Den 25 maj var nyöppningen av Café Fluss på Bananpiren planerad. Men just nu är hela bygget på paus. Djungeltrumman har pratat med Johan Schmeling, en av Café Fluss ägare, om den plötsliga uppsägningen och om hur läget ser ut just nu.
– Allt vi behöver är chansen att få fullfölja det vi startat och göra Göteborg till en mer mångsidig, kreativ och nytänkande stad.
Efter att Café Fluss gamla plats i Jubileumsparken revs under hösten 2020 skrev de på ett nytt avtal med Älvstranden Utveckling. Fokus flyttades då till en 2800 kvadratmeter stor yta på Bananpiren. Sedan våren 2021 har de byggt upp det nya stället och under den kommande Kristi himmelsfärdshelgen var nyöppningen på Bananpiren planerad. Men nu står allt still.
– Allt ser ut som när vi fick beskedet om uppsägningen. Hela bygget är på paus.
Den 24 april publicerade Café Fluss ett öppet brev där de berättade om en plötslig uppsägning och om hur hela processen har varit för dem. I deras sociala medier kan man även se bilder på ritningar och en bygglovsansökan.
– Vi visste att det skulle komma många frågor när vi gick ut med nyheten. Så vi försökte få med allt som hänt i vårt brev och hur vi upplevt vår relation med Älvstranden sedan flytten till Bananpiren.
Johan Schmeling berättar att en av anledningarna för uppsägningen är att Café Fluss enligt Älvstranden Utveckling påbörjat bygglovspliktig byggnation innan startbesked. Samt att de sökt bygglov först när Älvstranden Utveckling påpekat det.
– Sanningen är att vi lagt oändligt med timmar ihop med vår arkitektbyrå. Bygglovsansökan lämnades in den 17 december efter tre månaders jobb med ritningarna, och vi har i samråd med sakkunniga avvaktat med allt som kräver startbesked. Istället för att skicka en anmodan om rättelse kring vad vi borde ta ned, valde de istället att säga upp oss utan förvarning. Vi lade upp våra ritningar i sociala medier för att visa hur mycket jobb vi lagt ned på detta.
Café Fluss skriver i sitt öppna brev att beslutet om uppsägningen är taget på tjänstemannanivå och fortfarande kan ändras av ansvariga politiker.
Ser det ut som att de ansvariga politikerna kommer göra så att ni kan stanna kvar på Bananpiren?
– Ja, det börjar röra på sig. V, MP och Fi har lämnat in ett yrkande till Kommunstyrelsen med en uppmaning till Älvstranden att återuppta samtalet med oss. Vi är beredda att göra allt som krävs för att få förtroendet tillbaka och hoppas så klart att fler partier ställer sig bakom förslaget.
Johan Schmeling tror att de flesta av deras besökare och personer som tidigare jobbat med dem inte håller med om den bild som målats upp av Café Fluss. Han menar att det i grunden handlar om en oförståelse kring deras verksamhet.
– Det här är ingen liten bar i ett industriområde. Det är enorm satsning som hade fått området att leva dagligen och inte bara några få dagar om året som det annars blir vid enstaka event, säger Schmeling och fortsätter:
– De ansvariga på Älvstranden verkar också tro att Fluss kan bytas ut mot en annan aktör som gör något liknande. Men då har de inte förstått hur unikt det här projektet är och varför. Allt vi behöver är chansen att få fullfölja det vi startat och göra Göteborg till en mer mångsidig, kreativ och nytänkande stad.
Tror ni att det blir en eventuell rättegång?
–Det hoppas vi verkligen inte. Som läget är nu så är alla förlorare och även om vi skulle få upprättelse ekonomiskt så är det ingen vinst för varken oss eller staden.
Detta är andra gången ni sägs upp. Hur ser ni på er framtid i området? Vill ni vara kvar?
– Ja, det har varit bökigt men det är också något helt nytt. För många tar det tid att förstå och vänja sig vid projektet. Vi väljer att se det positivt och att det var bra att det skedde nu och inte om ett år. Förhoppningsvis kan vi rätta till alla missförstånd och konflikter med Älvstranden innan vi öppnar och på så vis ha ett bättre samarbete från start.