Restaurangen och vinbaren Raffel är Fjärde Långgatans allra senaste tillskott som siktar på att öppna i början av april.
För ungefär fem månader sedan fick gänget bakom Raffel höra att lokalen på Fjärde Långgatan var till salu. Kort därefter tog de över lokalen och har arbetat med att färdigställa den nya restaurangen och vinbaren sedan januari.
Raffel består av Adam Eliasson, Joakim Kalmstörm, Jonathan Arena och Hannes Persson där de alla fyller roller som kompletterar varandra. Med Raffel vill de skapa en restaurang som känns hemtrevlig och välkomnande.
Hannes: Jag tror att arbetstesen först och främst för restaurangen i stort oavsett om det är mat, lokal eller vin eller bara generell känsla är att det ska vara härligt. Det är ett utslitet ord, men vi vill att det ska vara en härlig plats som känns inbjudande.
Lokalen har högt i tak och ett stort glasfönster som vetter ut mot trottoaren, i ett hörn står en stor porslinsdalmatiner och fönstret är fyllt med deras allra finaste tomma vinflaskor. De vill hålla känslan modern och stilren samtidigt som den ska vara lekfull och varvar antika fynd med modernare inslag. Teglet på väggarna är sandgult och själva baren ligger i direkt anslutning till köket, när de väl öppnar kommer man att kunna se kocken arbeta samtidigt som man beställer. De berättar även att de har ”stans sjukaste toalett” som bara måste upplevas enligt dem själva.
Adam: När man har varit på Långgatorna känns det som att det har saknats ett ställe att dricka gott vin på som är lite avslappnat. Det känns som att det fanns ett behov. Det finns ett tomrum att fylla i Linné.
Konceptet är enkelt, på Raffel ska du kunna äta enkel mat med hög igenkänningsfaktor samtidigt som du njuter av ett gott glas vin eller två. De har valt att satsa brett i sitt vinutbud men har samtidigt låtit kvalitén guida dem i urvalet.
Jonathan: Den enda röda tråden är egentligen att det är bra vin. Sen kommer det väl bli övervägande biodynamiskt och naturvin, men det kommer absolut att finnas traditionella referenser, klassiska toppviner men även härliga josiga naturviner för de som vill ha det.
Raffel säger att de kommer att erbjuda mycket rosé till sommaren då de även planerar att öppna upp en uteservering i direkt anslutning till restaurangen. De är även noga med att betona att vad som är ett bra vin beror på till vilket tillfälle man vill avnjuta det.
Jonathan: Ett vin som är väldigt gott en varm sommardag är inte samma vin som är härligt en kall vinter när man käkar en varm boeuf bourguignon. Men ett genomgående kvalitétstänk och hållbarhet är viktigt. Sen får väl gemene man avgöra vad de tycker är gott smakmässigt.
Då Raffel inte vet när de kan öppna ännu har de inte satt menyn riktigt än men avslöjar att ett stort fokus kommer att ligga på opretentiös mat som baseras på bra råvaror.
Hannes: Grundtanken är att vi ska laga förhållandevis enkel mat på bra råvaror, det ska kännas ärligt och mycket kommer nog kännas igen. Inte som att du känner igen det från en annan krog utan att det kommer att vara ganska traditionellt. Vi kommer att ha ett tydligt fokus på råvarorna. Vi kommer att erbjuda allt det folk egentligen vill ha idag. Råvaror som är i säsong och lokalproducerat i den mån som går. Vi kommer att arbeta mycket med småproducenter i närområdet men även upp mot Stockholmshållet. Anrättningar som är simpla men goffiga. Vinvänligt framförallt då vin kommer ligga i fokus.
På menyn kommer besökarna även att kunna hitta en eller två sharingrätter som presenteras på ett fat tillsammans med några tillbehör. De beskriver det lite som att äta middag hemma hos sin mormor.
Joakim: Det kan vara grillade hela fiskar, helstekt fågel. Tanken med sharingrätterna är att det ska vara ett härligt utbud, som att du är hemma hos någon. Du får kanske upp ett fat med en hel anka, du får lite tillbehör, sås i en kanna och får förse dig själv. Sen har vi många flaskor vin till det.