MIM på Hisingen tycker inte att kött är en nödvändig ingrediens när det vankas korv och driver en restaurang och bar som får såväl vegetarianer och veganer som grönsaksseptiska att bli frälsta. Vi frågade ut Ida och Stefan Wittrock om hemligheterna bakom korven.
På MIM serverar ni alternativ som utmanar standardkorven som vanligtvis innehåller kött. Vad skulle ni säga kännetecknar era korvar?
– Att dom saknar alla negativa kännetecken som de allra flesta vegetariska korvar tyvärr har. Våra korvar har ett bra tuggmotstånd, en saftighet och är välkryddade. Vårt mål är helt enkelt att det ska vara en riktigt god korv för både köttätare likväl veganer. Vi känner att vi verkligen har lyckats.
Hur gör ni era korvar och vad innehåller dem?
– Vi tillverkar våra seitankorvar av gluten som är huvudproteinet i vete. Till det tillsätter vi rapsolja, vatten, rök, citronzest och vår bratwurst kryddmix. Vi formar korvarna i aluminiumfolie och ångar dom sedan i ugn. Efter det är dom redo för grillen.
Hur föddes ideén till att öppna MIM?
– Vi har båda i grunden ett väldigt stort matintresse sedan unga år. Att bli vegan bara stärkte det intresset. Att kunna tillverka ost och köttsubstitut från grunden är en riktigt rolig utmaning där man får nörda in sig på kryddkombinationer och matkemi. Vi har känt att det även saknats ett vegansk street food ställe där fokus ligger på syndig comfort food med stora smaker, inte nyttighet. Idas bror öppnade med två kompisar resturang i Stockholm (Bird) två år innan oss, så när en schysst lokal blev ledig i Kville tänkte vi att det även var tid för oss att våga satsa.
När äter ni helst korv?
– Gemytligheten med grill i park med polare är alltid en extra krydda, men vi käkar korv ofta fem dagar i veckan. Det är mättande och svårt att bli trött på.
Era korvar ser alltid så smaskiga ut. Vad toppar ni era korvar med?
– Bara fantasin sätter gränser, att leka med smaksättning på mayo, picklade grönsaker/kryddor och gärna tillsätta en knaprig topping eller färska örter är ett bra utgångsläge om man vill komma bort från tråktänket att en korv bara är en korv i bröd. Vi har under de två och halvt åren vi har haft öppet kört en hel del olika korvar, allt från amerikanska klassikern chilidog med jackfruitchili till lite mer crosskitchen Bombay dog med curryketchup, morot picklad med hela indiska kryddor och koriander/mynta mayo. Nytt nu till höstmenyn är Krautwerk där vi toppar vår seitanbratwurst med surkål, vitlöksmayo, picklad gurka och picklade senapsfrön.
Finns det oväntade tillbehör eller drycker som passar otippat bra till korv?
Staffan:– Eletric Nurse som mest är kända för sin öl har börjat tillverka riktigt god soda, min favorit är den med citron, passionsfrukt och ananas. Fruktig med ett trevligt syrligt bett som passar perfekt till vår New Yorker korvs topping. Fruktigheten gifter sig med bourbonsenap/chipotleketcup och syrligheten balanseras upp av sältan från karamelliserad lök och krossade potatischips.
Berätta om ert bästa korvrelaterade minne.
– Kanske inte det bästa men det roligaste är när vi hade vart på semester i polen och botaniserat bland deras veganutbud på restauranger och matbutiker. Vi köpte med oss två sorters korvar vi stekte på väl hemma, vid första tuggan tänkte vi vilket konstigt tuggigt men knaprigt skinn men käkade på ändå. Sen läste vi på förpackningen sen att man skulle ta bort plasthöljet innan tillagning, men som Nietzsche och Kelly Clarkson säger, ”what doesn’t kill you makes you stronger”.