Paula Jivén slog igenom med dunder och brak i Talang under 2018 där hon gjorde en cover på Billie Jean. Nu är hon tillbaka med singeln Say That som handlar om materialism. Läs om den nya singeln, krassa Tiktok-trender och den kommande debut-EP:n.
Du slog igenom i Talang 2018, hur tror du att den resan har påverkat ditt artistskap?
– Jag skulle säga att det var mitt Talang-deltagande som var startskottet på min artistkarriär. Framför allt så lärde jag mig om att prata med folk och stå på scen, men jag lärde mig också mycket om integritet som jag har tagit med mig.
Nu släpper du singeln Say That som handlar om materialism, hur kommer det sig att du ville skriva en låt om just materialism?
– Alltså, det är något vi omger oss av varje dag! I alla fall jag. Strävan efter saker. Och det jag tycker är så frustrerande i det hela är hur man kan ha det så bra, men ändå vara så långt ifrån nöjd. Just den här låten skrev jag i början av 2020 under en resa till LA. Det var första gången jag var där och den resan var verkligen något jag hade drömt om länge. Få skriva med stora amerikanska låtskrivare liksom! Men sen när jag väl var där hade jag en överväldigande känsla av att jag inte kunde njuta, för att jag var där på lånad tid. Jag kände att jag inte borde “klaga”, och det var därifrån hooken “but I’m not supposed to say that” kommer ifrån!
Vad är ditt bästa tips för att nöja sig med vad man har istället för att alltid jaga efter mer?
– Jag tror att nyckeln ligger i att hitta trygghet i sig själv! Sen ligger det väl i vår natur att sträva efter mer, men det är viktigt att förstå att ditt egenvärde inte ligger i det.
Du har en stor följarskara på Tiktok, finns det någon typ av Tiktok-trend du aldrig skulle hoppa på?
– Bra fråga! Jag vet inte riktigt. Jag är riktigt dålig på transition-videos, men jag gjorde en häromdagen. Det är något i mig som gillar när folk kommenterar att jag är dålig på det? Men en trend jag är riktigt trött på är “body-checking” videos. Det finns tyvärr massor med trender som går runt där man ska visa upp hur smal man är genom olika mått, vilket är så sjukt dumt och töntigt!
Till våren släpper du din debut-EP som handlar om att växa upp och att acceptera sitt sammanhang. Hur skulle du beskriva ljudbilden på EP:n?
– Oj! Det är riktigt blandat. Jag skulle säga att ljudbilden är väldigt lekfull, och den växlar mellan en akustisk värld och ganska hårda elektroniska inslag. Jag har verkligen sett till att göra en bred debut för att vara fri i att göra vad jag vill sen, det är viktigt för mig.
Det visuella uttrycket är ett viktigt inslag i ditt artistskap och du arbetar mycket med kontraster, hur skulle du beskriva din estetik?
– Jag tycker att det där är en jättesvår fråga! Jag hittar alltid en visuell värld till låten redan i session, brukar sitta på pinterest och lägga in massa bilder i textdokumentet. Från början är det något jag har gjort för att kunna skapa en delad värld att sätta låten i för alla som är med i rummet och skriver. Men sen så brukar den världen bli låtens visuella värld. Den här EP:n jobbar jag mycket med färg och ungdom, men också kontraster.
Du har ett så kallat mission som lyder så här ”disrupting the comfortable and comforting the disrupted”. Hur arbetar du med det i en sådan bransch som musikbranschen?
– Ja precis! Jag tänker att dels så handlar det om musiken i sig. Jag skriver liksom två sorters låtar. Antingen så lägger jag lyssnaren i mitt knä och tröstar den, Say That skulle jag säga är en tröst-låt, även om den är ganska uptempo. Den andra sortens låt är när jag skriker halsen av mig i frustration. Dom låtarna släpper jag dock lite senare. Sen jobbar jag såklart mycket med det på sociala medier, framför allt på tiktok. Jag försöker skapa ett positivt sammanhang på min plattform där alla känner sig välkomna. Sen finns det såklart massor med skitungar på TikTok, och det kan faktiskt vara ganska kul att bråka med dem.
Vad har du för planer för 2022?
– Det händer mycket 2022! Dels massor av musiksläpp, men jag ska också ta studenten! Jag ser fram emot ett roligt år.