Annons ↓ Annons ↑

Det här händer när du är bakis

Många av oss, de allra flesta, har någon gång vaknat upp och varit bakis. Den gamla goda betongkepsen går inte att ta av. Ångesten kryper på efter gårdagens beteende och du undrar hur mycket pengar som gick åt. Men vad händer egentligen i kroppen när du är bakis? Varför får man ont i huvudet och varför kommer ångern som ett brev på posten? Varför minns man ibland inte vissa händelser? Djungeltrumman har tagit reda på det.

Det finns många namn för bakfyllan, och de flesta av oss som läser denna tidningen har nog upplevt en, eller flera bakfyllor i sina dagar. Symptomen kan vara många. Illamående, ont i huvudet, seg i bollen, ångest, humörsvängningar. Listan kan göras lång. Bakfylla är det som sker efter att alkoholen som inmundigats dagen innan lämnat kroppen. Många tänker att en återställare fixar till det, men det stämmer inte. Du skjuter egentligen bara upp bakfyllan.

Bakfylla beror på biokemiska samband, som ännu är okända för forskare. Det vi vet är att urinproduktionen ökar och du kissar mer och det torkar ut kroppen. Detta beror på att alkohol bromsar produktionen av hormonet ADH. Detta hormon binder vätska och minskar urinproduktionen, men med mindre ADH i blodet så kommer du kissa mer än du dricker vilket leder till vätskebrist och uttorkning. Uttorkning påverkar också din hud. Huden kommer se trött och torr ut. Alkohol vidgar också dina blodkärl, vilket gör att man blir röd och svullen på bakfyllan. Det är därför du ser ut som en påse ris. Du kanske också känner igen att din mun känns som en öken när du vaknar och är bakfull. Det beror också på uttorkning.

Illustration: Emelie Carbin

Alkohol är ett gift och när vi dricker alkohol förgiftar vi vår kropp. Alkohol är nämligen vattenlösligt och angriper således varenda cell i vår kropp. Alla organ i kroppen påverkas, även hjärnan och dess olika delar. I hjärnbarken sitter vårt korttidsminne. Det blir sämre när man är bakfull och det är troligtvis på grund av att cellerna blir uttorkade. Detta kan leda till minnesluckor om gårdagens äventyr. Hjärnan skrumpnar ihop när cellerna torkar ut och det påverkar även nerverna i hjärnhinnorna. Detta kan leda till den sensation som vi kallar för sprängande huvudvärk.  Hjärnans fronallob påverkas också. Det är där som beslutsfattande, balansen och reaktionsförmågan sitter. Dessa blir negativt påverkade av att vara bakis och du blir även tröttare än vanligt. Tröttheten dagen efter beror också på att din sömncykel och de olika sömnfaserna påverkas negativt. Du sover sämre helt enkelt och det märker du av dagen efter. 

Ångest och nedstämdhet är ett vanligt inslag på bakfyllan. ”Jag ska aldrig mer dricka” har vi nog alla sagt någon gång i livet. Allt blir jobbigt och minsta lilla motgång kan få hela världen att rämna. Tårarna är nära hela tiden. Det beror på en kemisk obalans. När du dricker skickar din hjärna ut massvis av endorfiner och du känner dig ostoppbar och odödlig. När du vaknar dagen efter har du ett underskott av endorfiner och således blir det mesta jobbigt och ångestfyllt. Det handlar om abstinens, du vill känna dig som igår, men din hjärna kan inte producera den mängden av endorfin som du vill ha. Det är alltså en kemisk ångest, som du själv orsakat. 

Kroppens förbränning av alkoholen sker i levern. Det är en tvåstegsprocess där etanolen förbränns först. Av etanolen bildas restprodukter i form av acetat och acetaldehyd. Dessa bryts i sin tur ned av enzymer och blir till ättiksyra. Processen är jobbig och orsakar hjärtklappning, illamående, svettningar och andra klassiska bakistillstånd. Mycket av kroppens energi går åt till nedbrytningen av alkohol och du känner dig hängig och seg. Kroppen skriker efter energi och det är därför många vill ha fettrik mat och socker på bakfyllan.

Är du bakis så är du bakis. Så enkelt är det. Du kan inte bota bakfyllan, men du kan lindra den. Detta gör du enklast genom att inte dricka alkohol efter midnatt och att dricka mycket vatten under kvällen. Varannan vatten är inte helt dumt alltså.