Tanken om att öppna en kvarterskrog hade länge funnits hos Marcus Bortheiry. När det för ett och ett halvt år sedan kom en möjlighet öppnade han upp Bang. Sedan dess har en hel del förändrats. Mat, inredning och känsla har spelat stor roll och vuxit fram i påverkan av varandra, men matfilosofin om att laga gött käk har alltid varit lika stark på Bangatan 22.
Bangatan sträcker sig som en gräns mellan Majorna och Masthugget. I början av 1900-talet var spårvagnarna som gick längs med vägen märkta med ”via Bang” och idag har den gamla spårvagnsmärkningen återuppstått i en ny tappning. På Bangatan 22 ligger Bangatan matbar, även kallat Bang, där Marcus Bortheiry har jobbat fram en blandning mellan klassiskt och modernt.
Marcus har varit aktiv inom restaurangbranschen sedan sina tonår och prövat på samtliga befattningar inom restaurangbranschen, tillslut fastnade han för köket där han sedan kom att stanna. Intresset för bra mat växte sig starkt hos Marcus och för att kunna avancera inom yrket gick han en kockutbildning. Med utbildningen i ryggen kunde han laga mat på bra restauranger tills han fick möjligheten att slå slag i de tankar och ideér han burit på under en längre tid.
Med en dröm om en kvarterskrog valde Marcus att inreda Bang med en klassiskt byggd bar med träpanel. Han har bott i Majorna och runt Bangatan under hela sitt liv och är nöjd med att nu kunna ge något tillbaka till de som bor i området kring restaurangen.
– Tanken kring att öppna eget har funnits med mig länge och jag har alltid varit mycket för vällagad mat. Det har jag laga här i Majorna efter att jag öppnade Bang. Jag vill ge folket som bor här gött käk. Och framför allt gött käk till en bra peng, så att folk vågar testa nya grejer.
På Bang kombineras det klassiska som går att finna i baren med en experimentell meny. Restaurangen serverar mellanrätter där maten först och främst är säsongsbaserad. Efter det utgår Marcus från vad som finns nära till hands och inspirationen hämtar han bland annat från sin koppling till Uruguay men även från det nordiska- och spanska köket som han vurmar lite extra för.
– Det som inspirerar och intresserar mig experimenteras fram till rätter. Maten här skulle kunna beskrivas som ett svenskt mischmasch av alltihop som fascinerar mig. Det är viktigt att det inte finns några gränser. Jag vill testa nya saker och laga god mat. Ibland tar jag in gästkockar för att få andras syn på mat, vilket hjälper mig att utveckla nya idéer.
Maten är något som växer fram, säger Marcus. Det som serveras växer fram med bygget och i takt med hur restaurangen utvecklas. Platsen har fått sätta sin prägel på Bang och att de står och lagar mat medan spårvagnarna rullar förbi skulle kunna sägas vara deras grej. Det är lite ruffigt på ett oväntat sätt och det ligger mycket tanke bakom inredningen som Marcus har fått hjälp med att sätta ihop.
– För att bryta av mot den klassiska baren ville vi behålla väggarna ganska cleana. Väggarna skulle dock bryta av med tavlorna, som i sin tur skulle bryta mot loggan. Det var många svåra beslut men roligt att få vara med och fundera kring det.
Drömmen om kvarterskrogen har dock fått ta en ny väg eftersom Bang har blivit mer populärt än vad Marcus förutsåg. Det blir lätt fullt i den lilla lokalen och på den smala uteserveringen.
– Jag kör på ett tag och sen får vi se om det går att bygga större eller inte. Det är mysigt men det är tufft när det är litet. Tufft för att jag lägger många timmar här. Att folk gillar det är det som gör att jag tycker det är kul och gör att jag vill fortsätta. Det är det bästa bränslet.
I Majorna finns det en del kvarterskrogar och bra restauranger, men det var avsaknaden av en mix av de båda och som gjorde att Marcus öppnade Bang. Han menar att det finns liknande ställen inne i stan, men inte i Majorna. Marcus är glad att kunna ge folk i Majorna det som Bang erbjuder, men även de som kommer från andra delar av staden eller världen är välkomna.
Text och foto: Frida Svensson