Annons ↓ Annons ↑

En älskad version av Bizets ”Carmen”

GöteborgsOperans version av Carmen är tillbaka för tredje gången. Nu med flera nya stora namn i rollistan. I titelrollen återkommer hyllade Katarina Giotas.

Bizets opera om den förföriska Carmen är en av världens absolut mest populära. GöteborgsOperans klassiska uppsättning inleder operasäsongen i Göteborg – och älskas av både publik och kritiker.

Den självständiga Carmen är passionen personifierad: vild, orädd och förtärande. När hon inleder en relation med den plikttrogne Don José väcker hon farliga känslor till liv. Han blir som besatt och överger allt för att följa henne. Men han har svårt att acceptera henne som hon är. Carmen tröttnar på hans svartsjuka och går snabbt vidare till nästa man. Hon är en kvinna som aldrig kommer att kompromissa om sitt oberoende. Georges Bizets fabriksarbeterska har fängslat publiken i nära 150 år och i GöteborgsOperans nypremiär görs denna världsberömda titelroll återigen av Katarina GiotasI rollen som den till vanvett förälskade Don José alternerar Joachim Bäckström och Adam Frandsen. Escamillo, tjurfäktaren som gör entré med toreadorarian, sjungs av glödheta Luthando Qave, (nominerad till Operapriset 2024) och Matilda Sterby (årets Birgit Nilsson-stipendiat) gör rollen som Micaëla, Josés ungdomskärlek.

GöteborgsOperans Carmen är placerad i Spanien 1875. Uppsättningen kommer ursprungligen från Glyndebourne där Sir David McVicar satte upp den 2002.

Spelas till 12 oktober, GöteborgsOperan