Idag den 15 juni presenterades årets fem nya artister som är invalda i Swedish Music Hall of Fame. I samband med detta öppnar Göteborgs Stadsmuseum en utställning med 18 porträtt av både de nya och ett urval tidigare invalda artister. Djungeltrumman var på plats och tog sig ett snack med det prisbelönade Göteborgsbandet The Soundtrack of Our Lives.
– Jag är väldigt stolt över skivorna vi lyckades göra. Och att vi höll ihop så länge, säger Ebbot Lundberg.
The Soundtrack of Our Lives, Petter, Monica Törnell, Lars Gullin och Brita Borg är de senaste tillskotten i Swedish Music Hall of Fame. Grundtanken är att hylla den svenska musikskatten och att ge ett erkännande till personer som lagt grunden för svensk populärmusik. Med dagens fem nytillkomna artister är det totalt 66 artister, musikskapare och producenter invalda i Swedish Music Hall of Fame. I listan över tidigare invalda hittar vi akter som ABBA, Nationalteatern, Ted och Kenneth Gärdestad och Håkan Hellström.
Motiveringen till valet av The Soundtrack of Our Lives tar bland annat upp bandets skicklighet i att förvalta sina rötter, att följden blev en helt unik form av crescendobyggande rock med en osannolik förmåga att sammanfoga stadiumrock, psykedelisk pop och indierock. Att de under åren 1995-2012 blev en brygga som sammanfogade en hel scen i Göteborg under tre decennier.
– Jag är väldigt stolt över skivorna vi lyckades göra. Och att vi höll ihop så länge. Vi gjorde väl det vi skulle göra egentligen. Jag minns när vi startade, då var det ett mål att hålla på till typ 2012 och sedan lägga ner det. Och det var precis det vi gjorde, säger Ebbot Lundberg och fortsätter:
– Splittringen var till och med fin. Vi skiljdes åt som vänner. Det var inga olösta knutar på det sättet, som är det klassiska när band splittras. Det har jag varit med om tidigare naturligtvis, med Union Carbide Productions. Men att inte upprepa det misstaget igen, det var skönt tycker jag.
Hur känns det att ha blivit invalda i Swedish Music Hall of Fame?
– Det är en jättestor ära, och känns jättekul på alla sätt och vis, säger Ian Person.
– Speciellt när man ser vilka andra som redan är invalda, det är såna man lyssnar mycket på. Jan Johansson och Doris och alla möjliga. Så det är hedrande, säger Fredrik Sandsten.
– Det är ju skitroligt naturligtvis. Det är alltid kul med såna här grejer men jag har svårt att prata om priser, det är jättekonstigt. Jag förstår idrott och så där men inte musik, det är svårt. Jag har alltid förknippat det med en tävling. Och det här är inte en tävling. Det är bara en återspegling vi håller på med egentligen. Eller en personlig imitation av något annat på något sätt. Det är som en komiker som kanske har lyssnat på Lenny Bruce och för sin egen idé vidare, säger Ebbot Lundberg.
Senaste gången bandet var samlat var under Grammisgalan 2013 på Cirkus i Stockholm. Mattias Bärjed berättar att det känns som att tiden innan bandet la ner har konserverats på ett vis.
– På något sätt så känns det väldigt bekant att samlas i det här förrummet där. Då känner man så här: “var är instrumenten?”.
– Vem har låtlistan? Finns det vatten? Lite så. Det var bara glädje, instämmer Ian Person.
– Antingen så ser man ju ut som en grupp som har varit med i någon slags skandal och alla är helt gråa och avtrubbade. Men det var inte så. Alla såg väldigt hungriga och vitala ut, säger Ebbot Lundberg och skrattar. Det var som att komma till en brukshundklubb och alla viftar på svansen.
Är det mycket att ta igen?
– Mycket att ta igen. Berätta om alla olika krämpor, diskbråck och hur det är med barnen och hundarna, säger Ian Person och skrattar. Allt sånt. Det är trevligt som fan.
Swedish Music Hall of Fame höll dagens presskonferens på Göteborgs Stadsmuseum, och i samband med detta öppnar utställningen Swedish Music Hall of Fame på museets innergård. 18 porträtt med bild och text om ett urval artister som blivit invalda står här uppradade. Främst är det fokus på givna Göteborgsartister som Broder Daniel, Håkan Hellström och Doris. Från högtalarna spelas musik från samtliga 66 invalda artister. Utställningen står kvar till årsskiftet.
– Det känns jättebra, fantastiskt. Vi värnar om Göteborgs rika musikliv. Musikhistoria är kulturhistoria. Ibland kan museer upplevas som smala eller svåra, att vissa tänker: “det är inget för mig”. Men musiken kan omfamna och locka en bred målgrupp, och personer som kanske vanligtvis inte går på museer, säger Helena Joelsson Ekström, utställningschef på Göteborgs Stadsmuseum.