Annons ↓ Annons ↑

Praktikanton på matmässa

För trettonde året gick matmässan Passion för Mat av stapeln. Åbymässan var platsen för spektaklet och över 120 utställare hade montrar under helgen. Följ med Praktikanton under en dag på mässan med smakprov, mattrender och köksskola.

Köerna ringlade sig långa redan under öppningsdagen av matmässan Passion för Mat, på Åbymässan. Buss 753 har sällan haft så många passagerare. Alla lika förväntansfulla och sugna på godsaker och delikatesser från över 120 utställare. Själv hade jag presspass och kunde smita före de långa köerna. Det var högt tempo redan från insläppet och besökarna, jag själv inkluderad, strosade från monter till monter och provsmakade på det som utställarna hade att erbjuda. Jag åt ingen frukost den morgonen, och det visade sig vara en klok idé. Redan efter en halvtimme hade jag provsmakat det mesta. Korv, ärtburgare, älghjärta, kallrökt lax med skagenröra och mycket, mycket mer. Det fanns verkligen allt. Och magen blev nöjdare och nöjdare med allt det goda den fick till sig. Det fanns inte bara mat, utan även såklart dryck. Mässan gästades av såväl mikrobryggerier, till vinutställare och även läskbryggare. En av dem var Simon Svensson som startade GBG Soda Brewing Co. Han var själv en ölnörd innan och bryggde eget öl, men såg ett hål i de alkoholfria alternativen.
— När jag hade fester och bjöd på mina öler så fanns det ju tillfällen när folk körde eller kanske inte ville ha alkohol. Så jag började experimentera med att också göra egen läsk. Nu har jag gjort det sedan 2015 och gillar det, säger Simon Svensson.

Han beskriver sitt företag som ett läskföretag som gör alkoholfria drycker med vuxna smaker, som passar till alla tillfällen när alkohol inte passar. Det finns smaker som till exempel Habanero Cola, som smakar klassisk cola men med hintar av chili. Överraskande god om jag får säga det själv. Rosmary Orange och Black Currant är andra smaker i sortimentet.

Temat på årets matmässa var mat i säsong. Det fick besökarna ta del av både från montrarna men också från den ack så populära Köksskolan. Kändiskockar som bland annat Tareq Taylor, Camilla Parkner, Ulf Wagner och Leif Mannerström stod i ett uppbyggt kök och lagade mat live framför den intresserade publiken. 

Katja Palmdahl lagar mat i Köksskolan. Foto: Anton Lorentzson

Först ut i Köksskolan var Katja Palmdahl som tillsammans med sin man, Patrik Palmdahl, driver Lilla Spinneriet i Lindome. Dessa två utsågs också av mässan till Årets eldsjälar 2020. Det är en hyllning till personer som är verksamma inom matlagning och som arbetar målmedvetet med att utveckla god smak och att ta vara på råvarors kvalitet. Katja Palmdahl intog scenen och lagade rostade rotfrukter, ramslöksmajonäs och en morotsbuljong samtidigt som hon förklarade vad och hur hon gjorde. Det resulterade i ungefär 25 små provsmakningstallrikar som besökarna kunde ta av. Folk blev som tokiga och rusade fram och norpade åt sig ett smakprov. Och så fortsatte det under dagen på Köksskolan. Programledarna Rickard Halleröd (Krögare Alberts kök i Trollhättan), Johnny Johansson (Nobelkock) och Maria Zihammou (Matjournalist och kokboksförfattare) ledde besökarna under dagarna tre och bjöd upp kock efter kock. Gustav Trägårdh, årets kock 2010, pratade om och bjöd på ostron. Erik Brännström, den vilda kocken, lagade rådjur och Robert Maglia gjorde en pastarätt med kål. Denna rätt kunde man också få som en hel rätt i Chef’s table där man också fick sitta ner med kocken och ställa frågor. Sex platser fanns det vid Chef’s table och man köpte in sig för en hundring, som oavkortat gick till Göteborgs Stadsmission. 

Leif Mannerström var på plats under hela fredagen. Han stod med sitt gäng och sippade på lite vin. Han signerade sina böcker och tog selfies med besökare tills han tröttnade på det och gick någonstans bakom kulisserna. I år fyller han 80 år, ser ändå riktigt fräsch ut för den åldern må jag säga. Han firades på kvällen med pompa och ståt. Grattis till honom.

Mattrender är något som ständigt förnyas. På mässan fanns det ett par trender värda att nämna. Produkterna som ställdes ut var klimatsmarta och miljömässigt hållbara. Det var mycket säsongsbetonat såklart, på grund av mässans tema. Det mesta presenterades i form av husmanskost tillagad på hållbara och närproducerade produkter. En utställare var Gudruns. Ett familjeföretag som funnits sedan 1925 och fokuserar på svenskt kött. De har egna djuruppfödare, eget slakteri, egen förädling av köttet och egen distribution till kyldiskarna i butiker runt om i landet. Deras slogan passar riktigt bra in: Från hage till mage. En av de anställda på Gudruns är Peter Zanders, en tidigare ICA-handlare, som ville göra skillnad.
— Jag träffade chefen och han erbjöd mig ett jobb. Jag gillar hur de tänker när det gäller klimat- och miljöpåverkan. Vi sköter liksom allting själva och det finns inga mellanhänder. Det är otroligt familjärt och vi har anställda som är 75+ år som bidrar med erfarenhet och stolthet i detta hantverk. Jag är otroligt stolt över det här företaget och vad det står för, säger Peter Zanders.

En av alla utställare var Grimsis AB som serverade fisk från Island. Foto: Anton Lorentzson

En annan trend är det fermenterade. Fermentering har funnits i många tusen år men har på senare år boomat inom matkulturen på grund av alla hälsosamma bakterier som uppstår. Det är inte bara den rika bakteriekulturen som hjälper kropp och knopp, utan även aminosyror och dess probiotiska förmåner. Elin Lorin jobbar på företaget Quna, som gör vegansk kombucha sedan maj förra året. Kombucha är ett fermenterat (jäst) te proppfullt med vitaminer och bakterier. Enligt henne ligger kombuchan rätt i tiden.
— Folk börjar fatta hur bra det är för en. Det har blivit en hälsogrej och framförallt inom gymlivsstilen. I USA dricker nästan varenda gymbesökare kombucha efter ett träningspass. Det finns så mycket aminosyror som hjälper till att återhämta kroppen på ett strålande sätt. Detta har även börjat komma till Sverige mer och mer. Men man behöver ju såklart inte gymma för att dricka kombucha, säger Elin Lorin.

Det fanns mycket spännande produkter på årets Passion för Mat. När jag går därifrån efter en heldag av provsmakningar är jag riktigt nöjd och glad och ser redan fram emot nästa års mässa. Det jag nog är allra gladast för är att det mesta var glutenfritt. Jag frågade kändiskocken Christer Svantesson, 73, om det var gluten i brunsåsen (som ofta reds med mjöl) han serverade med fläskfilé. ”Nej för helvete, varför fan skulle det vara det”, svarade han. Det värmer en glutenintolerants mage att även gamla kockar reder såser med maizena.