Annons ↓ Annons ↑

Krogrecension: Food Lab by Tildas

Kvillebäcken fullkomligen blomstrar när det kommer till kulinariska upplevelser. 

Redan när vi ringer till Food Lab by Tildas för att boka bord möts vi av en skojfrisk person på andra sidan linjen. Det känns mer som att ringa och snacka med en vän snarare än en standard-restaurangbokning. Vi lägger på luren lite smått förvånade men med ett leende på läpparna. Hisingen har verkligen blomstrat på senare tid och sedan några år tillbaka behöver en ju faktiskt inte åka in till innerstaden för att kunna köra ett klassiskt restaurangbesök. Faktum är att en kanske knappt behöver lämna ön överhuvudtaget.

Food Lab by Tildas lyser upp likt en lanterna i den ruggiga fredagsnatten. Restaurangen har neonskyltar och mot glasrutorna som vetter ut mot Kville Saluhall smattrar regnet. Det är relativt fullt och det sitter folk vart en än tittar, såväl i baren som vid långbord och i små hörn. Något som antyder att det nog kan vara en god idé att boka bord om du hör till den skaran som vill vara garanterad en bordsplacering. 

Efter att ha ögnat igenom menyn och fått ändra om i vår beställning då sashimin var helt slut landar vi i en hederlig kombo av vegetariskt och något för allätaren och beställer in en pork bun att dela på och dumplings. Deras pork bun består av fläsksida, srirachamajo, picklad rättika och ostronskivling. Den smakar som den ska och innehåller goda komponenter, är enkel och okomplicerad att tycka om men jag och mitt middagssällskap hade väntat oss mer sting. Det bränner liksom inte till. 

Foto: Erik Aronsson

Lite besvikna hugger vi istället in på dumplingsen där vi beställt in en jiaozi med fläsk, vårlök, ingefära och sesam som serveras tillsammans med brynt kycklingfond och den vegetariska varianten som består av tofu, vårlök, kinakål och sesam som kommer in tillsammans med en chilivinägrett. Dumplingsen är välfyllda på det där sättet som en vill ha dem på vilket ger dem ett mastigt och gott tuggmotstånd. Jiaozi-dumplingsen med fläsk smakar gott men återigen saknar vi det där stinget, så vi börjar doppa dem i chilivinägretten istället och då börjar det likna något. Kanske hade det varit att föredra att servera dem tillsammans med vinäger och någon stark sås att kunna doppa dem i. Tofuvarianten smakar desto bättre, de är lite torra men det räddas utan problem upp av den goda såsen. 

Foto: Erik Aronsson

Till plockrätterna beställer vi in två färgglada drinkar då det tycks vara restaurangens grej. På vårt bord landar något som tar oss långt bort från den gråa hösten i Göteborg. Drinkarna My girlfriend litchi gjord på rom, citrongräs, lime och litchijuice och mango mojiton på rom, mynta, lime och soda får det att kännas som playa del sol och spf. Stranden och havsbrisen har aldrig känts närmare än så. Drinkarna har en snygg presentation, en go havsblå och orangegul färg och smakar helt okonstlat så som frukterna smakar. Det känns inte konstgjort utan som rena rama semesterdrömmen. 

Foto: Erik Aronsson

Magarna kurrar fortfarande så vi beställer in en bräserad crispy duck och en misobakad blomkål. Ankan serveras tillsammans med Tildas barbecuesås, säsongens primörer och jasminris som strösslats med lite sesamfrön. Deras crispy duck är lite torr men räddas av såsen som vi får in rikligt av. Den har en stark och god smak som lyckas lyfta hela rätten och som bjuder på nya smakupplevelser. Såsen ger oss helt enkelt den wow-effekt vi längtat efter under hela middagen. Den misobakade blomkålen med friterat grönkål kommer in på en vacker bädd av blomkålscrème och ser lite ut som ett konstverk i sig. Den friterade grönkålen bryter av med en krispig textur som kompletterar den krämiga och smöriga blomkålscrèmen och den halvmjuka blomkålen. Här är det inte några tråkiga och grådaskiga vegetariska alternativ som gället utan en rejäl portion som gör en så mätt att en rullar hem från restaurangen. Till detta får vi även chilipotatisar som smakar salt och gott men som blir lite överflödiga till den mastiga blomkålen. Trots att vi är två riktigt hungriga personer lyckas vi ändå inte sätta i oss huvudrätterna helt och hållet. 

På vägen hem konstaterar vi att Food Lab by Tildas på många sätt är den perfekta aw-restaurangen dit du kan gå för lite hederligt gott häng, ta en bärs eller en god drink, någon smårätt och sitta och prata med en vän eller två. Stämningen hos restaurangen känn familjär och välkomnande, det är en varm och go stämning där du enkelt kan glida in direkt efter jobbet utan att behöva tänka på vad du har på dig. Dessutom får du med dig en lyckokaka på vägen ut när du har betalat. Vem skulle ens ha mage att tacka nej till det?