Annons ↓ Annons ↑

Fredag hela veckan – hos Bov Discobar

Bov Discobar är ett av Göteborgs senaste restaurangtillskott. Möt Augusta Ahlberg som är en av de drivande krafterna bakom restaurangen och läs om naturviner, cocktails, pizzor och den gnistrande discostämningen. 

Hur föddes idéen till att öppna Bov Discobar? 
– Vi har väldigt länge varit fascinerade av hela discoeran, främst sent 70-tals disco. Vi gick i tankarna på att försöka öppna ett lite större ställe där vi kunde förmedla en känsla av att det är helg – alla dagar i veckan. Men självklart tillsammans med grym mat, bra viner och riktigt bra drinkar. 

I själva lokalen har ni arbetat med att få till disco-känslan med hjälp av såväl inredning som färgval. Vad är det som är så lockande med disco för er? 
– Vad är det som inte lockar med disco? Hela grejen är helt fantastisk. Bara gå in och kolla på Daddy Cool med Boney M live från 1977 så förstår ni storheten. 

På menyn har ni pizzor med inspiration från Rom. Hur har tankarna gått kring utformningen av er meny? 
– Vår meny är utformad med få antal pizzor som går i stilen romersk- och New York-style. Tanken med Discobar var att vi skulle ha pizza på menyn men att smårätterna, som utgör den större delen av vår meny, ska ta oss ifrån att vara en ”pizzeria” till att bli en restaurang som inte enbart serverar pizza. Vi vill att du ska komma hit för pizzorna men att ni stannar för smårätterna, typ. 

Vad är det viktigaste steget för att lyckas skapa en välsmakande pizza? 
– Bra långjäst deg, bra råvaror, balans i ugnen och oftast hög temperatur. 

Vad ska man beställa in för att få en sådan representativ bild av er som möjligt när man besöker er för första gången? 
– Börja med en av våra signaturdrinkar som våra fantastiska cocktailbartenders blandar ihop, sedan tar ni in två av våra mindre rätter så som vår hälleflundra crudo och grillat lamm med harrissa och vitlöksyoghurt. När ni känner er redo går ni på en pizza att dela på. En av våra absoluta favoriter för tillfället är vår Spicy Marinara med San Marzano tomat, vitlök, oregano, persilja, basilika, rosmarin, sardeller och avslutas efter tillagning med stracciatella. Till pizzan borde ni dricka vår egen ettikerade Barbera ett riktigt bra pizzavin. 

Foto: Augusta Ahlberg

När det kommer till dryck tycks naturvin vara er favoritkategori, hur har tankarna gått kring ert dryckesutbud? Vad har ni för framtida ambitioner? 
– På Discobar var det viktigt för oss att ha en helhet. Vi vill att våra drinkar ska vara minst lika bra som vinutbudet. Vi kallar oss för en cocktailbar och en vinbar – hos oss finns något för alla. Naturliga viner känns lekfullt och rätt i tiden. Vi har jobbat med vin gjort på naturligt sätt i snart fem års tid och har inga planer på att sluta med det. Däremot har vi även några konventionella viner i vinrummet för den som vill dricka det. 

Vilken är tidernas bästa discolåt? 
– Svår fråga att svara på men en låt vi älskar är Boney M – Fever. 

Vad har ni för planer för 2022? 
– Vi hoppas att pandemin försvinner så vi alla kan återgå till ett roligare liv. Utan restriktioner är det betydligt roligare att driva Discobar samt Bov.