I dessa tider när ett virus härjar i världen och hela tillvaron känns lite apokalyptisk så kan det vara bra att lysa upp tillvaron med lite mysiga filmkvällar. Vi har listat tio av de bästa apokalyptiska filmerna som man kan se för att inse att det aldrig kommer bli så illa, eller för att förbereda sig för det värsta.
The Book of Eli (2010)
Denzel Washington spelar Eli, en ensam vandrare med en machete och en bok som måste skyddas till varje pris. Genom ett kargt och färglöst apokalyptiskt landskap vandrar han och stöter på faror i form av den brännande solen men också i form av andra människor som är ute efter mat, vatten och handelsvaror. Filmen handlar om övertygelse och tro och framförallt på vilken makt tro kan ha i ett samhälle utan riktlinjer och där civilisationen snart går under. En klart sevärd film med Mr. Washington, Mila Kunis och Gary Oldman.
Vägen/The Road (2009)
I denna postapokalyptiska dramafilm följer vi en far (Viggo Mortensen) och hans son (Kodi Smit-McPhee) på deras resa genom ett USA i kaos. Med bara en kundvagn med tillhörigheter och en pistol med två kulor är deras mål att ta sig till kusten, utan att egentligen veta vad som finns där. På vägen måste de akta sig för andra människor som blivit förvildade och som överlever genom kannibalism. En historia om kärleken mellan far och son i en skrämmande värld som skapats av människan själv. Ett måste att se om man gillar dystopiska och apokalyptiska filmer.
I Am Legend (2007)
Ett forskarteam släpper en medicin som är tänkt att bota cancer. Det lyckas och filmen är slut… Nej, såklart inte. Cancermedicinen är riktigt dålig och förvandlar Manhattans invånare till snabba, starka men ljuskänsliga varelser som törstar efter blod. Robert Neville (Will Smith) är, den enda levande människan på ön och spenderar sina dagar med att försöka hitta ett botemedel till katastrofen. Tillsammans med sin trogna schäfer åker han runt på Manhattan om dagarna och spelar golf från hustaken och fångar varelserna för att experimentera på dem. På nätterna är det varelsernas tid och då handlar det om att barrikadera sig och överleva. En spännande film, baserad på en skräckroman från 1954, om målmedvetenhet, plikt och total ensamhet.
28 days later (2002)
Djurrättsaktivister bryter sig in i ett laboratorium i London och befriar schimpanser som forskare har experimenterat på. Det skulle de inte gjort. Det visar sig nämligen att schimpanserna är infekterade av ett virus som kallas ”Rage” och viruset sprider sig snabbt till mänskligheten. Under tiden har Jim (Cillian Murphy) legat i koma och vaknar upp 28 dagar senare. Hela London är ödelagt och han har ingen aning om vad som hänt. Tänk er den skräcken, att vakna upp ensam i en hel stad. I sinom tid hittar han fler överlevande och tillsammans kämpar de för att överleva. Detta är en av de bästa zombiefilmerna, enligt mig, som någonsin gjorts. När man tänker zombies så tänker man långsamma rackare som man lätt kan springa ifrån. Så är inte fallet i denna filmen. Det är tvärtom och det gör det hela lite läskigare.
A Quiet Place (2018)
Jorden har blivit ny jaktmark för dödliga monster med superhörsel. Allt som låter blir attackerat, så det gäller att hålla tyst om man vill överleva. Vi får följa en familj som tvingats adaptera sig till denna nya värld. Föräldrarna (Emily Blunt och John Krasinski) försöker skydda sina två barn genom att vara tysta hela tiden, och har samtidigt ett tredje på väg. En bäbis i en tyst värld kanske inte är världens bästa grej, eller vad tror ni? Det är inte jättemycket dialog, tro det eller ej, men själva situationen och skådespeleriet gör ändå denna till en rysligt bra film.
De 12 apornas armé (1995)
Året är 2035 (inte så långt in i framtiden) och cirka 99 procent av jordens befolkning har blivit utrotad av ett fasansfullt virus. De som överlevde lever under nu under jorden i trånga, klaustrofobiska små samhällen. James Cole (Bruce Willis) skickas tillbaka till det förflutna för att spåra upp de 12 apornas armé, en extremistgrupp som sägs ligga bakom det dödliga viruset, och förhindra katastrofen. En riktigt bra rulle som är löst baserad på Chris Markers svartvita film La Jetée, i vilken överlevare efter tredje världskriget också experimenterar med tidsresor.
Mad Max: Fury Road (2015)
Ökenlandskap, vapen, bilar, explosioner, en galen krigsherre och hårdrocksgitarr. Mer apokalyptiskt än såhär blir det inte. Världen är ödelagd och de människor som finns kvar har tagit ett par steg tillbaka i utvecklingen. Krig och bilar är det enda som spelar någon roll, gärna så vapenutsmyckade bilar som möjligt. Tom Hardy och Charlize Theron gör rätt för sig och filmen i sig är inte fy skam. Den har till och med klarat Bechdel Wallace-testet som innebär att två kvinnor pratar med varandra om något annat än män. Detta är den fjärde filmen i franchisen och vill man se Mad Max på riktigt så ska man se de tre första med Mel Gibson som Max. Klassiska och riktigt goa rullar.
Zombieland (2009)
Ännu en zombiefilm hamnar på listan. Dock är denna mer åt det komiska hållet. Ett okänt virus har förvandlat en stor del av USA:s befolkning till zombies. Huvudpersonen Columbus (Jesse Eisenberg) är en halvmesig liten filur som endast överlever på grund av en enkel lista med regler, till exempel Doubletap som innebär att man ska skjuta en zombie två gånger för att försäkra sig om att den är död. Han stöter på Tallahasse (Woody Harrelson) som är raka motsatsen till Columbus och har förlorat all mening i sitt liv, men är på jakt efter den sista twinkien. Otroligt lättsam och underhållande zombiefilm som ändå passar in på denna listan.
This is the End (2013)
Vi fortsätter på det komiska spåret med This is the End. Det är rökapå-gänget som är i farten i denna film och då pratar jag naturligtvis om Seth Rogen, James Franco, Danny McBride, Jonah Hill och Jay Baruchel. Alla spelar sig själva och scenen är Los Angeles och James Francos hus, dit han bjudit in massa kändisar för en inflyttningsfest. Under festen börjar marken skaka och ett stort hål öppnas i Francos trädgård. Ett hål ner till helvetets eldar som sväljer många av gästerna. Jordens undergång är här och demoner och helvetets arméer förstör och dödar allt i sin väg. Sedan spårar filmen ur ännu mer. Faktiskt en sevärd film med ett djupare budskap, som är vänskap.
Wall-E (2008)
Filmens början är mästerlig och beskriver hur jorden är efter en apokalyps som mänskligheten själva har påskyndat. Roboten Wall-E åker runt och städar planeten på skräp, som människan lämnat efter sig när de insåg att planeten skulle gå under och flydde. Början är dialoglös, då Wall-E endast har en kackerlacka som sällskap, och kritiserar samt påpekar att det var mänsklighetens miljöförstöring och girighet som fick jorden att gå under. En riktigt mysig film som platsar på denna listan.
Filmer som inte platsade på listan men som är ändå bör ses, nu när det finns tid:
Children of men, Waterworld, The Day After Tomorrow, Melancholia, World War Z