Annons ↓ Annons ↑

Felicia Takman släpper en basic bitch

Det glittrar runt Felicia Takman, 25, från Farsta. I raketfart har hon gått från reklamardoldis till sprakande tomtebloss inom svensk pop. Den 28 oktober släpper hon EP:n En basic bitch, inget nytt, men fan ändå, ganska snygg och firar med det dubbla konserter i Göteborg och Stockholm.

Text: Veronika Seigerlund

Felicia Takman. Visst låter det bekant? Artisten med samma namn har under de senaste åren smugit in i vårt musikmedvetande och hennes hesa pophits etablerats i våra Spotifylistor. Grammisnominerade och lovordade Felicia Takman har i lyckoruset från sommarens liveframträdanden inspirerats att skapa ny musik med känslan från just scenen. I slutet av oktober släpps EP:n En basic bitch, inget nytt, men fan ändå, ganska snygg med fem nya låtar.

– Om min tidigare musik har kretsat kring efterfestromantik och överdrivna känslor så är den röda tråden i mitt nya material snarare soundet, musiken och jag. Det är mindre polerat. Rockigare, skitigare och mer på feeling. Vi har till exempel gjort gitarrtagningar där vi spelar fel, men valt den versionen ändå. Ambitionen har varit att ta glädjen och energin från livescenen till studion.

Är det för att grannarna har klagat på dina efterfester som du har bytt tema?
– Jag har faktiskt fått några klagomål när det låtit för mycket nattetid. Vilket är helt rimligt! Jag har kanske blivit lite mer seriös? Men inte på grund av mina gulliga grannar. De lyssnar på min musik.

Den 29 oktober premiärspelas det nya materialet på Stora teatern följt av en spelning den 5 november på Södra Teatern, då i Stockholm.
– Jag är skittaggad. Mina vänner Hemliga klubben spelade nyligen på Södra teatern. Tanken var att jag skulle gästa men de fick avbryta sin spelning efter fyra låtar. Golvet började bukta så publiken tvingades utrymma lokalen. Väldigt sjukt! Turligt nog var det inte samma sal som vi ska vara i.

Du debuterade 2020 med Ditt problem. Vilken tidpunkt ser du som ditt genomslag?
– Det känns som att ingen minns den vilket jag är glad för, haha. Men Dunka (Dunka dumma hjärta dunka, reds. anm.) har nog spelat lite den rollen. Folk har hört låten utan att veta vem jag är. Vilket får mig att tänka att mitt stora genombrott nog inte hänt än, att det ligger framför mig. Fast jag minns känslan ”men gud, folk har lyssnat på min musik”. I början fick jag all respons via sociala medier eftersom det var pandemi. Där kunde jag möta tillropen med en klackspark, det kändes inte så påtagligt i text. Men förra sommaren började folk komma fram och heja på gatan. Det blev så knäppt att förstå att det fanns människor bakom alla dm och kommentarer. Det är skitmärkligt, jag blir fortfarande förvånad men väldigt glad när folk kommer fram till mig.

Namnet Felicia Takman bubblar i svenska musikkretsar. Var började du som musiker?
– Efter gymnasiet jobbade jag några år på reklambyrå. Men någonstans i mig brann viljan att testa att satsa på musik. Så jag flyttade till Örnsköldsvik och gick en låtskrivarutbildning. Där pressades jag att få klart låtar jag påbörjat. Det var skitnyttigt att kasta ur sig saker som kanske inte var perfekta. Jag skriver alla texter själv men är ingen sådan som hittar en melodi på bussen. Jag måste sätta mig ner med gitarren och värka fram musik när jag känner att jag har något att säga, typ. Men det är bra att mata ur sig lite dåliga låtar för att kunna gå vidare. Ö-vik gav mig ett musiksammanhang som senare ledde till mitt första album.

Och vart siktar du?
– Jag vill verkligen göra allt. Men jag har ju valt den rätt smala musikgenren svensk pop, så de närmsta målen är väl på svensk mark. Jag vill spela på alla stora scener och drömmer om att bo ett halvår i en turnébuss och bara gigga. Sen är jag är så taggad på att få ihop en musikvideo vi snackat om, det har jag ännu aldrig gjort. Och så vill jag bli bättre på gitarr, för att kunna vara mer delaktig i det steget. Jag spelade lite på mitt senaste gig vilket var skitläskigt och jätteroligt.

Det påminner lite om Tove Styrkes coronaprojekt som var att lära sig hantera strängarna. Måste man kunna det?
– Verkligen inte, som att man inte har fullt upp med annat. Men det hade vart mäktigt. Och så händer det något på scen. Det kan vara skönt när det dyker upp ett instrument till någon låt så man kan fokusera lite på det. Jag har absolut ingen annan koreografi utan kör bara på känsla. Men jag är ju själv, så det blir liksom inte fel om jag gör något konstigt. 

Så mycket bättre 2025?
– Vi siktar på det.

Hur tight är du med Jocke Berg?
– Haha, vi har aldrig träffats, än. Men det sägs att han hört min tolkning av Kents Musik non stop. Jag hoppas bara att han inte hatar den. Jag älskar Kent, albumet Du och jag döden är otroligt.

Din ex-pojkvän Torbjörn är komiker. Är du också rolig?
Ja men det tror jag? Eller… han tycker i alla fall det! Jag skämtar mycket och visar ofta känslor genom ironi.

En basic bitch, inget nytt, men fan ändå, ganska snygg släpps 28 oktober. Biljetter till konserterna i Göteborg och Stockholm säljs via unitedstage.se.