Djungeltrummans matredaktör tog sig ett snack med duon bakom den nya podden Bubbel Bland Annat på Champagnebaren Forssén & Öberg, två passionerade vin-nördar som vill dela med sig av sin kunskap, historier och tankar på ett tillgängligt sätt.
Ina Forssén växte upp med ett glas vin under näsan, tillbringade några år på en italiensk vingård efter gymnasiet och förstod snabbt att champagne och bubbel var hennes grej. Nils Lilies vinintresse tog vägen via Japan till norra Europas största vinkällare på Svalbard, en sommelierutbildning och många och långa somrar i Frankrike. På Champagnebaren Forssén & Öberg som Ina Forssén driver med Hanna Öberg träffades de för fyra år sedan och nu har de startat podden Bubbel Bland Annat som handlar om deras passion för vin, gärna den sorten som bubblar.
– Vi vill dela med oss av det vi brinner för, det fantastiskt med vin, så att andra förstår, säger Ina Forssén.
Champagne, är det för alla?
– Podden handlar om bubbel överlag och vi pratar om skillnaden mellan olika sorter, metoder och priser. Det funkar att dricka champagne jämt, men vi försöker få det lite mer opretentiöst och inte så snobbigt. Det är ett fantastiskt hantverk och det går att hitta väldigt bra champagne för en lite mindre peng. Lite som med nyttig eller ekologisk mat, det är de flesta beredda på att betala mer för eftersom det är bra, samma tänk vill vi applicera på vin och champagne, säger Ina Forssén.
–Många kan köpa en bag in box för 200 kronor och sörpla på hela veckan, lägg hellre de pengarna på något bra, en hantverksprodukt med kärlek, fyller Nils Lilie i.
Vem är intresserad av champagne?
– Hit till Champagnebaren kommer alla möjliga, från den som har druckit massor av prestigefyllda viner till den som tar sitt första glas champagne för att fira något stort, säger Nils Lilie.
– Här är alla välkomna, hundar och barn, nördar och nybörjare. Det går inte att säga vem den klassiska champagnedrickaren är, men det gemensamma är väl att de är livsnjutare, säger Ina Forssén.
Nu när sommaren börjar närma sig, vad ska vi dricka då?
– Rosé är absolut sommarens dryck även om det passar året om. Men det är något speciellt att sitta på en uteservering, i solen eller under ett parasoll med en flaska rosé, säger Nils Lilie.
För den som vill omfamna den kommande värmen med något svalt, rosa, vitt, bubbligt eller stilla i glaset har Ina och Nils från Bubbel Bland Annat valt ut några favoriter:
Monte Rossa – Flamingo Rosé Brut (189kr)
Nr. 7615
Italiens svar på Champagne – Franciacorta! Här i ett sprudlande torrt och läskande rosébubbel. Smaken går i röd ton med jordgubbar, smultron, äpple, blodapelsin samt brödiga komplexa toner som man förväntar sig av ett kvalitétsbubbel. Drick rätt upp och ner eller kör till somrig fräsch mat. Finns på hyllan.
Domaine de Collavery – Rosé (87kr)
Nr. 2859
Less is more och här är ett enkelt och typiskt vin från området. Vinet är ljust, fräscht och elegant med en torr, småfruktigt smak av röda bär och citrus. Passar i solen, i regnet, till maten och i badet.
Infinie – Rosé (129kr)
Nr. 17467
Provence lyser som en klar stjärna på roséhimlen och här är ett exklusivt laxrosa vin. Breda nyanserade toner av fräsch frukt blandat med citrus, mineral och de typiska örtiga tonerna á la Provence. Passar på matbordet, som aperitif eller på en klippa i den romantiska solnedgången.
Les Lauzeraies – Tavel Rosé (115kr)
Nr. 2724
Ett relativt okänt område men i Tavel har man gjort riktig rosé med lång historia. Vinet är generöst fylligt, smakrikt och gott med smak av röda bär och mogen citrus. Passar utmärkt till mycket mat och ostar, personlig favorit Sallad Nicoise med grillad tonfisk.
Turckheim – Pinot Gris Réserve (98kr)
Nr. 2119
Alsace värmer i hjärtat och det är med ett skratt man tänker på Robert Gustafssons imitation av Bengt Fritiofsson. Fräschfruktigt vitt vin men smak av saftig persika, honungsmelon, sötsyrlig citrus och peppriga örter gör att detta vin passar till mycket. Lättare skaldjur eller smakrik asiatiskt är inga problem.