Arefeh Behbakht är skribent, en av grundarna till Gangshebang och skriver en bok om hiphopscenen i Göteborg – från starten till nu. Om det är något hon vill lyfta så är det att stadens mediaetablissemang och kulturinstitutioner borde värdesätta och stötta Göteborgsscenen mer än vad de gör idag.
Få personer har så bra koll på hiphopen i Göteborg som Arefeh Behbakht. För nästan nio år sedan var hon och Elinor Askmar med och arrangerade en hiphopfestival på Världskulturmuseet och ville skapa en mötesplats för äldre och yngre hiphopare.
Då föddes idén om att skriva en bok, men livet kom emellan. Arefeh Behbakht började på Kulturverkstan och jobbade med graffiti-frågor och bokplanerna lades på is. Ett par år senare tog hon tag det igen, den här gången på egen hand. Hon började söka pengar men fick avslag på allt.
– Då fattade jag att, om jag ska göra det, så måste det bli på egen hand. Det får helt enkelt ta den tid det tar, och jag gör det på fritiden samtidigt som jag går i skolan. Jag har intervjuperioder och så brukar jag försöka skriva på helgerna, men eftersom jag har haft återkommande skrivuppdrag för olika tidningar varje månad, så har antalet hiphopbok-helger blivit begränsade till typ en helg i månaden tyvärr.
Boken tar avstamp i åttiotalet. Arefeh Behbakht pratar mycket om vikten av att få in alla fyra element av hiphopen, alltså rap, dj:ing, breakdance och graffiti. Hittills har det blivit ungefär 70 intervjuer, främst med rappare.
Intresset för hiphop föddes när hon var runt elva och började lyssna på soundtracket till Space Jam.
– Hiphop har varit med mig sen dess. Men för mig är det så mycket större än bara musik. Det är en samhällsjournalistik, det är en livsstil och en subkultur. När man läser om vad hiphopen har betytt för samhället och hur mycket det har gett folk, inte bara i form av kultur, så är det svårt att inte känna starkt för det och vilja göra något för den eftersom den har gett så mycket till utövarna.
Idag tycker hon att scenen har vuxit så pass mycket att det är svårt att hålla koll på all ny musik som släpps och att det i sig gör det lätt att älska hiphop i Göteborg just nu. Men musiken behöver stöttas mer av den egna staden för att kunna nå ut på allvar.
– Jag tycker att det saknas en kanal för att sprida musiken som görs här. Våra egna kulturinstitutioner och medier borde vara bättre på att supporta dem. Jag tycker att hiphopen har blivit styvmoderligt behandlad. Det ska inte vara så att den måste bli uppmärksammad i Stockholm innan man gör det i Göteborg.
Men hiphopen dras, precis som andra genrer, med en sned könsfördelning bland utövarna. Arefeh Behbakht var med och grundade Gangshebang tillsammans med rapparen Peshi, som utbildar och lyfter tjejer som vill rappa eller göra hiphop, och ser att scenen finns och att den är stark trots att det är långt ifrån jämnt mellan män och kvinnor.
– I mina intervjuer frågar jag alltid varför det är färre tjejer och vad man kan göra åt det. Det jag tycker är spännande är att många är måna om att rätta till det. Man sitter inte still. Jag vet till exempel killar som har hört av sig och frågat efter tips på tjejer som rappar eftersom de vill samarbeta med dem. En annan grej som också dykt upp under mina intervjuer är att vissa killar har sagt att de önskat att det fanns fler tjejer som rappade, eftersom man vill höra deras perspektiv och berättelser.
Finns det någon person som du tycker har betytt särskilt mycket?
– Om jag ska säga en enda person så är det Enver Ramirez. Han var med i Hammer Hill Click och Dirty Crowd och han är en av de absolut viktigaste. Han är en spindel i nätet, hjälper till kreativt och stöttar på alla sätt han kan.
Kan du se någon röd tråd i hiphopen som görs här?
– Man är generellt väldigt duktig på storytelling, bra på att vara personlig och inte rädd för att vara naken eller känslig. Det här är en stad som har fått utstå mycket, som diskoteksbranden och många dödsfall. Det finns en mogenhet i musiken, oavsett vilken ålder rapparna är i. Och så har det alltid varit.
– Om det är något jag önskar att jag kunde göra, så är det påminna folk om hur stolta vi ska vara över allt som hiphopen i Göteborg klarat ihop som ett kollektiv. Den här scenen har inte bara lyckats ta sig ut ur alla motgångar utan har även fortsatt prestera på en otroligt hög nivå, trots att dem haft så lite stöd från etablissemanget. Det är hur stort som helst och något jag vill hylla extra mycket.
Sex hiphop-låtar från GBG som du borde lyssna på enligt Arefeh Behbakht:
88 Soldiers – Hammer Hill Click
Buckle Up – Glaciuz the icy
Piece of a Smaller Thing – Peshi
Känsla Till Låns – Silversystrar feat Robert Valsinger
Förort Som Ovan – Black Ghost feat. LM36
La Västra Nostra Anthem – State Crown
Texten publicerades ursprungligen i Djungeltrumman #38