Arkivet är den nyöppnade second hand-butiken vid Järntorget som vill få göteborgarna att konsumera mer hållbart. Djungeltrumman har mött Emma Sundberg Wallman för att prata om Arkivet, hållbart mode och second hand-butikernas uppgång.
Att vi måste börja konsumera mer hållbart är ett faktum och second hand-marknaden bara växer och växer. I augusti slog Arkivet upp sina dörrar till sin första butik i Göteborg där verksamheten byggts upp av cirkulärt mode. Här grundas konceptet på att du lämnar in gamla kläder som du inte längre använder och får pengar till att hitta något nygammalt i butiken. Emma Sundberg Wallman arbetar som arbetar som hållbarhetsansvarig och butikschef på Arkivets Östermalmbutik i Stockholm och har även varit med och startat deras göteborgsbutik. Hon tror att second hand-butikerna står inför en spännande utveckling framöver.
– Vi tror verkligen att second hand är framtidens sätt att konsumera mode och kläder på och att det kommer bli större och större ju mer medvetna vi konsumenter blir. Vi ser redan nu att det finns en vilja att komma ifrån slit-och släng tänket med kläder, och istället vill vi se till att använda våra kläder längre eller se till att någon annan gör det, genom att exempelvis sälja vidare second hand. Vi tror att second hand- marknaden kommer att växa med allt tydligare koncept och att det kommer att finnas tydligare nischer precis som inom ”vanlig” retail. Kläder kommer alltid att konsumeras, men vi måste ställa om och göra det hållbart hela vägen och det bästa är att använda våra kläder längre och flera gånger om för att minimera skadan kläderna orsakat vid produktionsfasen.
Arkivet grundades och ägs av Caroline Hamrin som inspirerades av sin mormor Soina som hade en second hand-butik i Sundbyberg, och precis som Carolines mormor har även Emmas mormor drivit en second hand-butik. Hon berättar att attityden kring second hand-modet har genomgått en förändring under de senaste åren.
– Jag är uppvuxen med second hand, lekte i mormors butik som liten och började sedan jobba där. När jag var liten hade jag mycket second hand kläder, men ville helst inte säga till kompisarna i skolan att det var just second hand. Idag är det istället tvärt om, man vill visa att man är medveten genom att sälja och handla second hand.
– Jag tror att just den känslan av att det bara finns en av varje, en specifik storlek och form, ger ett mervärde och gör det roligare att shoppa. Även om vi har ett kurerat utbud på Arkivet så får man ibland använda fantasin lite, kanske tänka om med storlekar och olika märken, än vad man är van vid i en ”vanlig” butik.
Tanken på att springa runt i en kappa som inte ser exakt likadan ut som säsongens senaste it-plagg är något som lockar allt fler. Istället premieras det personliga uttrycket. På Arkivet tar man inte in kläder som är äldre än två till tre år då de vill bibehålla en hög modegrad. När ett plagg väl har tagits in hänger plagget i 30 dagar där man kan hitta allt ifrån guldkorn från billigare märken till high end.
– Tanken är att du som kund lämnar in det som du inte längre använder och sedan kan du köpa ”nya” kläder i butiken för dina innestående pengar. Du som kund får 40% av försäljningspriset. Detta kallar vi för att ”arkiva”.
Arkivet tar emot 200-300 nya artiklar per dag vilket gör att deras butiker är under ständig förändring. Framöver vill de även satsa på någon form av digital närvaro utöver sin Instagram. Något som Emma tror kommer ligga väl i linje med konsumenternas ökade intresse för medveten konsumtion.
– Man är mer medveten som konsument idag och har ett helhetstänk. Vi tänker hållbart när vi äter, reser och kring kläderna vi konsumerar och bär.
Vad är styrkan i ert urval?
– Styrkan är att det är enklare att hitta som kund, det är redan utvalt, man kommer ifrån rotandet. Det finns självklart en charm i sig i att rota i olika lådor och bland kläder men det tar längre tid, är oftast mer spretigt och väldigt blandat. Arkivet känns som en helt vanlig butik bara att det är second hand, vilket gör att det kan vara enklare för många som inte är vana att handla second hand sedan tidigare. Vi jobbar väldigt mycket med helhetstänket, konceptet och det visuella.
Emma Sundberg Wallman ser många olika vägar till en hållbar men förnybar garderob. Själv består hennes klädsamling av 90 procent second hand. Hon tycker att en bra start kan vara att ta en ordentlig titt i sin garderob och att börja se över vad man faktiskt använder och vilka plagg som gärna blir hängande månad efter månad.
– Hur många gånger har man inte stått på morgonen framför garderoben och känt att man inte har något att ha på sig? Börja tänk på vad du använder. Kör du ofta vit skjorta, jeans och stickade tröjor ska du kanske rensa ut det blommönstrade som du inte använder och sälja det vidare. Även om man köper second hand så ska man tänka hållbart och inte bara köpa udda grejer för att det är roligt. Köp plagg som du använder – tänk hållbart. När du väl ska handla något mer festligt så är det också bättre att köpa det second hand, det blir mer hållbart även om du bara skulle använda plagget en gång. En annan viktig sak att tänka på är att vårda kläderna. Vi tvättar för mycket idag – vädra kläderna eller satsa på en steamer.
– Ett tips är att ha en stående renskasse hemma och när du väl ser den där blusen som du inte använt på fyra månader så är det kanske dags att den hamnar där. Många som ska rensa garderoben kan tycka att det är jobbigt och har en emotionell koppling till kläderna, men rensar du ofta går det bara av farten. Satsa på nyckelplagg för dig, utgå från din vardag, vad du använder mest och utgå ifrån din egna stil.