dem från resterande. Men annars är de bara lekfulla och mysiga!
Hur skulle du beskriva getyoga till skillnad från andra typer av yoga?
– Att det är precis detta man är ute efter i yoga. Getterna hjälper de som utövar yoga att komma till ett visst tillstånd, då man känner att man är älskad och accepterad precis som man är. Och det faktum att vi är ute tillför också väldigt mycket. När vi människor har djur omkring oss ställs inga krav på samma sätt som i ett fyrkantigt rum med bara människor. Många kanske inte vågar prova yoga innan men ute i hagen blir det mer kravlöst. Vi försöker även bjuda in djuren och inte ha för mycket “slängiga” positioner utan ganska lugna, så att getterna kan komma nära för bästa effekt.
Hur har responsen bland deltagarna varit?
– Till en början skrattar man oftast lite, men getterna har en lugnande effekt som utlöser ett trygghetshormon hos oss människor (som det gör när vi klappar alla olika typer av djur). Vi har haft både erfarna och nybörjare som alla har tyckt det varit bra. Givetvis finns det ju de som tycker att man ska hålla sig till den traditionella yogan, men de har nog inte prövat getyoga.
Om man inte gillar djur, är getyogan bra ändå?
– Nej, jag tycker faktiskt inte det. Är man inte bekväm med djur alls, så kommer du inte få ut något av yogan.