Den 11-12 oktober är det dags för den allra första upplagan av Korvfestivalen i Eriksbergshallen i Göteborg där du som besökare kan välja och vraka bland en unik mix av alla möjliga korvar. Djungeltrumman ringde upp Erik Ellström och Fredrik Rumenius för att ta reda på mer om vad som tycks vara korvhimmelriket för dig som älskar korv.
Erik och Fredrik som arbetar med Korvfestivalen har känt varandra i över 30 år och ända sedan de gick i förskolan har deras vägar hunnit korsas många gånger. Fredrik har en bakgrund i Grythyttan medan Erik har varit en sväng i Europa och pluggade i öl-länder och det var deras gemensamma intresse för mat och dryck som återigen förde dem samman. När en tidigare kund till Erik hörde av sig och frågade om Erik inte skulle vara intresserad att driva Korvfestivalen tog det inte lång tid innan Erik och Fredrik landade inom eventverksamheten och som ansvariga för Korvfestivalen.
Just korv och annan streetfood har under de senaste åren fått flytta in i finrummen och i de dyrare prisklasserna. Erik berättar att den positiva utvecklingen kan härledas till Korvakademins arbete vars syfte är att främja korvnäringen och breda plats för korven i finrummet.
Erik: Akademin bildades redan 1991 och har haft promotandet av korvbranschen på sin agenda sedan dess. En del av deras arbete var att sjösätta Korvfestivalen vars första upplaga gick av stapeln 2013. Sedan har den funnits vid fem tillfällen i Stockholm och har etablerats att gå varje år i Stockholm på våren och nu blir det premiärupplagan i Göteborg och vår ambition är att den ska gå varje höst i Göteborg.
Hur äter ni själva korv?
Erik: Vi äter korv varje dag.
Fredrik: På längden, på bredden. Vi käkar korv så att det sprutar ur öronen.
Erik: Kokt, stek, en stödkorv, en väntkorv, en festkorv.
Fredrik passar på att flika in att korven inte bara kan fylla sin funktion som en god måltid utan även har en betydande roll för köttnäringen och de förutsättningar som finns när det kommer till att ta vara på djuret som slaktas.
Fredrik: När ett djur slaktas så pratar man om att 20% skulle behövas slängas om man inte hade korv som produkt. Så korv är hållbart.
På Korvfestivalen i Göteborg kommer även alternativ till den ”normala” korven att finnas för de som inte äter kött. Bland annat gör Peas of Heaven som ägs av göteborgsföretaget Härryda Karlsson en stor satsning. Erik och Fredrik berättar att vegokorv är stort inom korvbranschen och att samtliga producenter har börjat se över sina vegoalternativ.
Under Korvfestivalen kommer besökarna kunna ta del av ett fyrtiotal utställare som visar upp sitt unika utbud av korvar i alla möjliga former och det kommer att finnas goda möjligheter till provsmakning och du som besökare kan med fördel komma på tom mage.
Erik: Korvfestivalen är korvhimlen för alla korvälskare. Besökaren får gå runt och provsmaka för att hitta sina favoriter för att köpa med sig i förpackningar hem. Det är ju även sprängfyllt med passande tillbehör till korv. De klassiska och självklara ketchup och senap men även innovativa produkter såsom tryffelmajonäs och korv med löjrom. Sedan finns det jättemycket spännande drycker i form av öl, mousserande, Pucko och andra alkoholfria alternativ.
Något som slår en när en diskuterar korv är hur korven som maträtt har lyckats hålla sig aktuell genom decennier, som ett ständigt och självklart inslag i människors liv. När Erik och Fredrik pratar om korvens framtid belyser de just hållbarhetstänket, hur vi äter och vill har vår korv speglar även resten av samhället och dess trender och de berättar att de tror att fler kommer att inse vikten av rätt sorts köttproduktion och tillvaratagandet av hela djuret som slaktas.
Fredrik: Jag tror att på sikt att det kommer att komma väldigt många fler mindre och mer hantvärksmässiga producenter som gör lokalproducerad korv samt att de kommer att börja använda sig av vildsvin och göra vildsvinskorv i större utsträckning än idag.
Erik: Det som hela branschen och vi med dem kämpar för är att göra konsumenten medveten om att man behöver betala lite mer för en kvalitativ korv och det tror jag är framtiden – att vi kommer att käka lite mindre korv men med en högre kvalitet.
Korvfestivalen riktar sig till gammal som ung och Erik berättar glatt att åldern på deras besökare i Stockholm har pendlat mellan tre månader och 91 år och att könsfördelningen är väldigt jämn. Fredrik säger även att han har noterat att det är en ovanligt god stämning bland de som arbetar med korv.
Fredrik: Det är roligt att arbeta med korv, alla är glada runt korv. Korv är positivt och folk är glada runt korv. Därför är det roligt att arbeta med just korv, man blir glad.
Fakta Korvfestivalen:
Vad: En festival för korvälskare i alla dess former med över 40 utställare
Var: Eriksbergshallen
När:11-12 oktober 2019
Mer info: www.korvfestivalen.se