Aurelia Dey har ett imponerande driv och engagemang inom många olika kulturområden. Nu är hon aktuell med en talkshow, albumreleaser och förhoppningsvis en show så fort pandemin är över.
Aurelia Dey är en stolt Mölndalsbo och en mångfacetterad multitalang med starkt driv. Hon är musiker med förankring i dancehall och afrobeats men arbetar även som skådespelare, driver Sunday Service Talks och leder The Dancehall College för kvinnor och ickebinära.
Projektet Sunday Service fungerar som ett slags paraply under vilket hon arbetar med olika ämnen och kulturyttringar. Under 2021 kommer hon att släppa albumet Sunday Service och arbetar även med en show som går under samma namn som hon producerar tillsammans med hennes band The Neighbours. Hon gör även webbserien Sunday Service Talks med gäster från den afrikanska diasporan. Under de senaste åren har hon mediterat olika affirmationer och mantran baserat på sina erfarenheter vilket blev startskottet för Sunday Service.
– Sunday Service-temat handlar om att förstå sig själv, andra och omvärlden bättre och djupare vare sig det gäller normer, rasism, strukturer, self love eller att ta hand om sig själv. Allt det är väldigt viktigt för mig. Jag vill främst få ut det genom min musik men jag kände också att det var ämnen jag ville ta upp och prata om med andra. Det var viktigt att skapa ett tryggt rum där jag känner att jag kan uttrycka mig tillsammans med andra som kan relatera till min identitet – människor från den afrikanska diasporan. Men framförallt att unga kan titta på det och känna igen sig. Det är någonting som jag saknade när jag växte upp, skulle jag ha haft det så skulle det ha påverkat mig positivt tror jag. Det finns så många olika orsaker till varför jag tycker att det är viktigt, men det är där det föddes. Jag tänkte ”Hur kan jag förmedla budskapet kring en Sunday Service där man tar hand om sig själv, där man också kan ta han om världen och andra efter det?”.
Sunday Sevice Talks handlar mycket om self care och att landa i olika former av självrespekt som i sin tur leder till bättre acceptans för sig själv och andra. Vad skulle du säga är viktiga råd att få på resan till att försonas med sig själv?
– Jag tycker om att du säger självrespekt, det är inget ord jag aktivt har valt själv eller använt själv, men det är intressant att höra hur folk tolkar showen. Jag skulle säga att ärlighet kommer först, det är väldigt viktigt att kunna vara ärlig. Ärlighet är väldigt modigt så jag skulle säga att nummer två är mod, att våga vara ärlig mot sig själv. Jag tror att vi alla har rädslor och att man baserar många av sina val och handlingar på rädslor. Att titta på sig själv med ärlighet och syna rädslorna och ha en medvetenhet kring sina rädslor, var de kommer ifrån och hur de påverkar oss i de val och handlingar vi gör är fett modigt och svårt. Så ärlighet, mod och att syna och vara medveten om sina rädslor.
När jag lyssnar på Sunday Service Talks slås jag över den värme som finns i samtalen. Webbserien har högt i tak rent diskussionsmässigt och pendlar mellan personliga upplevelser till diskussioner kring samhället och världen. Aurelia berättar att hon har haft en idé kring att samtalen ska vara så avslappnade och bekväma som möjligt. Det ska kännas som att sitta med ett gäng tjejer som har förfest, äter middag eller har en sleepover.
– Det så behöver det vara högt i tak för att kunna uppnå den känslan. Det kanske även beror på de människor jag har valt att ha med, det är personer som är bra på att hålla distans på ett sätt men att man också finner en närhet i diskussionerna och klimatet som vi skapar i det rummet. När man försöker arbeta med de frågor som vi arbetar med, så är det en form av aktivism antar jag, man jobbar kulturpolitiskt på ett sätt. Jag gör det på det sätt jag känner för och kan. Man baserar allting på sin egna erfarenhet och vad är jag? Jo, jag är en svart kvinna och i det kommer det andra tillvägagångssätt och andra perspektiv, man ser på världen ur ett bred synvinkel och man har ganska så högt i tak för att man har får gå igenom mycket som gör att man vill att världen ska förbättras. Det hänger över en som ett paraply, att det är det målet man vill uppnå och då kan man inte vara så subjektiv. Vi talar utifrån våra egna erfarenheter men är också måna om att så många som möjligt kan relatera till det. Sen är vissa av gästerna nära vänner, så det är kanske därför man kan känna en värme som man inte ser i andra talkshows.
Med Sunday Service Talks vill Aurelia inspirera andra och hoppas att forumet och rummen ska leda till att andra vågar ta liknande initiativ. Hon menar att hon inte nödvändigtvis behöver driva showen i framtiden, utan att någon annan kan ta över. Det viktiga är att den finns.
– Jag vill även inspirera folk generellt, inte bara afrosvenskar. Jag vill att alla ska kunna inspireras till att vara ärliga och prata med varandra om sin roll i samhället, vad man kan bidra med för att förbättra världen men även till att våga prata om sig själv kring hur man mår. Att verkligen kunna skapa egna rum varesig det är vid middagsbordet med sin partner eller med sin familj. Att man försöker vara så ärlig och transparent som möjligt. Det kommer också göra att folk blir bättre allierade när det gäller rasism, att kunna check yourself och checka dina närstående.
Nu planerar de upplägget för 2021 och bestämmer vilka som ska komma och gästa showen. De är öppna med vilka som ska delta i showen men vill fortsätta att berätta berättelser från den afrikanska diasporan, så ett krav är att man ska tillhöra den gruppen.
– Vi vill fortsätta att berätta olika perspektiv, ha en medveten diskussion om colorism och bredda utbudet på hudfärger som är med så att vi inte fortsätter att reproducera colorism. Det finns där oavsett, men att vi är aktiva i det valet också. Det blir kul att få till lite kändare personer så att serien kan få växa, men vem som helst som har ett perspektiv att dela med sig av är välkommen.
Under nästa år kommer Aurelia förhoppningsvis att kunna släppa albumet Sunday Service och en EP med bandet Sallyswag som hon också är medlem i. Sunday Service var färdigställt redan i januari i år, men på grund av pandemin blev släppet framflyttat tills hon även kan spela live.
– Jag kommer förhoppningsvis att släppa fler singlar och själva albumet i slutet av nästa år. Allt har fått skjutas fram, även min show Sunday Service som hade massa pipelinespleningar på teatrar och festivaler har behövt skjutas fram, så det kommer att bli mycket Sunday Service. Under konsertupplevelsen är det mycket interaktion med publiken, följa John både fysiskt med kroppen men också rent terapeutiska uppmaningar. Jag är sjukt peppad på att spela och framföra min liveshow, det är någonting som jag har planerat länge. Tanken är att Sunday Service Talks också ska bli en lite mer välproducerad talkshow. Vi får se hur det utvecklas och vilken form det tar.