Coronaepidemin har slagit hårt mot hela samhället och kulturen har också fått sig en rejäl smäll. En av Göteborgs största lokala scener är Musikens hus vars verksamhet påverkats rejält av virusets framfart. För att överleva och bevara verksamheten har nu anställda i huset jobbat ideellt för att stödja Musikens hus och dess kultur. Resultatet? En digital festival som hålls nu på lördag. Vi har pratat med Josefine Green, en av arrangörerna bakom den digitala festivalen.
Berätta lite om idén angående festivalen?
– Vi vill hålla musikkulturen levande. Kulturlivet har drabbats väldigt hårt av Corona-pandemin, artister har svårt att nå ut, och musikscener som Musikens hus kämpar hårdare än någonsin för att bevara sina verksamheter. Tanken med just vår festival är att låta musiker höras och att stödja Musikens Hus, en del av det fria kulturlivet.
Hur har arbetet sett ut såhär innan festivalen?
– Vi började småprata lite om att Musikens hus borde anordna något liknande det som Pustervik gjorde för ett tag sedan. Vi tyckte det var ett väldigt roligt och bra initiativ! Musikens hus är också en av de största och viktigaste lokala scenerna vi har i Göteborg, och vi tänkte att därifrån ska det inte vara tyst. Ju mer vi pratade om det desto mer verklighet blev det av det. Vi blev en grupp på ca sex personer som började engagera sig djupare i planeringen och den senaste månaden har vi träffats en gång i veckan på möten där vi planerat line-up, streaming-möjligheter, spelscheman, ljud, ljus och så vidare. Vår planeringsgrupp består av personer som arbetar på Musikens Hus och artister från Kvasar, Philip Fritz & republiken och Orkan. Där hade vi redan tre band klara! Fyra till av de andra akterna på line-upen består delvis också av personer som jobbar/har jobbat på Musikens hus, så det är kul. Sedan skrev vi till fler artister som vi ville ha med, och alla vi frågade sa ja! Det är så fint att se att så många vill vara med och uppträda på en sån här välgörenhetsfestival.
Hur mycket betyder det att ni kan arrangera en sådan här festival i dessa tider?
– Det betyder jättemycket för oss att vi kan genomföra en sådan här festival, med tanke på hur lite det är som händer där ute nu. Festivaler inställda, konserter framskjutna eller inställda. Det är en riktigt sorglig tid. Det känns bra att skicka ut en strimma ljus i mörkret.
Vad vill ni uppnå med festivalen och hur ser målsättningen ut?
– Musikens hus drabbades väldigt hårt när pandemin slog till. Alla gäster försvann väldigt snabbt, och alla vårens konserter fick ställas in. Styrelsen hade inget val utan fick stänga ner huset i mitten av mars. Alla vi i personalen blev av med sina jobb, och det arbetet som utförs nu med ombokningar, ekonomiska genomgångar, kontakter med myndigheter, biljettköpare, arrangörer och så vidare sker oavlönat. Det finns ingen direkt pengamässig målsättning, men alla gåvor vi kan få in till Musikens hus via Swish är till stor hjälp. Det har faktiskt redan kommit in några Swish-betalningar, vilket gör oss väldigt glada och tacksamma!
Har artister och band varit svårflörtade?
– Artisterna har inte alls varit svårflörtade. Vi beskrev situationen för dem och alla hakade på nästan direkt. Självklart tar det emot att fråga artister om att spela gratis, det är inte alls kul, och vi räknade inte med att så många artister ville göra detta helt ideellt. Men se, vilken line-up det blev! Helt otroligt. Vi är så tacksamma. Kanske anordnar vi en till festival framöver, i syfte att hjälpa band och artister ekonomiskt? Det tycker jag hade vart kul och viktigt!
Hur kommer kvällen gå till?
– Vi kallar detta för en digital festival, och det är precis så det är uppbyggt- som en festival! Vi kommer att använda oss av två scener. Den stora scenen, och en mindre scen vi ska bygga upp nedanför den stora. På den stora scenen har vi banden, som spelar 15 minuter var. Under omriggningstiden som blir cirka 10 minuter, kommer det att vara akustiska solo-akter på den lilla scenen. Vi har även en konferencier under kvällen, Gustav Nyqvist, som också jobbar på Musikens hus och som är med i vår arrangörsgrupp. Det blir en cirka 3 timmar lång festival fullspäckad med grym musik!
Den digitala festivalen startar 19.00, lördagen den 2 maj.
LINE UP: EBBOT & MCFAUL, KAPTEN RÖD, SLOWGOLD, ANDREAS CHADIEN, BERG & BEDRAGARE, DAN VIKTOR, KVASAR, LÅNGFINGER, MATHILDA BRINK, ORKAN, PHILIP FRITZ & REPUBLIKEN