Way Out West: Bästa brunch­drinken

Efter en lång natt med konserter, svartklubbar och spårvagnsfärder gäller det att snabbt komma i form och ta nya tag. Du har trots allt betalat över 2000 spänn för en festival, så det går inte för sig att sova bort hela dagen och släntra in i Slottis till sista bandet. Du har två alternativ: gå och lägga dig i tid istället för att ränna ute på natten, eller duka fram en riktig bakisbrunch.

En brunch ska i min mening bestå av valfria kolhydrater, gärna med surdeg i, frukt i form av marmelad och melon, en söt liten bulle, en krämig äggröra och ska såklart ätas i sällskap med goda vänner. Men, what to drink?

”Som att syran och grädden smekte mina inre organ”

Martin Alexandersson, bartender på Stranger Stranger har tillsammans med sina kollegor lämnat grottan under Tranquilo och håller under sommaren låda på Market Roselunds uteservering. Enligt honom finns det bara en sak att dricka – en Ramos Gin Fizz. Sötma, syra, grädde och ägg, den perfekta bakisdrycken!

Jag skulle beskriva den som en citroncheescake i dryckesform, kunde bara tänka på att snacksa Digestive, och det var som att syran och grädden smekte mina inre organ.

”Det kunde dröja en timme innan gästerna fick avnjuta den gräddiga Fizzen”

Drinken har sitt ursprung i New Orleans där Henry C. Ramos någon gång runt 1890-talet hottade upp en Gin Fizz med äggvita, grädde, lime och apelsinblomsvatten. Succén var given och det kunde dröja upp till en timme innan gästerna fick avnjuta den gräddiga Fizzen – den ska nämligen skakas i tolv minuter, och det hade Henry ett gäng shaker boys till. Är du för bakis för att skaka ihop drinken hemma? Beställ den av Martin, utebaren är öppen från 14–02 vid fint väder. Förutom stans bästa cocktails och snyggaste uteservering sägs det att grannen Fee Fi Fo Fum ska grilla i en grävskopa under Way Out West helgen – och det låter nästan för bra för att vara sant.

Testa hemma?
4,5 cl gin
1,5 cl citronjuice
1,5 cl limejuice
3 cl sockerlag
3 cl grädde
1 äggvita
3–4 droppar apelsinblomsvatten
1 stänk sodavatten

Så gör du: Häll alla ingredienser utom sodavattnet i en cocktailshaker eller burk med lock. Skaka sedan utan is för att jobba upp ett rikligt skum. Tillsätt is och skaka ordentligt i en halvminut eller så. Du behöver alltså inte skaka tolv minuter om du inte vill.

När du har skakat tillräckligt silar du drinken, utan is, i ett highball- eller fizzglas, och tillsätter sedan några centiliter sodavatten. Grädden och äggvitan reser sig till en skumkrona på toppen av glaset, skummet ska vara så fast att sugröret står rakt upp!