Idag öppnar stans senaste tillskott för de med sötsug. På Sveagatan, mitt emellan Linnegatan och Övre Husargatan, slår Chokladfabriken Storm & Bille upp dörrarna.
De två entreprenörkreatörerna och chokladmakarna Johan Storm och Kristin Bille sätter hantverket i fokus, och erbjuder choklad där vi får följa med på hela resan, från böna till chokladkaka. Bara timmarna innan öppning tog sig Djungeltrummans Matredaktör Sara Berndtsson ett snack med dem för att få veta mer.
Berätta, hur funkar er chokladfabrik?
–Med fabriken jobbar vi enligt konceptet ”bean to bar” där vi tar hem bönor från områden runt ekvatorn där de växer, för att sedan tillverka chokladen från grunden med endast socker som tillsats i chokladmassan. Förutom att vi inte har i några konstigheter i vår choklad handlar ”bean to bar” om socialt ansvarstagande där man vill ha koll på hela produktionsledet. Från rättvisa förhållanden på plantagen till att använda så bra ingredienser som möjligt i slutprodukten.
Det låter inte riktigt som chokladbiten från godishyllan jag och många andra stillar sockersuget med en regnig eftermiddag?
– Här äter du inte en hel chokladkaka i ett svep, utan njuter av ett par rutor efter maten, till kaffet.
Finns det något vi inte får missa i ert sortiment?
–Förutom chokladkakor och chokladdragerade mandlar är en lite udda produkt vårt chokladte.
Storm & Bille öppnar fredagen den 1 december. Mellan kl 18–20 är det mingel för alla nyfikna. Besök deras Facebooksida för mer info.