Färg- och sysselsättningsprojektet Sätt Färg på Göteborg vill göra Hammarkullen lite mindre grått. Tillsammans med arbetslösa ungdomar färgsätter de nu ett helt sjuvåningstrapphus på Bredfjällsgatan.
På Bredfjällsgatan 66 i Hammarkullen är det full aktivitet. Projektet Sätt färg på Göteborg håller på att måla om de grå trappuppgångarna, och samtidigt ge arbetslösa ungdomar en utbildning i måleri. Maria Jönsson, informationsansvarig för projektet, berättar att grunden till Sätt färg på Göteborg lades redan 1994 under en stark lågkonjunktur inom måleribranschen.
– Inför Friidrotts-VM som skulle hållas i Göteborg 1994 ville man göra en rolig happening och måla fint. Man engagerade målare för att göra konst i staden och samtidigt få igång branschen. Då började det målas, till exempel löparbanorna borta vid Åkareplatsen.
Nu ska samma metod hjälpa arbetslösa ungdomar att lära sig målaryrket och därmed ge dem en möjlighet till sysselsättning.
– Vi rekryterar främst i Angered och Östra Göteborg och vi vill gärna få in fler tjejer i den här mansdominerade branschen, fortsätter Maria Jönsson.
I rekryteringsprocessen har de dels samarbetat med Arbetsförmedlingen och dels satt upp lappar i trappuppgångar och tvättstugor. Vissa av ungdomarna har redan testat på måleriyrket medan andra är helt oerfarna. Men på ungefär ett år lär sig ungdomarna det som krävs för att kunna söka jobb som målarlärling.
– Det kan vara att måla en trappuppgång, en lägenhet eller mer dekorativa projekt som att tvätta och lägga en grund inför muralmålningar. Vi håller till exempel på att skapa ett 21 kilometer långt konststråk inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021, som ska gå från Angered till Röda Sten, berättar Maria Jönsson.
En av ungdomarna som deltar i projektet är Tove Beijer, som letat efter ett yrke där hon får använda kroppen.
– Jag började här för några veckor sedan, det är jätteskoj! Jag har målat lite innan och fick reda på att projektet fanns genom en kontakt. Vi är ett gott gäng som jobbar och lär oss tillsammans.
Just nu arbetar sju ungdomar med trappuppgången på Bredfjällsgatan och det är Per Nimér, designchef på AkzoNobel, som tagit fram en unik färgsättning för varje våningsplan. Tove Beijer tror att de boende uppskattar att få lite mer färg i sina hus.
– Vi kanske är lite i vägen också, men de flesta verkar vara glada över resultatet, skrattar hon.
Tommy Nyström är en av måleriinstruktörerna i Hammarkullen som själv arbetat inom branschen i trettio år.
– Vi tar hand om de här ungdomarna i tre månader och lär dem allting nästan från noll. Många har aldrig hållit i en pensel när de kommer hit, berättar han.
Efter de tre månaderna är det dags för nästa steg i Sätt färg på Göteborg-trappan, som innebär en kurs på vuxengymnasium.
– Vi har alltid haft lärlingar när jag arbetat på byggen tidigare, men de har kommit från skolan med lite andra förutsättningar. Men de här ungdomarna lär sig snabbt, så det är jätteroligt att vara här och arbeta med dem, fortsätter Tommy Nyström.
Ungdomarna får måla allt från trapphus och lägenheter till vimplar åt Hammarkullefestivalen.
– Det är väldigt varierande, och jag tror det är det som gör att de tycker det är roligt.
Tommy Nyström tycker att målaryrket är väl värt att satsa på, speciellt i nuläget när det är högtryck inom branschen. Han säger att det bästa med jobbet är att göra folk glada.
– Du ser resultatet av det du gör direkt, och gör fint för folk. Oftast är det väldigt uppskattat. Titta på de stora muralmålningarna här i Hammarkullen till exempel, de är inte nedklottrade även om det är fullt med taggar och graffiti på andra ställen.
Sätt färg på Göteborg drivs bland annat av Måleriföretagen i Väst, Framtidenkoncernen, färg- och kemiföretaget AkzoNobel, Göteborgs 400-årsjubileum 2021, Arbetsförmedlingen, Arbetsmarknad och Vuxenutbildningen Göteborgs Stad och är delfinansierat av Svenska ESF-rådet och Allmänna Arvsfonden.