Annons ↓ Annons ↑

Känn dig som hemma hos Jesper

I dryga 15 år har Jesper Jansson jobbat inom krog -och restaurangbranschen. Nu har han öppnat eget. En vinbar döpt efter sig själv. Det här är Jesper.

Jesper Janssons karriär inom krog -och restaurangbranschen började när han var 15 år gammal, på en restaurang i Gamlestaden. Diskare på dagarna och bartender under kvällarna. Ibland hoppade han även in som assisterande kock och intresset för mat och dryck växte sig starkare och starkare. Jesper hamnade på Lounge(s) där han först jobbade som diskchef. Efter några år tog han över som driftchef. Men nattklubbslivet tärde på såväl privatlivet som annat.

— Jag kände tillslut att det var dags att sluta jobba nätter och komma hem klockan sex på morgonen. Jag ville hitta något annat och testa något nytt.

Han var klar med att han skulle vara kvar i branschen på ett eller annat sätt. Tankarna spretade mellan att kliva över till säljsidan och sälja öl, vin och sprit till restauranger och krogar, eller att starta en egen restaurang.

— Tillslut vägde tanken på att öppna eget tyngst. Antingen så öppnar jag eget nu eller så kommer jag aldrig göra det. Det var värt att testa. Jag behövde mer personlig utveckling. 

I maj förra året slog drömmen in. Dörrarna till vinbaren Jesper slogs upp. Ett enkelt litet ställe som premierar bra mat och dryck och en personlig service. När man kliver in genom dörren möts man av en varm och mysig känsla. Det känns lite som att komma in ett vardagsrum. Något som Jesper Jansson har haft i åtanke sedan dag ett. 

— Jag ville göra något unikt för området. Jag ville jag skapa den här vardagsrumsfeelingen. Där folk kommer hit, tar ett glas och kanske blir lite sugen på att käka. Då tar man sig ett bord och sätter sig och käkar. Eller så kommer man hit bara för att ta sig en öl eller ett glas vin. Det ska vara öppet för gästen i fråga att faktiskt bestämma själv vad man känner för. 

Väggarna pryds av olika viner och vinglas. I baren finns det sittplatser för gäster som bara vill ta en snabb öl efter jobbet. Bakom baren finns även köket, fullt synligt för restaurangens alla gäster. Menyn består av mellanrätter, lite mindre än huvudrätter, som går perfekt att dela med sitt sällskap. Maten går att känna igen från hela världen, men det finns många inslag från Asien och medelhavet gjort på svenska råvaror. Menyn är en återspegling på det Jesper själv brukar laga hemma.

— Jag har haft extremt mycket middagar hemma med vänner och familj och de har alltid gillat min mat. Så när jag tänkte på menyn sa mina vänner och familj att ”Fan, kör den maten du lagar hemma! Vi gillar den och det kommer andra också att göra”. Efter det var det ett ganska enkelt beslut att sätta menyn.

Det mesta i restaurangen har en personlig touch, såväl som maten som servicen. Jesper berättar att han är stolt över att personalen förmedlar en vänskaplig och öppen känsla till de gäster som besöker dem. Visionen för restaurangen är att folk ska kunna komma dit och bli bortskämda med en varm, personlig och intim service. 

— Det är A och O för oss. Vi jobbar stenhårt på den biten och försöker hela tiden bli bättre på det. Det är vårt sätt att göra oss unika i området. Det är även därför folk kommer tillbaka till oss. Vi vill lära känna gästerna, det är det viktigaste för oss.

I personalstyrkan finns även hans två bröder, Jonas och Joakim, som också är mindre delägare i restaurangen. Hans mamma och pappa är också delaktiga i verksamheten. Mamman är rodret rent ekonomiskt och pappan fixar och donar i restaurangen och har hjälpt till med designen. Det har mer eller mindre blivit ett familjeföretag. Att familjen står bakom är extremt viktigt för Jesper.

— Det är extremt kul att kunna göra detta tillsammans med dem. Hur mycket jag än vill säga att jag står på egna ben så hade det här nog blivit ganska kortlivat utan familjen. Ibland kan det vara lite jobbigt, det blir ju ofta diskussioner om restaurangen när man ses på familjemiddagar. Just det hade man kanske hellre kopplat bort lite. Men vi drar alla åt samma håll och värdesätter samma saker. Så det är jättekul att alla är ombord, så att säga. 

Att öppna ny restaurang i ett redan restaurangtätt område var inget som skrämde Jesper. Han ser snarare möjligheter att komplettera området med ny energi och sin egna touch. Att placera sig på Kungsport blev tillslut ett ganska självklart beslut.

— Läget är fantastiskt! Risken finns ju alltid som ny krögare att bli uppäten av sina grannar. Men det har inte hänt jättemycket i området så jag kände att vi snarare kunde bidra med vår charm till området. När folk går ut för att äta går de ofta till ett restaurangtätt område. Istället för att slåss om gäster så tror jag snarare att vi här hjälper varandra att driva trafik. Vi har försökt göra vår egna grej här så att vi inte är inne och trampar på någon annans revir. Det är det vi försöker sträva efter, att komplettera och dra nytta av varandra istället för att fightas mot andra. 

Hur ser framtiden ut för dig och restaurangen?
— Närmsta framtiden så kommer vi jobba på här. Bibehålla det vi har och fortsätta göra gäster nöjda och glada. Vi måste fortsätta tro på det vi gör och göra det vi gör bäst. Men säg om fem år, då vill jag att vi är den där självklara lilla stjärnan som man vill gå till och som står högst upp på folks lista när de kommer till Göteborg. Att vi liksom är på kartan, det ser jag mest fram emot. Det är ju såklart mycket jobb om man ska etablera sig så högt men det är ändå målet. Drömmen är såklart att expandera och öppna nya ställen. Men jag är realist så jag får bromsa mina tankar och säga att vi får börja här och aldrig tappa vår identitet. Det viktigaste är att hela tiden involvera min personal så att de känner att de är med och driver stället framåt.