Nya året närmar sig med stormsteg och på min agenda står, likt så många år förut, en middag hos mig med mina närmsta. Jag fullkomligt älskar en lugn och mysig nyår fylld med sällskapsspel, mat och förstås skålande vid tolvslaget.
Men som så många gånger förut stod jag helt utan inspiration eller idéer kring vad tusan jag skulle koka ihop för krubb. Så slog det mig; det var dags för en insporunda på Saluhallen.
Mot kungstorget for jag och inspiration fann jag.
Det absolut viktigaste när man ska ge sig ut på matinspirationsjakt är att varken vara hungrig eller proppmätt. Alldeles lagomt belåten är tricket!
För väl på plats i Stora Saluhallen möts du av så mycket olika varor och sorters mat att det är lätt att vilja ha ungefär allt om man är hungrig, eller vilja lämna bums om man är för mätt.
När du har det avklarat strosar du omkring och tar in vad som erbjuds så länge det behövs. Därefter kommer du så småningom komma på dig att dras till vissa diskar mer än andra. Det är då du börjar smida planer.
Jag fastnade inledningsvis för macronamandlarna vid Bina Delikatesser. Den sortens mandlar har jag bara ätit en enda gång förut och det tillsammans med en pilsner på Hillenberg i Stockholm. Vad det är för särskilt med macronamandlar har jag ingen aningen om, men något är det. För trots att mycket tid har passerat sedan jag blev serverad de där så förbannade mandlarna så står jag och börjar planera min nyårsmiddag kring dom. Det blir alltså plockig mat till nyår. Små snittar eller kanske rakt av tapas? Ost i olika oljor med olika smak, inlagda grönsaker och oliver i mängder. Ja, något sånt får det bli.
Det känns också lite rätt i tiden och trendigt 2023. Det är ju lite som en buffé, men sexigt liksom.
Får du till skillnad från mig inte fått en uppenbarelse så fort du kliver in i hallen kan du förstås be om expertråd av handlarna själva. De kan ju sina produkter bäst! Tillslut ska nog även den minst inspirerade kunna lämna hallen med grunderna till en riktigt god nyårssupé i kassen.