På Aschebergsgatan 23 kommer besökarna att kunna träda in i skimrande djungel där tropiska toner och fusionmatlagning sätter känslan.
När Djungeltrumman besöker Botánico är de mitt i slutskedet av renoveringen. På övervåningen huserade tidigare restaurangen Ottomania och på undervåningen fanns en färgbutik. Nu är det förgångna ett minne blott, istället träder man in i en grönskande djungel med skimrande guldinslag och mjuka sammetsformer som för tankarna till art deco och tropisk grönska.
De tre ägarna Tobias Andersson, Dan Enelund och Niklas Bengtsson gick redan 2017 i tankarna om att starta en restaurang ihop och hade då lokalen vid Aschebergsgatan 23 i åtanke. Då stod emellertid solläge och en ordentlig uteservering högst i prioritet vilket resulterade i att de valde Linnégatan och öppnade Magic Flamingo istället. Men tankarna på lokalen i backen upp mot Landala var svår att släppa, och till slut öppnade det sig en möjlighet då en mäklare erbjöd dem en visning av Ottomaias dåvarande lokal.
Tobias: Vi sa redan då att vi hade velat ha lokalen nedanför också där färgbutiken låg. Strax därefter så var vi iväg på en inspirationsresa i London och då hann vi snacka ihop oss ganska ordentligt om vad vi ville göra i lokalen om vi skulle ta över den. Vi var rörande överens om att vi ville ha en levande restaurang med en bra puls och ta vara på den internationella känslan i lokalen.
När de kom hem inledde de förhandlingarna och kom överens med Ottomanias ägare om en köpesumma. Datumet för att skriva på köpet var satt, men under helgen som gick precis innan de skulle skriva på bröt corona ut i Sverige och de blev tvungna att pausa processen. Sommaren därpå sa färgbutiken upp sitt kontrakt och plötsligt fick de en chans att ta över nedervåningen också.
Tobias: Vi pitchade vår ide om Botánico för fastighetsägaren och då hade vi redan kommit så långt i processen att vi hade arkitekter och något att visa upp. De trodde stenhårt på idén, så vi tog över lokalerna den 1 december 2020 och sedan dess har det varit en lång och brokig väg fram till där vi är idag.
Vad som tidigare var Ottomania och färgbutiken är idag bortblåst. Trion har tagit tillvara på sina tankar och idéer kring att skapa en internationell miljö, här ryms växter, gulddekorationer, en porlande fontän och rundade soffor i len sammet.
Tobias: Vi vill bygga ett koncept som inte andas Göteborg. Här ska du kliva in genom vår entrédörr och känna att ”okej, jag hade lika gärna kunnat vara på ett jättehäftigt ställe i vilken storstad som helst i världen”. Med min och Dans bakgrund så dras vi till den typen av restaurang som är väldigt levande och har ett sharing-koncept som blir enkelt att applicera med bra cocktails.
De berättar att de har hämtat mycket inspiration från sina tidigare erfarenheter i restaurangbranschen och har haft ett tätt samarbete med arkitekter som har fått koka ned deras idéer till olika moodboards som sedan resulterade i Botánicos identitet som restaurang.
Tobias: Arkitekterna använder ofta ett litet annat språk än vad vi gör när vi beskriver saker, men det är också härligt att få det. Vi pratar mycket om levande miljö, vibe och att det ska vara cocktailaktigt medan arkitekterna pratar mer om att ”det här blir Djungelboken möter The Great Gatsby”. På nedervåningen ska det vara lite mörkare och ännu mer puls, där har vi dj:s och där är du i den djupaste regnskogen. Där har vi också toaletterna som ska vara lite mer korallinspirerade. Du ska få en känsla av att du kliver ut från djungeln och där möts du av vattenelement. När du kliver upp för trappan så blir det också bra med puls men mer dining och fokus på det. Häruppe pratar arkitekterna om att det blir det där mötet mellan djungeln, The Great Gatsby och att vi helt plötsligt är uppe bland trädkronorna.
Att skapa en restaurang innebär även att man behöver namnge den och Dan berättar att de hade en lång lista på över hundra namn till en början.
Tobias: Den här byggnaden är så himla unik och det var någon som sa ganska tidigt att hela byggnaden blir lite som ett tempel mitt i stan, det ihop med att man vill ha ett namn med lite tyngd i och all växtlighet och inredning vägledde oss. När skyltar och sådant kom på plats så fick vi den känslan vi ville ha, det blev en pampig grej med namnet ihop med byggnaden. De första CV:na som kom in var från folk som tyckte att det var jättekul att vi skulle öppna en blomsterbutik och det var lite florister som sökte jobb här. Men jag tror att man kommer att se att det inte är en blomsterbutik när portarna slås upp på riktigt.
På restaurangens övervåning, som ramas in av de välvda fönstren, arbetar köket med ett latinamerikanskt och asiatiskt matkoncept. Här serveras mat influerad av typen nikkei där det japanska köket möter det peruanska med inslag av koriander, hetta och syra. Tar man trappan ned träder man in i den täta djungelväxtligheten där fokus istället ligger på sushi, cocktails och musik.
Tobias: Även där kommer vi att snappa upp det asiatiska och det latinamerikanska. Vi kommer kanske ha lite mer tyngd på det latinamerikanska, för att vi uppskattar mer tequila, rom och pisco än vad vi tycker att det är kul att jobba med saké, men det kommer också att finnas. Det kommer att finnas lite crowdpleasers samtidigt som att det kommer att finnas stiffare grejer för cocktailnördiga. Ambitionen i baren är hög och det kommer att vara en bra leverans på drinkarna.
På drinklistan kommer de även att ha en drink där intäkterna går till en organisation som planterar regnskog. Dan berättar att de arbetar med att etablera miljömedvetna arbetssätt som ska genomsyra hela organisationen där de har som ambition att göra miljömedvetna val i allt från sopsortering till leverantörer och råvaror.
Dan: Vi har ett helhetstänk kring miljön i sättet vi jobbar på. Vi ska jobba hållbart med allting och har en drink som vi ska ha på menyn där vi kommer att skänka pengar till en organisation som planterar regnskog. Vi har inte bara tagit hit en djungel utan vi försöker, kanske inte rädda världen, men göra det så bra vi kan i alla fall.
Den internationella känslan är även något som de har arbetat med i valet av musik, här kommer det att spelas tropiska toner blandat med deephouse för att sätta den rätta djungelstämningen. Trion är dock tydliga med att Botánicos nedervåningen inte kommer att vara en nattklubb och beskriver det som att man ska kunna få ”feeling utan att det går över styr”.
Dan: Det ska gå att föra ett samtal framförallt, sedan ska det vara livligt och stimmigt och de sista timmarna blir det än mer så.
Tobias: Om man jämför med Locatelli där vi var innan vi öppnade Flamingo så kunde det bli en cocktailbar som var nattklubbsstökig. Det kommer det inte bli här utan det kommer att bli en cocktailbar på nedervåningen där det kan stegras upp några nivåer, men inte som att vi tar det till nattklubbsfeelingen utan mer sittande ös som arkitekterna sa. De sätter bra ord på vad vi beskriver.