Kräftskiva. Starkt förknippat med lustiga hattar, pråligt pynt, sällskapande inpå småtimmarna och, såklart, en massa mat. Förutom kräftan själv fyller vi under augusti gärna borden med pajer, baguetter, aioli, stora salladsskålar, plock, röror och diverse som kan ackompanjera detta skaldjur för en svensk högtid som dateras långt tillbaka. Men vad kommer egentligen traditionen från? Och hur ser den ut idag? Saluhallen berättar historien om både den och varför det är viktigt att äta i säsong.
Kräftans popularisering började med hjälp av kunglig draghjälp då den utgjorde en av Erik den fjortondes favoriträtter. Sägnen säger att han var så förtjust att han till och med lät odla dem i vallgraven runt Kalmar slott. Så var trenden satt. I takt med den ökade borgerligheten var det faktiskt så många som både var sugna och förmögna nog att själva kunna servera kräftor att den till mitten av 1800-talet helt enkelt blev utrotningshotad. Ett fiskeförbud infördes och det vi idag känner som Kräftpremiär var ett faktum.
Som med så mycket annat är det man inte kan få även det man vill ha vilket i sin tur gav uppkomst till “kräftsupen” i samband med premiären, helt enkelt ett sätt att fira att det äntligen var dags att få frossa i de efterlängtade skaldjurskompisarna. För att förtydliga det festliga adderades hattar, pynt och sånger.
Så formades kräftskivan som vi känner den idag. Som ett sätt att sätta, och manifestera, lite guldkant i tillvaron. Kräftsupen var ett sätt att tydligt säga farväl till sommaren och välkomna hösten genom umgänge, mat och gemensam tradition som vi tagit med oss ända till idag. Och visst, kräftor i all ära men traditioner är till viss del till för att tas vidare?
Tittar man på kräftskivan idag, och då inte minst med tanke på att fiskeförbudet är hävt sedan 1994 och att man numera på grund av import kan komma över kräftor året om, känns det verkligen viktigt att vi snarare ser denna festlighet som en symbol för att helt enkelt äta i säsong.
De härliga handlarna i Saluhallen kan allt om detta! Ta till vara på varje råvara på bästa sätt. Lär dig laga något nytt, köp närproducerat och lokalt. En sväng i Saluhallen innebär inte bara att köpa mat, det är en upplevelse och näst intill utbildande på det härligaste av sätt. Vet du till exempel när man kan få tag på olika typer av vilt? Vilken som är Frankrikes mest ätna ost? Eller vad som faktiskt fyller en äkta Thanksgivings-kalkon? Känner du till historien bakom kanelbullen? Kan du den rätta tillagningstemperaturen för kummel? Vilka nötter innehåller egentligen mest protein och vad bjuder man egentligen på till Halloween?
Möt hösten och alla säsonger i Saluhallen, ta del av mattraditioner från förr och var med och skapa nya för framtiden.