Är det möjligtvis så att en kan tala om en ciderrevolution där cider inte längre stämplas som sötblaskig alkoläsk? På onsdag den 10 april är det dags för ciderfest på Basque. Vi har pratat med Mikaela Hedenskog från Basque och Puta Madre inför onsdagens ciderfest.
Hej Mikaela Hedenskog, vem är du och vad gör du på Basque?
– Hej Djungeltrumman! Jag är en mat- och dryckesnörd och arbetar som marknadskoordinator för Basque samt vår systerkrog Puta Madre. Mitt yrke är även min passion, och jag brinner för att sprida ordet om våra två unika och fantastiska restauranger.
Den 10/4 har ni en ciderfest på Basque, hur föddes idén till att ha en fest för cider?
– Under GBG Beer Week blir det naturligtvis mycket koncentration på all härlig öl, men vi tar cider på allvar och ser till att ciderrevolutionen tar fart på riktigt så att fler får nöjet att upptäcka hantverkscider. För oss är ”riktig” cider motsatsen till den sötblaskiga alkoläsken som de flesta vet om, utan det är en hantverksmässigt skapad dryck gjord på 100% frukt, inget annat. På Basque erbjuder vi mycket cider (gjord av äpple) och poiré (gjord av päron) från bland annat Baskien och Frankrike. Sedan en tid tillbaka har intresset för cider ökat markant i Skandinavien och allt fler har börjat tillverka denna ljuvliga dryck, vilket har lett till att Basque numera också erbjuder fantastisk hantverkscider från Sverige och andra skandinaviska länder. På vår ciderfest kommer många leverantörer att närvara, allt från baskiska till svenska cidermakare.
När bör en annars dricka cider? Vad smakar gott att ha på tallriken till cider?
– Cider bör drickas i goda vänners lag när man vill ha något svalkande och läskande utan för stark alkoholprocent. Som all annan dryck passar cider naturligtvis till olika sorters mat beroende på vilken typ av cider som dricks, men pintxos är alltid en givande kombination!
Om du bara fick dricka en sorts cider resten av livet, vilken skulle det då vara?
– En torr, fruktig och härlig baskisk cider såklart!
Vad händer på Basque resten av våren?
– Vi fortsätter sprida ordet så att fler upptäcker vårt otroliga sortiment av hantverksdryck och vår underbara mat. Roliga evenemang sker löpande, vill man ha koll på dessa eller andra nyheter så kan man följa våra sociala medier: Instagram: Basquegbg, Facebook: Basque, Untappd: Basque.