I Ankarsmedjans lokaler bjuder Matklubben Huggorm in till sittningar med en säsongsbetonad meny, något gott i glasen och en rejäl feststämning. Vi har pratat med Emma Edwards som är en av de drivande krafterna bakom ett av Göteborgs mest kreativa krogtillskott om framtidsplanerna och nytänkande matkalas.
Hur föddes idéen till Matklubben Huggorm?
– Det är ett litet frö som legat och grott och sen gått i ide om vartannat sedan 2016 ungefär. Idén har också presenterat sig på lite olika sätt från gång till gång när tanken bubblat upp. Först-första gången det pratades om var på Kafé Höga Nord när Mathias Nilsson drev det. Att man skulle haft en liten matklubb därinne på söndagar. Sen att det aldrig blev av kanske egentligen bara är bra grej såhär nu i efterhand. Sen blev det viruskaos och då började det liksom bubbla lite igen. Konstigt nog, kanske. En del för att man var så satans uttråkad men också för att vi saknade det där rummet med olika typer av middagsarrangemang. Vi hade haft många middagar hemma i vårt kök (mitt och Mathias) och de växte och blev mer ambitiösa och blev nästan som en liten lönnkrog tillslut. Det var väl nånstans där vi började prata om det på riktigt igen. Efter många långa middagar hos oss. Namnet var ett arbetsnamn när tankarna föddes 2016 så det fick hänga med helt enkelt.
Vilka är ni som ligger bakom Matklubben Huggorm och hur fann ni varandra?
– Vi är fyra! Joel Nyström (Ägarfamiljen bakom Sjömagasinet under Ulf Wagners tid), Mathias Nilsson (Höga Nord Rekords bland annat), Lars Ekberg (kock på Svenska ambassaden i Belgrad) och jag (som jobbat mycket krog tidigare här och utomlands men annars jobbar med bil-design)! Jag och Mathias fann varandra på Fee Fi Fo Fum för många år sedan när vi jobbade där tillsammans. Lars och Mathias har känt varandra sedan de var 13-14 år och Joel och Lars har också känt varandra länge från att ha vuxit upp i samma område. Men konstellationen som den är nu är egentligen från en blöt kväll på Smaka där Lars hittade Joel vid zinkdisken. Story begins!
Hur fungerar ert koncept?
– Konceptet för just Matklubben Huggorm är rakt av matkalas. Vi kör en gång i månaden ungefär och brukar erbjuda en sexrätters-meny som varierar från gång till gång, i kombination med väl vald dryck.
Ert koncept skiljer sig lite från klassiska restauranger, vilka fördelar har ni märkt av med ert upplägg?
– Långa, roliga sittningar som mynnar ut i underbar fest. Men också att det verkar finns en entusiasm i att gå på matkalas, precis i den utformningen som vi spann på och drömde om från början. Sen tror vi att lokalen gör sitt också. Den är ståtlig som en kyrka och bjuder upp till sociala möten.
Ni tar emot både brunch och middagsgäster, vad kännetecknar det ni serverar hos er?
– Trevliga menyer med väl valda råvaror! Mathias och Lars har så mycket kunskap och lägger ner själen i rätterna. Vi jobbar säsongsbetonat och serverar fisk, skaldjur, blötdjur och vegetariskt. Goda grejer!
Vilka fördelar ser ni med att arbeta säsongsbetonat?
– Vi arbetar till stor del med säsongsbetonat när vi skriver våra menyer eftersom vi gillar känslan av hållbarhet och en sorts kontakt med vår omgivning, men vi kan också älska att ta fram egenplockad krondill ur frysen mitt i vintern så att man kan få en liten vind av sensommar när man som mest behöver den.
Vilka råvaror kommer ni att arbeta med från det som är i säsong nu i vår och under den tidiga sommaren?
– Det är svårt att sticka ut med sina säsongsanpassade råvaruval under våren. Man vill givetvis ha stora vita sparrisar, spänstiga rabarber och primörmorötter med frodig blast, men det är vi så klart inte ensamma om. Konsten blir att tillreda, presentera och kombinera dem på ett sätt som känns skönt och intressant.
Vad har ni för planer för sommaren 2021?
– Vi har sedan 1 april tagit över Smedjan och driver det i egen regi som Ankarsmedjan Social. Där kommer vi fortsätta köra Matklubben Huggorm och allt vad det innebär men även fokusera på att skapa och forma Ankarsmedjan i dess nya kostym. Vi kommer fortsätta med matlagningskurser, både med Ulf Wagner och i egen tappning. Vi kommer också ha ett stort fokus på private dining och festvåning. På sikt kommer vi även öppna för alla-dagar-i-veckan krog. Finns mycket spännande i sikte. Vi tar ett steg i taget men lovar god stämning.