Vilka bilder dyker upp i ditt huvud när du tänker på Skandinavien? Kanske går tankarna till långa, vältränade människor med blont hår, eller regionens vackra fjordar, djupa skogar eller kalla vintrar?
Somriga musikfestivaler är förmodligen inte det första som ploppar upp, men det finns många skäl till att vi alla borde besöka en i Skandinavien, om vi får chansen.
Den här regionen erbjuder många helt fantastiska musikevenemang, och här följer nu några bra anledningar till att Skandinavien verkligen borde finnas med på din lista över festivaldestinationer i framtiden.
De långa skandinaviska sommarnätterna
En av många bra saker med festivaler är möjligheten att kunna festa långt in på småtimmarna. Och det finns knappt något ställe på jorden som har lika ljusa sommarnätter som just Skandinavien.
Från maj till och med augusti kan festivalbesökare räkna med dagar som är minst 18 timmar långa, och i extrema fall, som när det gäller Buktafestivalen i Tromsø, går solen aldrig ned.
Det här ger fler tillfällen att ha kul, och den berömda midnattssolperioden innebär ett startskott för en lång tradition av firande och glädje bland skandinaver.
En extra bonus är himlens unika färgskiftningar under den här tiden, så alla naturälskare därute kan njuta av starka, levande lila och orangeröda färger medan de lyssnar på sina favoritband.
De lockar till sig några av de största namnen
Om du är ute efter att se riktiga superstjärnor i festivalprogrammet, är Roskildefestivalen den självklara platsen att börja på.
Det största musikevenemanget i Danmark på sommaren, och en av de största festivalerna i Europa, lockar alltid några av de största namnen: The Rolling Stones, Paul McCartney och Bob Dylan har samtliga varit dragplåster under senare år.
Dess mindre danska kusin, NorthSide-festivalen i Århus, är en annan riktigt bra festival. Både Robyn och Green Day har intagit deras scener där, till stor glädje för tusentals ditresta fans.
Men det är inte bara i Danmark det händer grejer. Way Out West i Sverige har sett såväl Kanye West som Arctic Monkeys uppträda, medan Arcade Fire och Florence and the Machine har glatt publiken vid Øyafestivalen i Oslo.
Så när det gäller att uppleva de riktigt stora namnen är skandinaviska musikfestivaler alltid säkra kort, samtidigt som arrangörerna här ofta är duktiga på att hitta massor av mindre akter som kan bli ”nästa stora snackisar”.
De bjuder på galna och udda aktiviteter
Om du har varit på en musikfestival tidigare, vet du mer än väl att allting inte bara handlar om musiken.
Festivalstämningen kan inbegripa allt från enkla saker som att prata och festa med totala främlingar till att delta i enorma allsångsevenemang – en årlig tradition på Glastonbury-festivalen i Storbritannien.
Nakenloppet på Roskildefestivalen är bara ett i raden av exempel på det här. Festivalbesökare bjuds in att springa runt tältområdet helt nakna, och vinnarna får priser medan intäkterna från deltagaravgifterna skänks till välgörenhet. Bland andra härliga traditioner på festivalen finns vattenkrig, en graffitizon och till och med ett stort kuddkrig.
Way Out West har sitt eget så kallade ”afternight”-område, Stay Out West, som sträcker sig över hela Göteborg och erbjuder en rad aktiviteter som kroppsmålning och cirkusnummer för alla som åker dit.
Om du vill uppleva något riktigt ovanligt kan du bege dig till Färöarna och G!- festivalen. Den äger rum i en liten by med bara 400 personer, vilket innebär att scenerna byggs upp på de mest osannolika och märkliga platser, som till exempel på fotbollsplaner och stränder.
De tar ibland över en hel stad
Skandinaver är kända för sin sociala natur och det här omfattar också hur de lägger upp sina festivaler. Precis som vi sett tidigare pågår festerna under exempelvis Way Out West på en rad olika platser runt om i staden, men gatufestivalen Distortion tar det hela ett steg längre.
Det som får Distortion att sticka ut bland konkurrenterna är att den helt tar över en hel stad. Varje lördag i juni varje år vimlar gatorna i Köpenhamn av glada människor som är ute efter att ha kul.
Samtidigt som ett antal olika rock- och indieakter spelar där, är festivalen också känd för sin oerhörda bredd – och det gäller inte bara musiken! Butiker, restauranger och olika museer deltar och ordnar massor med evenemang. I närheten finns också Danmarks största casino, där festivalbesökarna kan testa sina blackjack-strategier efter en lång dags festande, om de fortfarande orkar.
En berömd attraktion är de drygt 40 gatufesterna som äger rum över hela staden, vilket innebär att allt möjligt folk är med och deltar. Och med de berömda långa skandinaviska sommarkvällarna kan festen pågå dygnet runt i flera dagar utan att sluta.
Du slipper smälta bort i hettan
Medan vissa sommarfestivaler bjuder på tryckande hetta, som exempelvis Benicassim-festivalen i Spanien med ungefär 40 grader i skuggan när det är som allra varmast, är temperaturerna i Skandinavien betydligt skonsammare.
Medeltemperaturen ligger på runt 15–22 grader och det är lätt att ta sig runt och festa utan att svettas ihjäl. Även om det alltid är vettigt att smörja in sig med solkräm och dricka mycket vatten, är farorna med att få solsting eller bränna sig betydligt mindre.
På tal om det, bör du packa ned en tröja eller jacka för att klara de svala skandinaviska nätterna. Under dagen kan du dock fortfarande njuta av musiken i t-shirt och shorts. Glöm inte dina solglasögon bara!
Människorna är bland de vänligaste i världen
Som vi nämnde ovan är stämningen en oerhört viktig aspekt av alla festivaler. Lyckligtvis är skandinaver mycket väl medvetna om det här, så du kommer att vara omgiven av leende människor oavsett vilken festival du besöker i regionen.
Det här stöds också av statistiken. Enligt Lyckoindexet för 2019 (World Happiness Report) är Finland, Danmark, Norge och Island de fyra lyckligaste länderna i världen, med Sverige på en trygg sjunde plats.
En av huvudindikatorerna i denna data var andelen ”prosocialt beteende” i varje land, det kan till exempel röra sig om social omsorg, generositet osv. Det här kan definieras som ”avsikten att hjälpa, dela med sig till, och/eller umgås med andra” – så enligt dessa kriterier rankas de skandinaviska länderna väldigt högt.
Med det här i åtanke är en festival den perfekta platsen för att uppleva alla dessa kvaliteter. Så om du har kört fast i din festivalplanering, kanske Skandinavien borde ligga högst upp på din lista.