Fredag den 8 februari 2019 klockan 19 invigs utställningen Human Nature på Världskulturmuseet i Göteborg, med ett storslaget vernissage där poporkestern bob hund hjälper besökarna att rea ut sina själar och lyfta sina lustar.
”Allt hänger ihop. Hur vi lever våra liv hänger samman med hur jorden mår. Kampanjen Shop until we drop vill sätta fingret på konsumtionshets och ifrågasätta köpnormer. Ta dig an vår tids mest brännande fråga – om hur våra konsumtionsvanor påverkar planetens framtid. Men också att varje människa kan bidra till förändring. Allt hänger ihop.”
Det och ”dags att börja handla! Be happy – worry!” hälsar Världskulturmuseet i ett pressmeddelande som landat i våra inkorgar. Utställningen sägs röra det djupaste i oss, vår relation till varandra och naturen. Entrén är fri och platserna är begränsade till antalet.
I Human Nature erbjud besökarna att följa några trådar i vår hoptrasslade värld.
– Det handlar om den största samhällsutmaningen vi står inför idag. Med utgångspunkt i aktuell forskning och unika samlingar från hela världen vill vi bidra med kunskap och perspektiv på dagens situation, och kanske till och med inspirera till mer hållbara sätt att leva för framtiden, säger Världskulturmuseernas överintendent Ann Follin i pressmeddelandet.
En del av utställningen förmedlar nya forskningsresultat från en internationell studie i miljöpsykologi, tidigare publicerad i tidskriften Nature. Här lyfts hur personliga och samhälleliga vinster kan motivera människor till att genomföra miljöförbättrande åtgärder – även om man inte tror på eller bryr sig om klimatförändringarna.
Hej Lena Stammarnäs, utställningsproducent för Human Nature! Hur vill du att besökarna ska känna när de går hem efter att ha sett föreställningen?
– Detta är inte bara en mörk och dyster historia. Det finns mycket hopp genom alla initiativ som tas runt om i världen, och förhoppningsvis ger detta besökaren inspiration. Som konsument och medborgare kan du påverka saker – alla kan vi bidra till förändring genom de val vi gör.
Human Nature visas från 8 februari och fram till våren 2020. Utställningen flyttas sedan till Stockholm och Etnografiska museet för att även där visas under ett och ett halvt år.